Feng Shui spavaća soba – 10 stvari koje morate imati!

Boje i stil stvar su ukusa, ali neki elementi obavezni su kako bi spavaća soba bila zaista oaza ugodnosti za miran san!

Feng Shui spavaća soba – Neutralne boje su u trendu, jarki i egzotični detalji preporučuju se svima koji žele ubrzati svoju energiju…
Ali važnije od psihologije boja jesu osnovni principi uređenja interijera i detalji čije je “djelovanje” u prostoru već dokazano.
 
Evo što svjetski dizajneri preporučuju kao osnovne elemente ugodne i moderne spavaće sobe koja će vam osigurati miran i okrepljujući san.


1. Ugodna prostirka pored kreveta

 
Malo je što neugodno kao ustajanje pri kojem toplim, bosim nogama dodirnete tvrd, leden pod.
Priuštite si vrhunski doživljaj svakog jutra: opremite spavaću sobu mekom, ugodnom prostirkom – neka to bude mali vuneni tepih, plišani tanki jastučić, pa čak i krzno ako vi tako volite!
Spavaća soba je vaše carstvo udobnosti, a ne slika iz časopisa u kojoj se ne smije naći ni trag kiča.


2. Priča

Prvo o čemu dijete razmišlja kad ga pitate kakvu sobu želi je priča koju ono želi da mu ta sobica ispriča.
Budite i vi dijete, nemojte bježati od dekorativne teme koju zamišljate u svojoj sobi.
Ok, neće to biti Spiderman ni Pepeljuga, ali može biti odmor na moru, relaksacija na livadi, u šumi… čak i modna priča odlična je ideja ako je stil vaša strast.


3. Dovoljno jastuka

Naravno, nemojte doći do toga da morate iskopavati krevet pod jastucima svake večeri, ali pobrinite se da imate odgovarajući broj za sve ugodne varijante: za čitanje, meditiranje, pa čak i za doručak u krevetu ako je to vaš omiljeni ritual vikendom…


4. Mjesto za sjedenje (koje nije krevet)

Pravilo osobito vrijedi kad spavaću sobu dijelite s partnerom – važno je da ne remetite njegov san dok vi čitate, slušate glazbu…
Također, psiholozi kažu da se u krevetu nipošto ne treba raspravljati, pa je mali ležaj ili garnitura s dvije foteljice nužna za zdrav partnerski život.


5. Eliminacija svih tehničkih uređaja

 
Osim ako nije riječ o elektromotoru za spuštanje roleta…
Spavaća soba mjesto je za spavanje, tako da su televizor, pametni telefon i tablet apsolutno neprimjereni predmeti za taj prostor.
Plavi ekran, dokazala su istraživanja, remeti san, a on vam je nužan da biste se ujutro, osvježeni, ponovno mogli konektirati sa svojim hiperkonektiranim svijetom.


6. Zbirka predmeta koje volite

Ako imate mjesta, stavite u svoju spavaću sobu policu sa sitnicama koje vas podsjećaju na sretna putovanja, uzbudljive godišnje odmore…
Ako ne, bar jedan kut sobe ostavite za buketić, portret, medvjedića koji će vam izmamiti osmijeh na lice.


7. Noćni ormarić

Obavezan element na svim fotografijama časopisa posvećenim uređenju interijera, noćni ormarić ne mora biti kao iz časopisa, ali treba da bude dovoljno velik da se na njega i u njega smjesti sve ono što je vama nožno za ugodan odlazak na počinak i buđenje.


8. Vrhunski madrac

Sve što smo nabrojali ne bi bilo dovoljno za idealnu spavaću sobu ako vas pri odlasku na počinak ne očekuje kvalitetan madrac.
Prilagodite odabranom madracu i visinu noćnog ormarića, a uloženo će, budite sigurni, vrijediti svake lipe.


9. Fotografije

Koliko god uživali u obiteljskim portretima, psiholozi savjetuju da ih ostavite u drugim prostorijama u stanu, a da spavaća soba ostane oslobođena dodatnih emocionalnih naboja.
Za dekoraciju radije upotrijebite fotografije pejzaža, mrtvu prirodu, umirujuće i ugodne teme.


10. Malo drame

Čak i u najveselijim, pastelnim spavaćim sobama punim nježnosti dobro je imati bar jedan detalj u dramatičnoj noti: neka to bude atraktivan luster, predimenzionirano uzglavlje, egzotična svjetiljka…
Ne pretjerujte, zadržite se na jednom do dva detalja u tom stilu.

Tema : 10 stvari koje morate imati u spavaćoj sobi

Svidio vam se članak?
Podijelite ga s prijateljima!

Možda će vam se svidjeti