Čakre u tijelu: Što su čakre i kako ih koristiti u svakodnevnom životu

Čakre u tijelu su kružni energetski centri koji se okreću i predstavljaju važne dijelove energetskog tijela. Kao što fizičko tijelo ima glavne i sporedne organe, tako i energetsko tijelo ima veće (glavne), manje i još manje čakre.

Glavne čakre

Glavne čakre su važni energetski centri, promjera osam do deset centimetara. Oni kontroliraju i energetiziraju glavne, vitalne organe fizičkog tijela. Glavne čakre su poput energetskih stanica koje opskrbljuju bioenergijom glavne organe. Kad one ne funkcioniraju, vitalni organi obolijevaju.

Što su čakre?

Čakre su kružni energetski centri koji se okreću unutar našeg tijela. Oni su važni dijelovi našeg energetskog tijela i kontroliraju i energetiziraju različite dijelove našeg fizičkog tijela. Kao što fizičko tijelo ima glavne i sporedne organe, tako i energetsko tijelo ima veće (glavne), manje i još manje čakre.

Glavne čakre

Glavne čakre su važni energetski centri, promjera osam do deset centimetara. Oni kontroliraju i energetiziraju glavne, vitalne organe našeg fizičkog tijela. Oni su poput energetskih stanica koje opskrbljuju bioenergijom glavne organe. Kad glavne čakre ne funkcioniraju pravilno, vitalni organi obolijevaju jer nemaju dovoljno bioenergije koja im omogućuje raditi pravilan način.


Postoji sedam glavnih čakri u tijelu, svaka od njih se nalazi na određenoj točki na tijelu i kontrolira određene aspekte fizičkog i emocionalnog zdravlja:
 1. Muladhara (korijen) čakra – smještena je u području korijena kralježnice i odgovorna je za osjećaj sigurnosti i stabilnosti.
 2. Svadhishthana (sacral) čakra – smještena je između kralježnice i genitalija i odgovorna je za osjećaj seksualnosti i kreativnosti.
 3. Manipura (solarni pleksus) čakra – smještena je u području trbuha i odgovorna je za osjećaj samopouzdanja i samosvijesti.
 4. Anahata (srčana) čakra – smještena je u području srca i odgovorna je za osjećaj ljubavi i empatije.
 5. Vishuddha (grkljana) čakra – smještena je u području grkljana i odgovorna je za osjećaj komunikacije i izražavanja.
 6. Ajna (treće oko) čakra – smještena je između obrva i odgovorna je za osjećaj intuicije i vizualizacije.
 7. Sahasrara (krunična) čakra – smještena je na vrhu glave i odgovorna je za osjećaj transcendencije i spiritualnosti.

Kako potaknuti bolju aktivnost čakri u tijelu i samostalno si pomoći

Postoji nekoliko načina kako možete potaknuti bolju aktivnost svih vaših čakri i samostalno se pomoći:

 • Meditacija: Meditacija je jedan od najboljih načina za poticanje aktivnosti vaših čakri. To se može postići koncentriranjem na određenu čakru tijekom meditacije i vizualiziranjem boje koja se vezuje za tu čakru. Na primjer, za aktiviranje čakre korijena, možete vizualizirati crvenu boju.
 • Yoga: Yoga je još jedna odlična metoda za poticanje aktivnosti vaših čakri. Postoje određene poze i asane koje se preporučuju za aktiviranje određene čakre, poput poze “cobra” za aktiviranje čakre solar plexus.
 • Aromaterapija: Aromaterapija može se koristiti za poticanje aktivnosti vaših čakri. Određene mirisne tvari se povezuju s određenim čakrama, kao što je lavanda za čakru kruna ili jantar za čakru srca.
 • Muzika: Slušanje određene vrste glazbe može pomoći u poticanju aktivnosti vaših čakri. Na primjer, slušanje klasične muzike može potaknuti aktivnost čakre kruna, dok slušanje dubstepa može potaknuti aktivnost čakre korijena.
 • Joga disanja: Joga disanja, poput pranayame, može potaknuti aktivnost vaših čakri i pomoći u balansiranju energije tijela.

U svakom slučaju, važno je biti svjestan svog tijela i osjetiti koje čakre trebaju više pozornosti. Uz redovnu praksu i svjesnost, moguće je potaknuti bolju aktivnost vaših čakri i osjećati se bolje u svakom aspektu svog života.

Čakre u tijelu: 10 čestih pitanja i odgovora!

 1. Što su čakre? – Čakre su energetska centra u tijelu koji se nalaze na različitim točkama našeg tijela. Oni su povezani sa različitim dijelovima našeg fizičkog, emocionalnog i duhovnog tijela.
 2. Koliko ih ima? – Postoji 7 glavnih čakri u tijelu, svaka sa svojom bojom, zvukom i simbolom.
 3. Kako se čakre aktiviraju? – Čakre se mogu aktivirati kroz meditaciju, jogu, dišne vježbe, rad na emocionalnim blokadama i druge metode.
 4. Što se događa kada su čakre blokirane? – Kada su čakre blokirane, mogu se pojaviti fizički, emocionalni i duševni problemi.
 5. Kako se čakre čiste? – Čakre se mogu čistiti kroz meditaciju, jogu, rad sa kristalima, aromaterapiju i druge metode.
 6. Što je svrha čakri? – Svrha čakri je da omoguće protok energije kroz tijelo te povezuju fizičko, emocionalno i duševno tijelo.
 7. Koji su simptomi kada je neka čakra blokirana? – Simptomi kada je neka čakra blokirana mogu varirati, ovisno o točnoj čakri, ali mogu uključivati fizičke bolove, emocionalne probleme i duševne blokade.
 8. Kako se zna koje čakre su blokirane? – Mogu se pojaviti fizički simptomi, kao što su bolovi, te emocionalni i duševni simptomi, poput napetosti ili anksioznosti, koji upućuju na blokadu određene čakre.
 9. Je li moguće previše aktivirati čakre? – Da, previše aktiviranje čakri može dovesti do preopterećenja i neuspjeha u balansiranju energije u tijelu.
 10. Kako se balansiraju čakre? – Čakre se mogu balansirati kroz prakse poput meditacije, joge, rada s kristalima, aromaterapije i druge metode, te rad na emocionalnim blokadama i osvještavanju svijesti o svom tijelu i emocijama.

Više o čakrama možete pročitati u našem članku: čakre i kako ih koristiti u svakodnevnom životu ili potražiti neke od studija objavljenih na PubMed-u o ovoj temi.

 

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK