Divlji pelin je izrazito korisna i ljekovita biljka ! Saznajte kako se prepoznaje, bere i koristi!

Divlji pelin i njegova primjena! Kako prepoznati i koristiti ovu izrazito ljekovitu biljku u liječenju bolesti! Sve o divljem pelinu i njegovoj primjeni!

Divlji pelin

Divlji pelin , Artemisia vulgari
Porodica: glavočike cjevnjače, (glavočike), Asteraceae, (Compositae).
Ljekoviti dijelovi biljke: zeleni nadzemni dije­lovi biljke (bez donjih, otvrdnjelih dijelova).
Ljekarnički naziv: Artemisiae herba.


OPIS

Trajnica visoka do 1,5 m.

Stabljika je metlasto razgranjena, smeđa ili crvenkasta, u donjem dijelu odrvenjela.

Listovi su jednostruko perasto urezani, na gornjoj strani goli i tamnozeleni, a na donjoj bijeli i više ili manje dlakavi.

U gornjem dijelu stab­ljike listovi su jednostavni (nerazdijeljeni) ili najviše trodijelni.

Na vrhovima ogranaka razvi­jaju se sitni, žućkasti ili crvenkasti cvjetovi u glavicama koje se udružuju u klasaste, a pone­kad i grozdu slične cvatove.


VRIJEME CVAT­NJE

Od lipnja do rujna.


NALAZIŠTA

Divlji  pelin korov koji najbolje uspijeva na prisoj­nim mjestima, na pjeskovitim ili ilovastim tli­ma.

Možemo ga naći uz putove, vode i živice, uz željezničke pruge, po nasipima i u blizini naselja.


VRIJEME I NAČIN SABIRANJA

U vrijeme cvatnje režemo gornje, neodrvenjele dijelove ogranaka, vežemo ih u snopiće i obje­šene posušimo na zraku.


LJEKOVITE TVARI

Najznačajnije su ljekovite tvari u divljem pelinu gorke tvari i eterična ulja.

Zbog toga tu biljku uvršćujemo u skupinu ljekovitih biljaka s mirisnim gorkim tvarima (Amara aromatica).


LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA

Službena medi­cina skoro da i ne koristi tu biljku, radije se prihvaća njegova srodnika, pravog pelina.

Iako svi opisi ljekovitosti i primjene pravog pelina vrijede i za divlji pelin, može se reći da je njegovo djelovanje nešto slabije. Upravo zbog toga je u nekim primjerima i bolji, jer pravi pelin, katkada je previše gorak.

Prvenstveno po­tiče stvaranje probavnih sokova u želucu i crijevima, u jetri pojačava stvaranje žuči i poboljšava njezin prelazak u crijevo.


DIVLJI PELIN KAO ZAČIN

Divlji je pelin značajniji začin od pravoga, jer je taj pregorak da bi ga rado upotrebljavali. Mnogi sladokusci tvrde da pečena patka ili guska s dodatkom pelina po­staje ljepša i mirisnija.

Usput treba naglasiti da je divlji pelin zaista pravi začin za masna i teško probavljiva jela. Njegove mirisne gorke tvari potiču tek, stvaranje i lučenje probavnih sokova pa time i teška jela postaju lako probav­ljiva.


VRLO DOBRA MJEŠAVINA ZAČINA ZA JELA OD JAJA, SENDVIČE I SIREVE

Izmiješamo 5 g divljeg pelina, 3 g bosiljka, 3 g majčine dušice i 2 g ružmarina.

Mješavinu zdrobimo, prosijemo i koristimo po potrebi. Jela, začinjena tom mješavinom, možemo zna­čajno manje soliti, što je posebno važno za neslanu dijetnu prehranu.


DIVLJI PELIN U NARODNOJ MEDICINI

Kako u pro­šlosti nisu dovoljno dobro razlikovali divlji od pravog pelina, svi opisi liječenja pravim peli­nom vrijede u narodnoj medicini i za divlji pelin,  i obrnuto.

Budući da su u narodu više primjenjivali divlji pelin od pravo­ga, ljekovita svojstva koja vrijede za obje vrste navest ćemo ovdje. Divlji pelin slovi kao djelotvorno sredstvo protiv gnojenja (antisep­tik) i za kure čišćenja.

Zato se – prvenstveno u obliku čaja – koristi protiv teških želučanih tegoba koje imaju kao posljedicu neugodni zadah iz usta, zatim kod crijevnih smetnji koje uzrokuju proljeve.

Divljim pelinom ublažuju se tegobe s hemoroidima, mokraćnim i žučnim mjehurom, jetrom, kod živčanih obo­ljenja te kod opće slabosti s glavoboljom i mučninom. Zanimljivo je i to da u narodnoj medicini primjenjuju divlji pelin u liječenju padavice (epilepsije).


PRIPREMA ČAJA OD DIVLJEG PELINA

Do vrha punu čajnu žličicu narezanoga divljeg pelina prelijemo 1/4 l kipuće vode i već nakon 1 do 2 minute procijedimo. Čaj pijemo po potrebi 1 do 2 puta dnevno po jednu šalicu.

Ako je moguće, pijemo ga bez šećera. Treba se postepeno priviknuti na gorčinu koju uzro­kuju ljekovite gorke tvari, jer je šećer ne može prikriti. Njime možemo izmijeniti samo kiseli okus, a ne i okus pravih gorkih tvari.


DIVLJI PELIN – NUSPOJAVE

Ako izbjegavamo uzimanje pretje­rano velikih količina, ne trebamo se bojati nekih štetnih posljedica. Ipak se ne preporu­čuje uzimanje čaja trudnicama.

Više  informacije o čaju za detoksikaciju koji mogu uzimati svi uključujući i trudnice možete potražiti na našem partnerskom portalu.

Svidio vam se članak?

Podijelite ga s prijateljima!

 

Možda će vam se svidjeti