Esencijalna ulja

Esencijalna ulja koriste se tisućama godina u različitim kulturama za ljekovite i zdravstvene svrhe.

Esencijalna ulja, zbog svojih antidepresiva, stimulirajućih, detoksikacijskih, antibakterijskih, antivirusnih i smirujućih svojstava, nedavno su popularna kao prirodna, sigurna i troškovno učinkovita terapija za niz zdravstvenih problema.

Nije ni čudo zašto, s obzirom na visoku cijenu zdravstvenih računa i nuspojave konvencionalnih lijekova, dodavanje esencijalnih ulja u vaš osobni kabinet medicine može napraviti svijet razlika.

Njihova važnost očituje se ponajviše u aromaterapiji, proizvodima za čišćenje kućanstva, ljepote i tretmanima prirodne medicine.

Čestice u esencijalnim uljima dolaze od destilacije ili ekstrakcije različitih dijelova biljaka, uključujući cvjetove, lišće, kore, korijenje, smolu.

Zapravo, samo jedna kap esencijalnih ulja može imati snažne zdravstvene prednosti.

Esencijalna ulja su stvorena kroz proces destilacije – koji razdvaja ulja i vodu na bazi spojeva biljke parnim – eteričnim uljima su visoko koncentrirana ulja koja imaju jak miris.

Zapravo, ponekad se nazivaju hlapivim aromatičnim uljima zbog njihove visoke koncentracije aromatskih spojeva.

Koncentriranjem ulja tih biljaka, doslovno razdvajate najmoćnije iscjeliteljske spojeve biljke u jedno ulje.

Jeste li spremni iskoristiti snagu svjetski najvjerodavanijih terapeutskih spojeva?

Istražite mnoge koristi i koristi od eteričnih ulja i otvorite svoj um na potpuno novi način.


11 Prednosti eteričnih ulja


 1. Balance Hormone

Postoje esencijalna ulja za hormone koji mogu pomoći u ravnoteži vaših razina estrogena, progesterona, kortizola, štitnjače i testosterona.

Neka ulja, poput klarisa, geranija i timijana, pomažu uravnotežiti razinu estrogena i progesterona u vašem tijelu, što može poboljšati uvjete kao što su neplodnost i PCOS, kao i PMS i simptomi menopauze.

A istraživanje objavljeno 2017. godine u Neuro Endocrinology Letters pokazuje da neka esencijalna ulja, osobito geranija i ruža, imaju sposobnost utjecanja na koncentraciju estrogena u žena.

To može biti korisno za žene koje imaju simptome menopauze uzrokovane smanjenjem razine izlučivanja estrogena.


 1. Povećajte imunitet i borite se protiv infekcija

esencijalna ulja Mnoga esencijalna ulja imaju protuupalno, antivirusno, antibakterijsko, antiseptičko i antifungalno svojstvo koje pomaže u jačanju imunološkog sustava i borbi protiv infekcija.

Kemijske tvari koje se nalaze u esencijalnim uljima, kao što su terpeni, esteri, fenoli, eteri i ketoni, imaju potencijal za borbu protiv stranih patogena koji mogu ugroziti vaše zdravlje.

Neki od najboljih eteričnih ulja za vaš imunitet uključuju smirnu, đumbir, limun, eukaliptus, tamjan, pepermint i cimet.

Istraživanja su pokazala da esencijalna ulja učinkovito uništavaju nekoliko gljivičnih, virusnih i bakterijskih patogena, uključujući Staphylococcus aureus otporni na meticilin, Helicobacter pylori i infekcije Candida albicans.

Budući da otpornost na antibiotike postaje tako velika prijetnja u modernoj zdravstvenoj zaštiti, upotreba eteričnih ulja kao oblika neovisne ili kombinirane terapije može pomoći u borbi protiv bakterijskih infekcija na sigurniji i prirodniji način.


 1. Potpora probavljanju

Još jedna dobro istražena esencijalna ulja imaju koristi u pomaganju i poboljšanju probave.

Neka ulja pomažu ublažavanju uznemirenog trbuha, probavnih smetnja, proljeva, grčeva u želucu, pa čak i stanja gastrointestinalnog sustava, poput IBS-a.

Esencijalna ulja također mogu pomoći vašoj probavi pomažući poticanju probavnih enzima koji olakšavaju probijanje i apsorbiranje hranjivih tvari, masti i proteina koji vam trebaju.

Primjerice, eterično ulje đumbira promiče vaše probavno zdravlje olakšavajući probavne smetnje, konstipaciju i čireve.

Istraživanje objavljeno u Svjetskom časopisu za gastroenterologiju pokazalo je da je ulje đumbira stimuliralo pražnjenje želuca kod osoba s problemom probave.


 1. Pojačavanje razine energije

eterična ulja i pojačavanje razine energije Jeste li znali da esencijalna ulja mogu pomoći u jačanju vaših razina energije, pa čak i poboljšati vaše atletske performanse?

Neka ulja imaju stimulirajuće učinke i mogu zapravo povećati protok kisika u mozak.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the International Society of Sports Nutrition pokazalo je da ulje s paprene metvice povećava koncentraciju kisika u mozgu.

Poboljšava performanse vježbanja i smanjuje iscrpljenost kod zdravih muških sportaša koji su konzumirali maslac s vodom 10 dana.

Neka druga velika esencijalna ulja za energiju uključuju limun, eukaliptus i ružmarin.


 1. Poboljšanje funkcije mozga

Esencijalna ulja imaju neuroprotektivne učinke i mogu pomoći u poboljšanju kognitivnih učinaka.

Ovo je jednood najimpresivnijih eteričnih ulja i pomoglao je mnogima koji pate od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti i demencije.

U znanstvenom pregledu objavljenom u Frontiers in Aging Neuroscience, istraživači su utvrdili da esencijalna ulja posjeduju snažne antioksidante koji djeluju na inhibiciju slobodnog radikalskog uklanjanja, koji pomažu prirodno poboljšati funkciju mozga i smanjuju upalu.

Eterična ulja također pokazuju da poboljšavaju učenje, pamćenje i sposobnost usredotočavanja.

I poticajna i sedativna esencijalna ulja mogu biti korisna, jer ulja poput paprene metvice mogu poboljšati trajnu pažnju tijekom duljeg vremenskog razdoblja, a ulja poput lavande mogu biti korisna za ljude koji prolaze kroz teške vježbe ili situacije.

Nadalje, esencijalna ulja mogu biti korisna u ublažavanju agitacije kod osoba s demencijom.

To je zbog njihovih smirujućih i sedativnih učinaka.


 1. Smanjiti emocionali stres i anksioznost

Možda je jedna od najpoznatijih prednosti eteričnih ulja jest njihova sposobnost da smanjuju stres i anksioznost.

Neka esencijalna ulja imaju sedativna svojstva i potiču mirno, miroljubivo, podizanje i opuštanje.

Najbolja eterična ulja za anksioznost i stres uključuju lavandu, rimsku kamilicu, bergamotu, ylang ylang, naranču, ružu, tamjan.

A kontrolirano kliničko ispitivanje iz 2016. je pokazalo da je inhaliranje ružine vode tijekom četiri tjedna značajno smanjilo stanje i osobine anksioznosti kod bolesnika koji su podvrgnuti liječenju hemodijalizom.


 1. Ublažiti boli

bol u vratu - eterična ulja - kako pomažu? Prema sustavnom pregledu i meta-analizi objavljenoj u istraživanju i liječenju boli, značajno pozitivan učinak aromaterapije, u usporedbi s placebom ili kontrolnim tretmanima, u smanjenju boli.

Istraživači su procijenili 12 studija o ovoj temi i utvrdili da su eterična ulja posebno korisna u liječenju postoperativne boli, opstetrijske boli i ginekološke boli.

Postoje mnoga eterična ulja koja se mogu primijeniti topikalno ili koristiti aromatski kako bi se smanjili bolovi u tijelu.

Jedno istraživanje prikazuje eteričnu korist ulja procjenjivanjem učinkovitosti na bolnome vratu.

Za istraživanje, eksperimentalna grupa dobila je mješavinu koja se sastojala od maslina, crnog papra, lavande i eteričnih ulja od paprene metvice, a kontrolna skupina koristila je neodređenu kremu.

Kreme su primijenjene 4 tjedna, izravno na bolno područje nakon kupanja. Istraživači su otkrili da je eksperimentalna skupina poboljšala toleranciju boli u vratu i pokazala značajno poboljšanje u 10 mjerenih područja gibanja.


 1. Potaknuti kožu i zdravlje kose

Eterična ulja mogu smiriti nadraženu kožu, smanjiti znakove starenja, poput dobnih mjesta, poboljšati akne, zaštititi vašu kožu od oštećenja od sunca i zgušnjavati kosu.

Prema pregledu objavljenoj u komplementarnoj i alternativnoj medicini temeljenoj na dokazima, “najmanje 90 eteričnih ulja mogu se prepoznati kao preporučeni za dermatološku upotrebu, s barem 1.500 kombinacija”.

Osim što eterična ulja njeguju kožu njihova je sposobnost da se bore protiv patogena koji su odgovorni za dermatološke infekcije.

Eterična ulja također mogu pomoći u poboljšanju upalnih stanja kože, poput dermatitisa, ekcema i lupusa, poboljšanja općeg izgleda vaše kože, čak i pomoći u liječenju rana.

Najbolja eterična ulja za zdravlje kože i kose uključuju lavandu, rimsku kamilicu, tamjan, stablo čaja, ružmarin i kadulju.


 1. Smanjiti toksičnost

Eterična ulja pomažu smanjiti toksičnost promicanjem detoksifikacije vašeg doma i tijela.

Ovih dana svi mi udisavamo niz kemikalija i okolišnih toksina koji mogu biti opasni za naše zdravlje.

Neka eterična ulja rade kao blagi diuretici, čime se povećava proizvodnja urina i poboljšava detoksikacija.

A neke ulja potiču probavu, koja također potiče detoksikaciju toksina koji se nakupljaju u tijelu.

Ulje koje pomaže u promicanju unutarnje detoksifikacije uključuje: limun, grejp, peršin, lijevak, paprenu metvicu i đumbir.

Korištenje eteričnih ulja za detoksikaciju može pomoći vašem tijelu da ispire te toksine i može očistiti zrak vašeg doma.

Zapravo, za razliku od većine proizvoda za čišćenje kućanstva koji se pune kemikalijama, eterična ulja prirodno mogu očistiti vaš dom uništavajući štetne patogene i zagađivače.


 1. Oslobodite se glavobolje i migrene

Eterična ulja rade kao prirodni lijekovi protiv glavobolja i  migrene jer učinkovito tretiraju okidač, rješavajući korijen problema, umjesto da ga maskiraju, poput analgetika.

Eterična ulja za glavobolje poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju stres, što može biti glavni uzrok i glavobolje i migrene.

Kliničko ispitivanje provedeno u placebou tijekom 2012. godine procijenilo je učinkovitost inhaliranja ulja lavande za liječenje migrenoznih glavobolja.

Četrdeset i sedam bolesnika s migrenama podijeljeno je u dvije skupine – jednu koja je udahnula ulje lavande 15 minuta i jedna koja je koristila boju i tekućinu bez mirisa.

Nakon što je zatraženo od bolesnika da bilježe ozbiljnost glavobolje i pridružene simptome svakih 30 minuta tijekom ukupno 2 sata, istraživači su otkrili da je razlika između kontrola i liječenih pacijenata bila statistički značajna.

Od 129 napada glavobolja u skupini liječenja, 92 je odgovorilo u cijelosti ili djelomično na lavandu.

U kontrolnoj skupini 32 od 68 napada glavobolja odgovorilo je na placebo.

Osim lavande, neka druga ulja koja mogu pomoći u ublažavanju boli glavobolje su: paprena metvica -koja ima učinak hlađenja i potiče protok krvi. Eukaliptus – koji ublažava sinusni tlak otvaranjem nazalnih dišnih puteva i ružmarina, što smanjuje upalu, potiče cirkulaciju i ima smirujući učinak.


 1. Promicati miran san

miran san eterična ulja Neka eterična ulja imaju sedativna svojstva, što može biti korisno za ljude koji imaju poteškoće s usnama ili spavanjem tijekom noći.

Ulje lavande poznato je kao učinkovita pomoć za spavanje zbog svoje sposobnosti stvaranja osjećaja opuštenosti i smirenosti.

Neka druga ulja koja se mogu koristiti za poticanje miranog san su: rimsku kamilicu, ylang ylang, bergamotu i vetiver.


101 esencijalna ulje koristi za zdravlje, ljepotu, dom i drugo

Ulja korisna za zdravlje i bolju funkciju organizma:

 • bademovo ulje
 • arganovo ulje
 • arnica ulje
 • kokosovo ulje
 • ulje jojobe
 • magnezijevo ulja
 • neem ulje
 • šipkovo ulje
 • morsko bujno ulje

TIJELO – KOŽA – KOSA – ZDRAVLJE – ESENCIJALNA ULJA


Čišćenje lica od akni:

Kako biste se oslobodili od akni, napravite domaću umivalicu miješanjem ulja čajevca sa sirovim medom te ga utrljajte na vaše lice. Zatim isperite vodom.


Uklonite vidljive nedostatke na kosi:

Stavite na kosu eterično ulje tri puta dnevno izravno na kožu kako biste uklonili sunčane mrlje te neželjene nedostatke


Ublažavanje boli u području mjehura:

Izmiješajte dvije kapi ulja čajevca s dvije kapi nerazrijeđenog ulja i nanesite na područje mjehura do pet puta dnevno.


Krema za tijelo: 

Pomiješajte kokosovo ulje, shea maslac, magnezijevo ulje i eterična ulja za losion za tijelo.


Sprej za tijelo:

Dodajte 5 do 10 kapi vode i upotrijebite ih kao mirisni sprej za tijelo.


Osvježivač za disanje:

Koristite kapljicu esencijalnog ulja od paprene metvice (ili Mentha piperita) za prirodan način za osvježenje daha.


Iscjelitelj maziva:

Koristite eterična ulja kao vruću kompresiju za liječenje modrica ili drugih rana.

Dodajte pet kapi ulja lavande i pet kapi tamjanog ulja na četiri doze vruće vode i sve zajedno stopite.

Primijenite se na zahvaćeno područje.


Protiv uboda insekata:

Koristite ulje lavande za ugrize i ubode kukaca.


Iscjelitelj opeklina:

Pomiješajte eterično ulje lavande s aloe vera za liječenje opeklina.


Uklanjanje perut:

Kombinirajte pet kapljica ružmarina i esencijalnih ulja lavande s tri žlice ulja jojobe.
Umasirajte u kožu i ostavite 10 minuta, te kasnije isperite.


Miris za žene:

Kombinirajte kokosovo ulje, pčelinji vosak i vaša omiljena eterična ulja poput cedrovine i ulja klinčića za muškarce i ulja lavande i čajevca za žene.


Miris za muškarce:

Kombinirajte kokosovo ulje, pčelinji vosak i vaša omiljena eterična ulja poput cedrovine i ulja klinčića za muškarce i ulja lavande i čajevca za žene.


Detox kupka:

Pomiješajte ulje lavande, Epsomove soli i morsku sol u toploj kupki kako biste očistili i pomladili tijelo.


Lijek za suha stopla:

Dodajte tri kapi ulja lavande u dvije žlice kokosovog ulja.

Nanesite na noge noću i stavite na noge nepropusne čarape.


Ekcem / psorijaza krema:

Za liječenje ekcema, psorijaze ili crvene suhe kože, primijenite mješavinu eteričnog ulja lavande sa shea maslacem.


Piling lica:

Izmiješajte četvrtinu čašice jogurta, četvrtinu šalice kukuruznog brašna i pet kapi lavande, grejpa i patchouli ulja.

Nanesite na lice te isperite.


Piling lice sa šećerom:

Pomiješajte nekoliko kapljica esencijalnog ulja s bademovim uljem i šećerom kako biste napravili vlastiti šećerni piling.


Kupka za stopala:

Dodajte nekoliko kapi ulja limuna ili eukaliptusa u veliku zdjelu tople vode te u nju uronite vaša stopala.


Njega kose:

Pomiješajte 15 kapi ulja od ružinog drva s pet kapi ulja drveta od sandalovine i eteričnih ulja od lavande u neodređeno ulje.

Stavite smjesu u malu plastičnu vrećicu i stavite u toplu vodu da se zagrije.

Nanesite na kosu i držite oko 20 minuta.


Balzam za usne:

Kombinirajte kokosovo ulje, pčelinji vosak i ulje lavande za nevjerojatan balzam za usne.


Osnaživanje noktiju:

Umiješajte 10 kapljica tamjanina, smirne i limunaste eterične ulja u dvije žlice ulja vitamina E, a zatim utrljajte na površinu nokta.


DOM

Čišćenje sanitarija:

Izmiješati pola šalice sode, pola šalice octa i pet kapi bergamota ili ulja vapna


Zagorjele posude:

Koristite nekoliko kapi ulja limuna i kipuću vodu kako biste uklonili zagorjele naslage na posuđu.


Tepih za čišćenje:

Umiješajte 20 kapi ulja čajevca s Boraxom


Božićni miris:

Dodajte kapljicu borovog, sandalovog ili eteričnog ulja od cedrovine na vatru oko 30 minuta


Tekućina za perilicu posuđa:

Prije stavljanja posuđa nekoliko kapi limunskog ulja stavite u perilicu posuđa za besprijekorno ispiranje.


Miris kuće:

Difuzni klinčić, ružmarin i narančasta eterična ulja


Eliminacija kuhinjskog mirisa:

Dodajte nekoliko kapi češnjaka, cimeta ili eteričnog ulja citrusa u šalicu vode kako bi se oslobodili mirisa kuhanja.


Kako najbolje prepoznati i kupiti pravo ulje?

Ovo je jedna od najvažnijih stvari koje morate znati o eteričnim uljima: nisu sva eterična ulja stvorena jednaka.

Zapravo, većina njih je bezvrijedna za vaše zdravlje i često sintetička.

Stoga, kada kupujete esencijalna ulja – bilo da su boce od 5ml, 10ml ili 15ml – budite sigurni da su organski  i 100% čisti.

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK