Probiotici ? U posljednjih nekoliko godina znanstvenici su počeli sve bolje razumijevati važnu ulogu mikroorganizama koji se nalaze u organizmu prosječne osobe.
Nakon desetljeća istraživanja, kojima je bio cilj da otkriju kako ubiti bakterije sapunom i antibioticima, sada polako dolazimo do spoznaja da naša simbioza s njima ima smisla.
Istina je da nas neke bakterije mogu učiniti bolesnima, ali druge zapravo pomažu našem zdravlju.
Ima i onih koje pomažu u razgradnji hranjivih tvari u našoj hrani, uče naš imunitet kako da prepozna neprijatelja te se bore protiv trovanja hranom.
Među takve bakterije spadaju probiotici, čiju djelotvornost potvrđuje sve veći broj istraživanja. Imaju li oni zaista tako pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje?
Stručnjaci su u odgovoru složni – svakako! Probiotici, kako su pokazala istraživanja, čuvaju probavu, pomažu kod dijabetesa tipa 2, korisni su za djecu, a pomažu i u borbi protiv depresije jer potiču mozak na proizvodnju hormona sreće.
A gdje kupiti kvalitetne probiotike? Ovo pitanje ima smisla s obzirom na to da je jedno prošlogodišnje istraživanje pokazalo da neki proizvođači stavljaju neznatne količine probiotika u jogurte i različite dodatke prehrani  te da od njih nema koristi.
Tražite one koji su bolje kvalitete. Ako možete, kupujte organske od provjerenih proizvođača – no, najvažnije je da ih konzumirate svaki dan. Tada će vaše zdravlje zaista imati koristi od njih.
Tema: Što su probiotici i jesu li toliko zdravi?
 

Svidio vam se članak: Što su probiotici i jesu li toliko zdravi?

Podijelite ga sa prijateljima!

 

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK