Jesu li gljive dobre za vas?

Dolaze u mnogo različitih oblika, veličina i boja. One koje nisu otrovne su sasvim zdrave, a i ukusne.

Dugi niz godina koriste se zbog svoje jedinstvene sposobnosti dodavanja okusa u mnoge kuhinje različitih kultura.

Iako su zapravo gljive, gljive se svrstavaju u kategoriju povrća za potrebe kuhanja. Gljive vam omogućuju dodavanje dodatnog okusa bez natrija ili masti.

Otrovne je gljive teško prepoznati u divljini, stoga ih uvijek trebate kupiti u pouzdanoj trgovini ili na tržnici.

Svaka od njih ima jedinstven izgled i okus.

Prilikom odabira gljiva pazite da budu čvrste, da nisu vlažne na dodir i da nemaju plijesan. U papirnatoj vrećici u hladnjaku mogu se čuvati oko pet dana. Očistite prljavštinu i lagano ih isperite kada ih želite pripremiti za korištenje.

Gljive i nutritivne prednosti

S gljivama ne možete pogriješiti. Nemaju masti, s malo natrija, niskokalorične su i bez kolesterola. Također su prepune vlakana, vitamina i minerala. Nutritivne prednosti variraju ovisno o vrsti gljive. Ali općenito, oni su dobar izvor sljedećih hranjivih tvari.

Gljive i Antioksidansi

Antioksidansi pomažu u zaštiti tijela od oštećenja slobodnih radikala koji mogu uzrokovati stanja poput srčanih bolesti i raka. Također vas štite od oštećenja uzrokovanih starenjem i jačaju vaš imunološki sustav. Gljive su bogate antioksidansom zvanim selen. Zapravo, one su jedan od najbolji izvor minerala u prirodi.

Beta glukan u gljivama

Beta glukan je oblik topivih dijetalnih vlakana koja je snažno povezana s poboljšanjem kolesterola i jačanjem zdravlja srca. Također može pomoći vašem tijelu u regulaciji šećera u krvi, smanjujući rizik od dijabetesa tipa 2. Vjeruje se da bukovače i shiitake gljive imaju najučinkovitije beta glukane.

B vitamin u gljivama

Gljive su bogate vitaminima B skupine: riboflavinom, niacinom i pantotenskom kiselinom. Kombinacija pomaže u zaštiti zdravlja srca. Riboflavin je dobar za crvena krvna zrnca. Niacin je dobar za probavni sustav i za održavanje zdrave kože. Pantotenska kiselina je dobra za živčani sustav i pomaže tijelu u stvaranju potrebnih hormona.

Bakar u gljivama

Bakar pomaže vašem tijelu u stvaranju crvenih krvnih stanica, koje se koriste za isporuku kisika po cijelom tijelu. Mineral je također važan za druge procese u tijelu, poput održavanja zdravih kostiju i živaca. Čak i nakon kuhanja, porcija gljiva od 1 šalice može osigurati otprilike jednu trećinu dnevne preporučene količine bakra.

Kalij u gljivama

Kalij je iznimno važan kada je riječ o radu srca, mišića i živaca. U 2/3 šalice kuhanih Šampinjona ima otprilike onoliko kalija koliko i u banani srednje veličine.

Nadam se da ste pronašli neke korisne informacije o na temu gljive i njihova ljekovitost!

U koliko smatrate ovaj članak korisnim, slobodno ga podijelite s prijateljima.

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK