Gospina trava, kraljica među biljkama

Gospina trava
Ova biljka, koju je narod od davnina posvetio Gospi upravo stoga što je izuzetno cijenio njezina ljekovita svojstva, ima gotovo majčinsko djelovanje: njeguje kožu, ublažava bolne zglobove i mišiće te pomaže potištenoj psihi pritisnutoj raznim nedaćama.
Staro narodno vjerovanje povezuje miomirisni, krvavocrveni sok gospine trave s krvlju i ranama našega Spasitelja.
Legenda o biljci, koja nosi i druga uzvišena imena – poput bogorodičina trava, kantarion, krvavi korijen i trava sv. Ivana – ide ovako:
Kada je Kristov najdraži učenik Ivan stajao smrtno žalostan pod križem, brižljivo je skupljao biljke poškropljene svetom krvlju, kako bi ih mogao poklanjati pobožnim vjernicima kao dragocjenu uspomenu na Spasiteljevu smrt.
Stoga crveni sok ove mirisne biljke pobuđuje čudan osjećaj, kao da kapi krvi našega Spasitelja žive sakrivene u crvenoj boji njezinih zlatnožutih cvjetova.
Na Ivanje, simbol snage svete svjetlosti i topline, zažari gospina trava u svojoj veličanstvenoj cvjetnoj raskoši.
U ranijim su vremenima djevojke plele od nje vijence, i svi koji su plesali oko ivanjskih krijesova morali su nositi vijenac od gospine trave, tzv. Ivanjsku krunu.
U toj su tajanstvenoj noći također bacali u vodu grančice gospine trave i mlada je djevojka nakon ponovnog procvata već uvelih cvjetova mogla vidjeti hoće li sljedeće godine imati obožavatelja.


Gospina trava – od depresije do ozljeda kože

Gospina trava je od davnina vrlo cijenjena, te ima veliko značenje kao ljekovita biljka.
Nekoć se koristila za istjerivanje zlih duhova i liječenje posljedica zmijskog ugriza.
Prema tradicionalnom vjerovanju, zbog crvenkastog uljnog soka (kao krv) pomagala je kod kožnih bolesti.
Zvuči smiješno, no danas je znanstveno potvrđena njezina ljekovitost u liječenju modrica, opeklina i drugih rana.
Gospina trava najpoznatiji je prirodni lijek protiv depresije.
Blistavo žuti cvjetovi i simbolično predstavljaju moć Sunca u otjerivanju sila tame, a njeni antidepresivni učinci visoko su cijenjeni u konvencionalnoj i narodnoj medicini, pa se već stotinama godina koristi oralno za tretiranje depresivnih stanja, potištenosti, anksioznosti, kao i kod bolova živaca.
Kada se koristi u svrhu liječenja depresije, gospina trava nije brz lijek.
S njom nećete postići trenutni oporavak, ali pokazuje odlične dugoročne rezultate.
Biljka pomaže tijelu i duši da se oporavi, te da se izgradi čvrst temelj za kompletno izlječenje.
Čaj od gospine trave dobro je piti kod oštećenja živaca i živčanih tegoba svih vrsta, kod povreda od udaraca i posljedica od prenapregnutosti.
Uz to je odlično sredstvo kod proljeva.
I neuralgiju trigeminusa možemo isto tako suzbiti pomoću gospine trave, ako pijemo dnevno dvije do tri šalice čaja i duže vrijeme masiramo bolesna mjesta uljem od gospine trave.


Gospina trava – lijek za svako domaćinstvo

Veoma cijenjeno prirodno ljekovito sredstvo je ulje od gospine trave.
Ne smije nedostajati ni u jednom domaćinstvu.
Možemo ga sami pripraviti.
Svoju ljekovitu snagu zadržava dvije godine i uspješno ga koristimo ne samo kod rana, svježih ozljeda, podljeva, otečenih žlijezda i kao sredstvo za njegu grube kože lica, nego je isto tako i uspješno sredstvo za masiranje kod bolova u leđima, lumbaga, išijasa i reumatizma.
Pomaže i kod ugriza i uboda insekata i sl. Kod uboda kukaca uporaba ove biljke može dovesti do trenutnog ublažavanja svrbeža.
Travari i neki liječnici preporučuju je kod rana koje teže zacjeljuju, jer ubrzava obnovu kože.
Dojenčad s bolovima u trbuhu odmah se smiri čim im trbuščić namažemo ovim uljem, koje uspješno pomaže i kod otečenih limfnih žlijezda u djece.
Tinkturu od gospine trave sami možemo napraviti i uspješno primijeniti kod živčanih oboljenja, upala živaca, neuroza, nesanice i živčanih slabosti.
Liječi i govorne smetnje, nemiran san, histerične napade, mjesečarenje, mokrenje u postelju i depresije.
Mlade djevojke u razvoju morale bi neko vrijeme piti dnevno dvije šalice čaja od gospine trave, jer potiče razvoj ženskih organa i pomaže u reguliranju neredovite menstruacije.
Cvjetovi stavljeni u laneno ulje pravo su sredstvo koje valja imati uvijek pri ruci kod opekotina i ozljeda izazvanih parom.
To ulje koristimo i kod opekotina od sunčanja.


Fino ‘izbrušena’ biljka

Gospina trava (Hypericum perforatum) je visoka trajnica visine 30 do 100 cm, uspravne stabljike s dva uzdužna brida.
Karakterističnih je listova protkanih mnogobrojnim prozirnim točkicama (žlijezde napunjene eteričnim uljem), tako da izgledaju fino izbušeni pa otuda i ime biljci – perforatum.
Listovi su nasuprotno raspoređeni, jajasto-tupi, glatki, bez peteljki, s puno prozirnih točaka, na obodu crno istočkani.
Jako razvijeni zlatnožuti cvjetovi imaju pet latica, odozdo također imaju crne točke i tvore cvatove.
Imaju mnogo prašnika sraslih u tri snopića.
Trljanjem cvjetovi ispuštaju krvavo crveni sok.
Latice su 3-4 puta duže od čaške i asimetrične.
Biljka cvate čitavo ljeto, od lipnja do rujna, a najviše u srpnju, dok se ljekoviti dijelovi nalaze na gornjoj polovini biljke u cvatu.
Korijen ne služi za liječenje, stoga se biljku ne smije i ne treba čupati iz zemlje. Ni plod ne služi za liječenje.
Prvobitne postojbine gospine trave su Europa (Mala Azija i Grčka) i Sibir, dok je danas raširena u svim suptropskim i umjerenim klimatskim zonama.
Raste posvuda. Biljka ima svojstven miris,opor, gorak i aromatičan okus.
Koristi se za lijek i ukras: za ukrašavanje obronaka, kosina, za gredice, rubove itd.
Razmnožava se sjemenom i ponegdje reznicama.
Biljčice iznikle iz sjemena rasađuju se u proljeće. Potkraj ljeta razmnožava se poludrvenastom reznicom u klijalištu ili čistim sjemenom.
Traži redovito zalijevanje, odnosno vlažnost tla.
Za pripremu se cvjetovi suše na sjenovitim mjestima, u hladu, te kasnije koriste u ljekovitim pripravcima: eteričnom ulju, čaju, vinu i tinkturi.


Kemijski koktel u službi zdravlja

Farmakološka zbrka oko mehanizma djelovanja gospine trave potaknuta je vrlo raznolikim sastavom.
Biljka sadrži klasu spojeva nazvanu naftodiantroni, među kojima se ističe grupa spojeva zvanih hipericini, ali sadrži i floroglucinole, flavonoide, klorogeničnu i kavenu kiselinu, kumarinske spojeve, tanine, čak i eterično ulje.
Cvjetovi sadrže najviše aktivnih spojeva, stoga se biljka ne ubire cijela, nego samo cvjetovi i pricvjetni listovi.
Opće je prihvaćeno mišljenje kako su za njezino djelovanje odgovorni svi nabrojeni spojevi, odnosno smjesa flavonoida, antrona i floroglucinola.
Izolirani spojevi u in vitro i in vivo modelima pokazuju slabije djelovanje.
Gospina trava time nije izuzetak u odnosu na mnoge druge biljke, kod kojih upravo smjesa različitih bioloških aktivnih spojeva ostvaruje svoj učinak.
Koriste se različiti tipovi ekstrakata, od običnog čaja (infuza) i tinktura do standardnih suhih ekstrakata.


Imajte na umu…

Kako svi kemijski antidepresivi imaju manje-više jake nuspojave i relativno su toksični, a djelovanje im je dvojbeno, danas se sve više preporučuje lagane simptome depresije i depresivne poremećaje tretirati lijekovima biljnog podrijetla.
Hipericin, glavni sastojak gospine trave, djeluje dvojako: s jedne strane lagano blokira monoaminoksidazu (poput MAO-inhibitora), dok s druge strane lagano blokira ponovni unos serotonina (poput SSRI antidepresiva).
Hipericin poboljšava raspoloženje otklanjajući potištenost, osjećaj tuge, melankolije i tjeskobe, nervozu, razdražljivost, malodušnost i bezvoljnost (nezainteresiranost za događaje i osobe iz svakodnevnog života) kao i prateće pojave: nesanicu, česte krize plača, umor, pojačan ili smanjeni apetit i slično.
S obzirom na to da djeluje i sedativno, dobar je izbor kod laganih depresivnih poremećaja koje karakteriziraju (uz depresiju) nemir i tjeskoba.
No, to ne znači da je bezazlen: hipericin čini kožu jako osjetljivom na UV zračenje, stoga je povećana opasnost od jakih opeklina tijekom izlaganja suncu.
Upamtite i ovo: uljem se ne liječe svježe rane koje još krvare.
Ako se uzima istodobno s uobičajenim lijekovima protiv depresije, kombinacija može biti presnažna i nepotrebno izazvati i druge ozbiljne neželjene nuspojave.
Neki bolesnici koji su uzimali gospinu travu iskusili su probavne poteškoće, nemir ili blage alergijske reakcije.
Kod liječenja depresije prvo se posavjetujte s liječnikom, jer možda nije u pitanju depresija nego neka druga živčana tegoba za koju postoje bolji i djelotvorniji lijekovi.
Ne koristite je u kombinaciji s antidepresivima ili drugim tabletama.
Ne koristite je u trudnoći.


PRIPRAVCI OD GOSPINE TRAVE

 

ULJA

Do visine od 8 cm ispod vrha boce od 2 litre staviti što više listova i cvjetova muške i ženske gospine trave (istu količinu), a zatim ubaciti stabljiku.
Potom do iste visine uliti domaće maslinovo ulje.
Bocu lagano zatvoriti plutom, da pluto ‘radi’ a da ne iskoči.
Bocu iznijeti na sunce i ostaviti godinu dana.
Postupak dozrijevanja ulja gospine trave može se ubrzati na sljedeći način: na isti način u bocu od 1 litre ubaciti listove i cvjetove muške i ženske gospine trave, a nakon toga uliti domaće maslinovo ulje zagrijano na temperaturi od 60°C do 70°C.
Prethodno je potrebno bocu zagrijati, da ne pukne.
Napunjena boca treba odležati bar 10 dana, od čega najmanje 2 dana na suncu.
Iz boce se uzima onoliko ulja koliko je potrebno, a ostatak ostaje u boci.
Treba naglasiti da je ulje gospine trave bolje što duže odstoji.
Četiri žlice nerazvijenih pupova biljke staviti u staklenku i ostaviti jedan dan da malo povenu.
Na njih zatim naliti 1 litru maslinova ulja, staklenku dobro zatvoriti i pustiti da stoji na suncu 6 – 8 tjedana.
Tim se uljem mažu kraste, osipi i hemeroidi, a korisno je svaki dan popiti 1 žličicu ulja s komadićem kruha.
Umjesto maslinova može se koristiti bilo koje biljno kvalitetno ulje.
500 g cvijeta i sitno isjeckanog lišća gospine trave potopi se u staklenki s 1 litrom maslinovog ulja i 1 litrom bijelog vina, pa se kuha na pari dok vino ne ishlapi.
Ulje gospine trave može se s uspjehom kombinirati s drugim lijekovima za liječenje čira na želucu: treba svaki dan natašte popiti po 1 žlicu ulja.
Liječenje se mora provoditi najmanje 4 – 6 tjedana, neprekidno, a ponekad i 2 mjeseca, pa i duže.
Ne smijemo očekivati kako će gospina trava djelovati odmah, kao neke druge ljekovite biljke.


VINO OD GOSPINE TRAVE

Od cvjetova gospine trave može se pripremiti i ljekovito vino.
Potrebno je 40 g cvjetova koji se preliju litrom kvalitetnog vina i puste odstajati na toplom mjestu mjesec dana.
Poslije toga cvjetove dobro ocijediti, pa posebno još istisnuti kroz gazu ostatak vina iz cvjetova u osnovno vino te malo zasladiti.
Za bolju probavu piju se 2 čašice dnevno prije jela.


ČAJEVI OD GOSPINE TRAVE

U 2 dl uzavrele vode stavi se 1 žlica sitno izrezane droge, skine s vatre, poklopljeno ostavi 10-15 minuta i pije 3 puta dnevno kod gastritisa, čira na želucu, proljeva (među njima i krvavi), kod bolesti jetre, žutice, upale mokraćnog mjehura, nervnih bolesti, glavobolje, bubrežnih tegoba, slabokrvnosti, kašlja i dr.
Čaj od lišća i cvjetova koristi se za liječenje jetre ako je natečena, sprečava nakupljanje sluzi u plućima, liječi mjehur, pogotovo ako se ne može zadržavati mokraća – čaj koji se priprema od: 3 žlice gospine trave prelivene litrom kipuće vode, pa se ponovno stavi na vatru i čim ponovno provrije, ukloni s vatre i procijedi.
Pije se 3 puta dnevno po 1 šalica prije jela.


Čajna mješavina:
pomiješajte 20 g gospine trave
10 g stolisnika i
10 g ptičjeg dvornika (Polygonum aviculare).
2 žličice ove mješavine prelije se litrom vrele vode i nakon 3 minute procijedi.
Popije se tijekom dana topao, nakon 3 tjedna načini se pauza od tjedan dana i po potrebi se terapija ponovi.
Čaj je izuzetno djelotvoran kod plućnih bolesti, upale mjehura i bubrega, kod mokrenja u krevetu, zarazne žutice, histerije, neuralgije, nesanice i drugih nervnih smetnji.


SOK OD GOSPINE TRAVE

Za liječenje depresije dobar je sok gospine trave, a treba ga piti najmanje po 2 žlice 3 puta dnevno od 3 do 6 mjeseci.
Naravno da sintetički lijekovi djeluju brže, ali i stvaraju ovisnost ili neke druge pojave.


TINKTURE OD GOSPINE TRAVE

U svijetu su izrađene brojne kliničke studije u vezi s primjenom gospine trave kod lakših i srednje teških depresivnih stanja i potvrdile su njeno djelovanje.
U tu svrhu koristi se alkoholna tinktura te biljčice.
Biljna droga se macerira mjesec dana u 70 % -tnom alkoholu i primjenjuje se doza od 10-30 kapi dodanih u voćni sok, nekoliko puta dnevno.
Jedini ‘problem’ jest da se tinktura ne bi smjela koristiti u isto vrijeme s antidepresivima.
Kod spolnih infekcija, uključujući i AIDS, ova tinktura također pomaže, upravo zbog djelovanja hipericina i pseudohipericina, koji imaju protuvirusna svojstva.
 

  • Drugi način pripreme tinkture: u litru rakije stavimo 2 šake cvjetova i ostavimo bocu 3 tjedna na suncu ili na toplome.

 

  • Kod upale vena pogodni su oblozi od mješavine tinkture gospine trave, stolisnika i nevena, ili svake tinkture posebno, za vanjsku primjenu, dok za unutarnju kao potpora služi čajna mješavina gospine trave, stolisnika i brđanke (Arnica montana).

 

  • Kod genitalnog i labijalnog herpesa, a naročito kod Herpesa simplexa pomaže krema ili ulje gospine trave, zbog djelovanja hipericina, a preporuka je da se skuha jak čaj od gospine trave i nakon što se ohladi, vatom nanese tekućina na zahvaćeno mjesto.

SJEDEĆE KUPKE OD GOSPINE TRAVE

Puno vjedro gospine trave (stabljike, lišće, cvjetovi) ostavimo preko noći u hladnoj vodi.
Prije kupanja sve zagrijemo do vrenja i dolijemo u vodu za kupanje.
Trajanje kupelji: 20 minuta.


LIKER OD GOSPINE TRAVE

Sastojci:
Uzmite 15 g osušenih cvjetova gospine trave,
1 neprskani limun,
1 litru dobre rakije i
25 dag šećera.
Limun dobro operite i izrežite na kolutove pa stavite u rakiju zajedno s cvjetovima gospine trave.
Ostavite da odstoji na suncu 15 dana. Svaki dan dobro promućkajte.
Nakon toga procijedite i rakiji dodajte šećer, pa držite na suncu još 3 dana. Opet svaki dan promućkajte.
Da bude čišći, ovaj liker se profiltrira.
Koristi se kao aperitiv ili digestiv.

Svidio vam se članak: Gospina trava?

Podijelite ga s prijateljima!

 

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK