Bubrežni kamenac relativno je česta bolest.

Obično se povezuje s kvalitetom vode i načinom ishrane, a pogađa oko 14% stanovništva.

Pritom muškarci obolijevaju tri puta češće od žena.

Bubrežni  kamenac najčešće se manifestira kroz jaku bol u boku (sa strane, između rebara i kukova), zatim kroz bol u donjem dijelu trbuha ili sa strana.

Napad bubrega i bubrežne kolike svrstavaju se među najjače bolove poznate u medicini; nailaze u valovima, a praćeni su mučninom i povraćanjem.

Međutim, događa se da bubrežni kamenac ne izaziva nikakve simptome pa se nerijetko otkriva slučajno, prilikom ultrazvučnog pregleda zbog nekog drugog zdravstvenog problema.


Kamenci u bubrezima različitog su kemijskog sastava, ali u oko tri četvrtine slučajeva sadrže soli kalcija i to su ujedno i najčešće vrste.

Mogu se formirati u bubregu, mokraćnom kanalu ili u mokraćnom mjehuru, raznih su veličina i oblika (od sićušnih, mikroskopskih kristala do onih promjera nekoliko centimetara).

Bubrežni kamenci manji od pet milimetara obično se izbacuju iz tijela bez posebnog tretmana, dok veći (preko devet milimetara) rijetko nestaju sami od sebe.


KAKO NASTAJE BUBREŽNI KAMENAC I ŠTO GA UZROKUJE?

U većini slučajeva razlog nastanka bubrežnih kamenaca nije poznat.

Rizik od ove bolesti povećava se ako postoji npr. obiteljska povijest bolesti, ali i neke navike u ishrani.

Primijećeno je da genetska predispozicija ima izvjesnu ulogu, no čini se da više utjecaja imaju prehrambene navike.

Tu se prvenstveno misli na povećan unos namirnica bogatih kalcijem, saharozom i fruktozom, oksalatima (ima ih u špinatu, kikirikiju i bademima), kao i na proteine životinjskog porijekla.

Nedovoljan unos svježeg voća i povrća i previše često konzumiranje mineralne vode s visokim udjelom rastvorenih elemenata također povećavaju opasnost od nastajanja kamenca.

Uzročnik može biti i nedovoljan unos vode u organizam, pojačana fizička aktivnost ili rad pri visokim temperaturama, koji dovode do većeg gubljenja tekućine znojenjem nego mokraćom.


Zastoj mokraće, anomalije bubrega i urinarnih puteva, oštećenje sluznice mokraćnih organa, a posebno infekcije (prvenstveno bakterijama koje luče enzim ureazu) također mogu dovesti do porasta količine pojedinih tvari u organizmu (kalcij, oksalat, mokraćna kiselina i cistin), što uzrokuje formiranje kamenaca.

Ponekad ih uzrokuje i uzimanje određenih lijekova, npr. diuretika, citostatika ili lijekova koji se koriste u liječenju side.


 LIJEČENJE BUBREŽNIH KAMENACA PRIRODNIM PUTEM

Pored različitih načina za razbijanje i izbacivanje bubrežnih kamenaca koje nam nudi klasična medicina, postoje i brojni recepti, kupke, oblozi i čajevi na bazi ljekovitog bilja, koji nam – kako tvrde brojni fitoterapeuti – mogu značajno olakšati tegobe.

Recept s prosom dokazano je učinkovit; odlično čisti sav nataloženi pijesak u bubregu koji se tu godinama skupljao i rješava problem za samo 10-tak dana.


Priprema:

U toploj vodi isprati 200 grama prosa i usuti ga u staklenku zapremine oko 3 litre.

Doliti prokuhane vode do dvije trećine staklenke i dobro poklopiti.

Potom staklenku toplo umotati i tako ‘ušuškanu’ ostaviti preko noći.

Do jutra, sadržaj staklenke pretvorit će se u bljedunjavu tekućinu ne baš privlačnog izgleda, međutim upravo je ona prirodni lijek za bubrežni kamenac koji trebate piti, bez ikakvih ograničenja, tijekom dana.

Tu tekućinu prelijte u drugu staklenku – pritom nastojte da proso ostane u prvoj i nemojte ga bacati, jer može poslužiti kao izuzetno zdrav doručak.

Napravite kašu od prosa: na jednu šalicu prosa dodajte tri šalice vode i kuhajte petnaestak minuta.

Terapija prosom traje deset do petnaest dana i to tako da svaku večer spravljate novu turu napitka.

Bubrežni kamenac uspješno će se ‘rastopiti’ i izaći putem mokraće.

Napominjemo da i pijesak može biti itekako neugodan, naročito ako začepi mokraćovode.

Probadanje u bubregu prestat će već nakon nekoliko dana primjene terapije, jer ovaj je napitak efikasan kod urinarnih infekcija i upala te će uspješno obnoviti napadnuto tkivo.


Ova je dostupno i odlično  kao prevencija za bubrežne kamence te svakako napravite i isprobajte kod kuće.

  • Lubenice sadrže 90% vode i veoma učinkovito ispiru bubrege, na taj način pomažući sprečavanje nastajanja bubrežnog kamenca. Posebno su korisne za one koji imaju pijesak u bubregu.
  • Omega 3 masne kiseline imaju mogućnost otapanja bubrežnih kamenaca .
  • Čaj od aloe vere ( Blossom Herbal Tea ) zbog dijuretskog svojstva pomaže u bržem izbacivanju bubrežnih kamenaca te smanjuje bolove.

BIOENERGIJA MOŽE:

  • Ubrzati postupak izbacivanja kamena
  • Smanjiti bol
  • Energetski uravnotežiti organizam te spriječiti ponovni nastanak istih

Vice o utjecaju bioenergije pročitajte u našem članku!


BUBREŽNI KAMENAC I ISHRANA
Poznato je da su sol, fosfor, proteini, masti, mokraćna kiselina i patogeni mikroorganizmi glavni neprijatelji bubrega.

Za više informacija o bubrežnim kamencima i primjeni bioenergije unesite podatke u formi u nastavku!

Nalazite se na stranici s temom: Bubrežni kamenac

Svidio vam se članak: Bubrežni kamenac?

Podijelite ga s prijetaljima!

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK

  • Sanjarica putovanja - Otkrivanje Skrivenih Značenja Snova

Sanjarica putovanja – Otkrivanje Skrivenih Značenja Snova

Categories: Sanjarica P|Tags: , , , , , , , , , , |

Sanjarica putovanja - Otkrivanje Skrivenih Značenja Snova Sanjarica putovanja nam otvara vrata prema tajanstvenom svijetu snova, gdje se stvarnost isprepliće [...]