Iritabilni kolon prehrana i svo o ovoj bolesti!

Za postavljanje dijagnoze iritabilni kolon potrebno je učiniti gastrointestinalnu obradu te isključiti upalne bolesti i celijakiju

Vjerujem da se većina vas susrela s ovom dijagnozom nakon ne baš ugodnih gastroenteroloških pretraga, kada su isključene druge crijevne bolesti.

Iritabilni kolon („Irritable bowel syndrome“ – IBS) definira se kao sindrom koji uključuje abdominalnu „nelagodu“ i opetovane bolove u trbuhu (abdomenu) koji se javljaju najmanje tri dana u protekla tri mjeseca s poremećajima u defekaciji u kvantitativnom i kvalitativnom smislu (proljevi, opstipacija).

Radi se o kroničnom, funkcionalnom poremećaju crijeva koji isključuje crijevne bolesti crijeva te nema sklonosti prema malignitetu.

No, IBS se može pronaći u sklopu nekih crijevnih bolesti kao što je celijakija.

Ovaj sindrom vrlo je čest problem kod adolescenata i odraslih osoba, s tendencijom porasta.

Neke teorije tumače nastanak ovog sindroma na „greškama u komunikaciji“ između crijeva i mozga.

Budući da je ovo stanje izrazito nelagodno, važno je slijediti nekoliko preporuka koje su predložene za olakšanje svakodnevnih aktivnosti oboljelim osobama.


1. Povezanost s prehranom (iritabilni kolon)

Uvidom u prehrambene navike pojedinaca može se pronaći poveznica između simptoma i ingestije određenih namirnica.

Savjetuje se vođenje prehrambenog dnevnika kako bi se jasno povezao nastanak simptoma uz određenu namirnicu.


2. Izbjegavanje namirnica koje nadimaju i izazivaju flatulenciju

Oboljelima se preporučuje izbjegavanje namirnica koje imaju svojstvo stvaranja plinova u crijevima jer će tako ublažiti bol i nelagodu u abdomenu.

Namirnice koje bi trebalo izbjegavati su: grah, celer, mrkva, banane, luk, grožđice, marelice, šljive, brokule, alkohol i kofein.


3. Izbjegavanje laktoze kod iritabilnog kolona

Ako imate već potvrđenu dijagnozu intolerancije na laktozu, dobro znate da morate izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode.

Za osobe koje se često suočavaju s osjećajem nadutosti koja se javlja nekoliko sati nakon konzumiranja mlijeka i/ili mliječnih proizvoda, uputno je učiniti test intolerancije na laktozu kako bi se potvrdila dijagnoza.

Ako rezultati testa ne potvrde intoleranciju na laktozu, a ipak osjećate simptome nakon konzumacije mlijeka i/ili mliječnih proizvoda, možda se radi o intoleranciji na neku od komponenti mlijeka (proteini kravljeg mlijeka) te se preporučuje zamjena kravljeg mlijeka alternativnim.


4. FOODMAP dijeta

Ova dijeta osmišljena je kako bi osobe s IBS-om u svojoj prehrani isključile namirnice koje sadrže monosaharide, odnosno oligosaharide i disaharide te poliole.

Radi se o ugljikohidratima kratkih lanaca koji se ne apsorbiraju („upijaju“) u crijevu te u lumenu crijeva postaju osmotski aktivni i započinju brzu fermentaciju, zbog čega izazivaju osjećaj nadutosti i nelagode u abdomenu.

Preporučuje se eliminacija takvih namirnica u periodu od 6 do 8 tjedana s postepenim uvođenjem istih u prehranu.
Studije su pokazale značajno smanjenje tegoba osoba s dijagnozom iritabilni kolon nakon provođenja ovog režima prehrane.


5. Bezglutenska prehrana

Iako još nema dovoljno studija koje bi potvrdile povezanost glutena s iritabilnim kolonom, nekoliko je njih ipak ukazalo na poboljšanje simptoma oboljelih od IBS-a koji su se pridržavali bezglutenskog režima prehrane.


 6. Vlakna i iritabilni kolon

Uloga vlakana u IBS-u još je uvijek kontroverzna.
Neke studije nisu potvrdile poboljšanje simptoma kod osoba s iritabilnim kolonom s predominantnom simptomatologijom u smislu opstipacije.

Ipak, nekoliko studija i iskustava pokazalo je da osobe s predominantnom opstipacijom zamjećuju poboljšanje tegoba nakon uvođenja Fiber Vlakana u prehranu.

Preporučljivo je započeti s manjim dozama od pola žlice do cijele žlice dnevno.


7. Prehrambena (alimentarna) intolerancija

Znanstvenici naglašavaju kako postoji mogućnost da hrana na koju smo preosjetljivi (intolerantni) može imati ulogu u nastanku simptoma, no studije koje su provedene po principu izbjegavanja namirnica koje su testom intolerancije pokazale najveću reakciju, pokazale su da nije došlo do poboljšanja simptoma u osoba s dijagnozom iritabilnog kolona.


8. Fizička aktivnost

Preporučuje se 3 – 5 puta tjedno provoditi neki oblik fizičke aktivnosti u trajanju od 20 do 60 minuta.
Osim što ćete pridonijeti cjelokupnom zdravlju vašeg organizma, olakšat ćete tegobe iritabilnog kolona, poručuju znanstvenici.


9. Medikamentozna terapija (lijekovi)

Predstavljeno je nekoliko lijekova u terapiji iritabilnog kolona, ali nažalost oni nisu pokazali toliko dobre rezultate u smirivanju tegoba.
Obećavajući lijek – Tegaserod – povučen je s tržišta zbog izazivanja kardiovaskularnih nuspojava.

Antidepresivi su lijekovi koji su pokazali dobre rezultate u smirivanju tegoba kod osoba s dijagnozom iritabilni kolon, osobito onih s proljevastim stolicama.

Zbog svog antikolinergičkog djelovanja, ovi lijekovi usporavaju prolaz hrane kroz probavnu cijev.


10. Probiotici

Iako prve studije nisu dokazale značajan učinak probiotika kod osoba s iritabilnim kolonom, danas se preporučuje korištenje „ciljanih“ probiotičnih kultura kod IBS-a.

Preporučujemo Active probiotic od proizvođača Forever Living Products jer sadrži žive bakterije koje će vam pomoći u uklanjanju nelagode i iritacije.


11. Bioenergija i iritabilni kolon

Utjecaj bioenergije na iritabilni kolon i iritaciju crijeva brzo je vidljiv.

Bioenergija djeluje na način da uravnoteži energetske tokove u tijelu i na taj način smanjuje iritaciju probavnog trakta, što dovodi do povlačenja problema s iritabilnim kolonom.

Saznajte što je to bioenergija i kako vam može pomoći?
Simptomi se počinju smanjivati poslije prvog napravljenog tretmana.

Za reguliranje  probavnog trakta potrebno je 12-15 tretmana.

Na kraju, potrebno je napomenuti da je za postavljanje dijagnoze iritabilni kolon nužno učiniti gastrointestinalnu obradu te isključiti druge bolesti crijeva, poput upalne bolesti (Crohnova bolest, Ulcerozni kolitis) i celijakije, budući da su tegobe slične i mogu se javiti u svim bolestima crijeva.


Svidio vam se članak Iritabilni kolon?

Podijelite ga s prijateljima!

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK