Gmo hrana koju svi jedemo?

Gmo hrana –  Hrvatsko je tržište preplavljeno mnogim proizvodima nesigurnog sastava i podrijetla, a nadležne institucije koje bi trebale voditi brigu o tome što se stavlja na police hrvatskih trgovačkih lanaca nažalost ne rade svoj posao, niti brinu za zdravlje nacije.
Deklaracije su često nečitke, neprevedene, nejasne i nedorečene, sastav mnogih proizvoda u mnogočemu je opasan, naročito kada uzmemo u obzir da mnogi prerađeni proizvodi sadrže GM sirovine.
Mnogi brendovi poput Milke, Nutelle ili Uncle Ben’s sadrže GMO sastojke (popis proizvoda sa GM sirovina sastavio je Greenpeace) i, bez obzira na svoju marketinšku ‘čvrstinu’, nesigurni su za konzumaciju.
Pojedine su prehrambene namirnice više genetski modificirane od drugih, a slijedi njihov popis:


Soja Mnogi prehrambeni proizvodi sadrže soju (sojin lecitin) i na nju bi osobito trebalo pripaziti budući da je 97% ukupno svjetski proizvedene soje GMO.
Osobito mnoge varijacije slatkiša i slatkih jela sadrže soju (čokolade, sladoledi, bomboni, keksi), zatim je sadrže mnoga slana jela i umaci te kozmetika poput šampona i pasti za zube.


Kukuruz Kukuruz također spada u jedne od genetski najviše modificiranih biljaka.
Zabrinjavajući su podaci da je čak 88% proizvoda od kukuruza u SAD-u iz GM uzgoja.
Čak i ako ne kupujete konzerve kukuruza ili kukuruzno brašno, njegovu varijaciju možete naći u mnogim proizvodima u vidu kukuruznog škroba, čipsa, glukozno-fruktoznog sirupa.
Zato taj isti GM kukuruz možete pronaći u umjetnom vitaminu C (kao dodatak hrani), slatkišima, sladoledima, umacima za salatu, kruhu, kolačima, alkoholu, margarinu, prženoj hrani, tjestenini itd.


Pamuk Prevlast Monsanta i drugih biotehnoloških kompanija u Indiji i Kini rezultirala je velikom proizvodnjom GM pamuka.
Neki izvori kažu da je danas gotovo nemoguće doći do prirodno uzgojenog pamuka jer, osim što je gotovo nedostupan, i preskup je.
Pamuk se, osim za proizvodnju odjeće, koristi za proizvodnju sadnica te kao sastojak u čipsu, maslacu od kikirikija, krekerima itd.


Uljana repica Biljka od koje se pravi jestivo biljno ulje i potom stavlja u čitav niz proizvoda poput procesirane hrane, čipsa, krekera, pahuljica, zaleđene hrane, juhe u konzervama itd.
Dobra je alternativa ovom ulju kokosovo ili maslinovo ulje.


Šećerna repa Industrijska biljka koja se uzgaja zbog šećera jer ima visoke koncentracije saharoze u korijenu, naravno, sastojak je mnogih slatkiša.
Osim što se zna da je šećer opasan i stvara ovisnost goru od heroina, njegova je GM inačica potencijalno opasna, pogotovo kada uzmemo u obzir nekontrolirane uvjete uvoza.
Potencijalno opasni proizvodi su i voćni jogurti, gdje se često pod ‘voće’ radi jeftinije proizvodnje stavlja šećer.


Alfa alfa – Klice ove biljke omiljene su među „alternativcima”, međutim najveći je dio usjeva ove biljke također GM.
Njome se također hrani stoka, te se dodaje u svinjetinu, piletinu, jaja itd.


Aspartam – Umjetni zaslađivač i nusprodukt GM bakterije escherichie coli uzrokuje mnoge zdravstvene probleme (od glavobolje do raka), a naći ga se može u gotovo svemu (ne biste vjerovali, čak i u slanim grickalicama).

Svidio vam se članak: gmo hrana?
Podijelite ga s prijateljima!

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK