Intuicija u poslu
Zahvaljujući digitalizaciji i globalizaciji, u današnjem poslovnom svijetu postaje sve važnije odluke donositi brzo. Ipak, iako nikad nije bilo lakše prikupiti obilne informacije na temelju kojih se može donijeti odluka, ponekad se dogode situacije u kojima sve potrebne informacije jednostavno nisu dostupne.
Također, često smo toliko pretrpani informacijama da ih nije moguće sve procesuirati. U takvim situacijama naša intuicija igra glavnu ulogu, onaj osjećaj u želucu koji osjetimo kada moramo donijeti tešku odluku.

Intuicija ima drugačije značenje za svakoga od nas i drugačije se izražava.

Intuicija je proces koji povezuje naše iskustvo sa znanjem kojem je teško pripisati porijeklo. To znanje koristimo da donošenje odluke. Tako intuicija ujedinjuje iskustvo i pretpostavke evolucije. Svatko ponekad djeluje na osnovu vlastite intuicije. Važno je otkriti tu intuiciju i iskoristiti je.
Intuicija je uvelike povezana s emocijama. Obično se smatra da će emocije najvjerojatnije ometati funkcioniranje intuicije.

Važno je razaznati razliku između različitih područja intuitivnih emocija.

Cijeli sustav intuicije povezan je s iskustvom koje smo dosad prikupili. To iskustvo konstantno primjenjujemo da bismo poboljšali svoj intuitivni osjećaj. Kroz taj proces, učimo profitirati od retrospektivne procjene svojih prošlih odluka i primjenjujemo tu intuiciju namjerno u budućnosti.
Obično se sve intuitivno donesene odluke smatraju pozitivnima iako je to često nemoguće iskustveno dokazati.
Intuicija igra veliku ulogu u današnjem poslovnom svijetu. U njoj se ponekad prepoznaje razlika između menadžera i vođe.
Menadžer se u potpunosti oslanja na konkretne činjenice, a vođa je spreman donijeti intuitivne odluke u određenim situacijama, čak i ako one uključuju rizik.
U poslu se intuicija manifestira s ljudima, dogovorima, projektima, prilikama i klijentima na mnogo načina. Počnemo dobivati osjećaj o tome što se i kako odvija te kako trebamo djelovati.
Ipak, za mnoge je sposobnost osluškivanja i osjećanja vlastite intuicije u potpunosti nedohvatljiva.
Problem je u tome što smo postali prezaposleni i preopterećeni informacijama da bismo čuli što nam intuicija govori.


Nekoliko savjeta za buđenje intuicije i oslanjanje na nju u poslovnom svijetu:
  • Stanite. Zakoračite unazad i promislite o tome kako se osjećate, a ne što mislite.
  • Tijekom razgovora s nekim razmislite kako se osjećate, a ne što mislite o toj osobi. „Šesto čulo“ ne dolazi iz mišljenja.
  • Oslonite se na osjećaj. Često vam osjećaj kaže da učinite ili ne učinite nešto ili donesete neku odluku, a mozak racionalizira situaciju i prelazi preko intuicije, na vašu štetu.
  • Uzmite trenutak u danu da promislite o stvarima koje vas muče ili oko kojih vam je teško donijeti odluku.
  • Pronađite mirno mjesto bez stvari koje će vam odvlačiti pažnju i pokušajte se povezati s osjećajem koji imate u sebi i razmislite što on znači.
  • Naučite iz pogrešnih oduka koje ste donijeli ranije. Prisjetite se situacija iz prošlosti koje nisu dobro završile. Možda ste i tada imali osjećaj da donosite pogrešnu odluku, ali ste ga ignorirali.
  • Naučite iz ispravnih odluke koje ste donijeli. Razmislite o situacijama koje su bile uspješne. Povežite se s intuitivnim osjećajem koji ste imali tada. To je intuitivni osjećaj koji želite ojačati.
  • Odmaknite se od mogućih ishoda da biste čuli svoju intuiciju. Kada manje razmišljamo o potencijalnim rezultatima svojih odluka, razmišljamo jasnije. Na taj način nismo preopterećeni brigom oko mogućeg lošeg ishoda.
  • Kad pravite popis za i protiv u vezi nekog projekta, stavite na njega i stavku o tome što kaže vaša intuicija. Ako imate dobar osjećaj u vezi projekta, vjerojatno je pametnije opredijeliti se za njega nego za onaj u vezi kojeg imate grč u želucu.
  • Intuiciju imamo svi i važno je slušati taj glas iznutra da bismo poboljšali općenito donošenje odluka u vlastitom privatnom i poslovnom životu.

Autor članka: Danko Šimac

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK