Neobjašnjiv umor

Neobjašnjiv umor najčešće nije znak neke ozbiljne bolesti, već samo posljedica preopterećenosti ili manjka sna.

Ali, ako takav umor traje duže od jednog tjedna, iako noću spavate sedam ili osam sati i pravilno se hranite, o potencijalnim zdravstvenim problemima trebalo bi ipak porazgovarati s liječnikom.

Stručnjaci smatraju da je umor posljedica složenih procesa u živčanom sustavu, mozgu, kičmenoj moždini i živcima, koji su još uvijek uglavnom nepoznati i nedovoljno istraženi.
Nezdrav način života koji podrazumijeva prehranu siromašnu vitaminima, nekretanje i preopterećenost poslom, dovodi do toga da se mnogi ljudi osjećaju iscrpljeno, malaksalo i bezvoljno.

Postoje i oni koji se trude zadržati zdrave navike i osiguravati svom tijelu dovoljno odmora i relaksacije, ali se ipak osjećaju iscrpljeno.

Zašto?

U pojedinim slučajevima umor može biti signal za neke druge, skrivene zdravstvene probleme poput anemije, hipotireoze, alergija ili srčanih tegoba.

Ako ste žena, obilno krvarite tijekom menstruacije ili ste se nedavno porodili te neprestano zijevate i umorni ste, možda patite od anemije, vodećeg uzroka umora kod žena. Manjak željeza u krvi kao posljedicu ima smanjenu opskrbljenost tijela kisikom zbog čega, između ostalog, imate stalnu potrebu za zijevanjem i osjećate umor.
Dobra je vijest da uz promjene životnih navika i odgovarajuću terapiju anemija može nestati već za oko 30 dana.

U ljekarnama možete naći niz prirodnih preparata koji se preporučuju kao terapija za anemiju, ali se mogu koristiti i preventivno kao dodatak prehrani.

Većina tih preparata sadrži prirodno željezo i napravljeni su na bazi cikle, mrkve, celera i drugog povrća bogatog željezom.
Iako fizička aktivnost iscrpljuje, kretanje je jedna od najkorisnijih metoda u borbi protiv umora. Hodanje dva puta dnevno po 30 minuta na svježem zraku i suncu pomoći će vam da se osjećate odlično, jer regulira raspoloženje i troši 80 % masnoća koje ste unijeli u organizam.

Ako se vaš umor očituje usporenim kretanjem, promjenjivim raspoloženjem i laganom depresijom, svakako bi trebalo otići na pregled štitne žlijezde.

Hipotireoza je stanje pri kojem štitna žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona, a to se očituje usporavanjem tjelesnih i mentalnih funkcija.

Umor, tromost, teškoće u koncentraciji, usporenost u kretanju i govoru i nepodnošenje hladnoće, sve su to opći simptomi hipotireoze.
Postoje još neki znakovi na temelju kojih možete posumnjati da je riječ o hipotireozi.

Ona može izazvati i pojačano opadanje kose, zamagljen vid, promuklost, opstipaciju, povišen krvni tlak i kolesterol.
Liječenje hipotireoze podrazumijeva doživotnu terapiju, a poboljšanja su vidljiva već dva tjedna nakon početka terapije.

U nekim slučajevima umor može biti uzrokovan urinarnim infekcijama.
Peckanje i često mokrenje znakovi su upozorenja, ali mnoge žene nose bakteriju u urinarnom sustavu, a da toga nisu svjesne jer nemaju izražene simptome.

Najbolje bi bilo jednom godišnje napraviti laboratorijske pretrage urina.
Osobama koje imaju problema s čestim urinarnim infekcijama preporučuje se, osim konzumiranja mnogo tekućine, kao dodatak prehrani uzimanje proizvoda na bazi brusnice.

Ako je vaš umor posljedica urinarnih infekcija, uz odgovarajuću terapiju, osjećaj iscrpljenosti mogao bi nestati već za tjedan dana ili prije.
Iako mnogi, kada osjete umor, posežu za kavom ili drugim kofeinskim napicima kako bi brzo podigli energiju, previše kofeina može uzrokovati suprotno djelovanje, odnosno povećati osjećaj umora.

Probajte izbaciti kofein iz prehrane, ali ne samo kavu nego i gazirana pića, čaj i čokoladu.
Ukoliko se nakon svake fizičke aktivnosti osjećate iscrpljeno i teško dišete, to može upućivati na probleme sa srcem.

Ipak, ne paničite jer u većini slučajeva umor nije prvi znak problema sa srcem.
Vrlo je čest uzrok iscrpljenosti i poremećaj spavanja koji se očituje u poteškoćama pri disanju tijekom spavanja, pa i njegovim potpunim prestankom.
Svaki put kad se dišni putovi suze ili blokiraju, osoba se budi, čime ponovno uspostavlja prohodnost tih kanala.

Ali, svaki prestanak disanja remeti ciklus spavanja, a to često noćno buđenje uzrokuje kroničan umor tijekom dana.
Dok neke namirnice potiču energiju, druge čine suprotno.
Pospanost i neobjašnjiv umor mogu biti i posljedica alergije ili intolerancije na određenu vrstu hrane.
Alergije je relativno lako utvrditi, jer se očituju vidljivim simptomima kao što je kožni osip.

Intolerancija na hranu predstavlja preosjetljivost na određene namirnice i aditive u njima, vrlo često bez vidljivijih znakova upozorenja, zbog čega osobe osjećaju posljedice, pa i umor, ali ih pogrešno pripisuju drugim uzrocima.
Test intolerancije na hranu otkriva na koje je namirnice osoba preosjetljiva i što treba izbaciti iz svakodnevne prehrane.
Vrlo brzo, uz izbjegavanje određenih namirnica, nestaje i osjećaj umora, ali i druge tegobe.

Neprestano osjećate odbojnost prema svim sadržajima koji vas okružuju, ne možete se koncentrirati na jednu stvar ili problem, već vam je pozornost rasuta na više strana, a ništa vas u potpunosti ne zadovoljava.
Osjećate se umorno, a zapravo ne radite ništa iscrpljujuće.

Možda je vrijeme da ostavite daljinski upravljač, isključite kompjuter i posvetite se prijateljima i novim aktivnostima koje će vas trgnuti iz apatije u koju ste zapali.

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK

  • Sanjarica putovanja - Otkrivanje Skrivenih Značenja Snova

Sanjarica putovanja – Otkrivanje Skrivenih Značenja Snova

Categories: Sanjarica P|Tags: , , , , , , , , , , |

Sanjarica putovanja - Otkrivanje Skrivenih Značenja Snova Sanjarica putovanja nam otvara vrata prema tajanstvenom svijetu snova, gdje se stvarnost isprepliće [...]