Joga u svakodnevnom životu

Prije tridesetak ju je godina na Zapad donio veliki jogi i duhovni učitelj Mahamandaleshwar Paramahamsa Swami Maheshwarananda – Svamiđi.


Mudraci

Iako to danas većini možda izgleda poput bajke, prije mnogo tisuća godina indijski su mudraci – Rišiji – istraživali prirodu i svemir uronjeni u meditaciju
. Tako su otkrili zakone materijalnog i duhovnog svijeta i stekli uvid u uzročnosti koje postoje u svemiru.
Proučavali su kozmičke zakone, zakone prirode i elemenata, život na Zemlji, te sile i energije koje djeluju u svemiru.
Iz tih spoznaja i uvida nastao je opsežan i sveobuhvatan sustav poznat kao joga.
Joga nam pruža dragocjene i praktične upute za tijelo, dah, koncentraciju, opuštanje i meditaciju.
Uz marljivo i disciplinirano vježbanje, jogom možemo otkloniti mnoge zdravstvene, mentalne i emotivne probleme te postići duhovni napredak i samorealizaciju.
No, kako se vi kao moderni zapadnjak možete snaći u tisućljetnoj tradiciji?
U traženju vam vrlo dobro može pomoći “ Joga u svakodnevnom životu ”, sustav kojega je prije tridesetak godina na Zapad donio veliki jogi i duhovni učitelj, Mahamandaleshwar Paramahamsa Swami Maheshwarananda – Svamiđi, zadnji u lancu jedne od najcjenjenijih indijskih loza duhovnih učitelja.
Oni su, naime, zaslužni za očuvanje joge u svom izvornom obliku.
Swamiđi, kako ga od milja zovu učenici i štovatelji, ovo je drevno znanje donio na Zapad, razvivši sustav koji u sebi sadrži izvornost ukorijenjenu u tisućljećima praktične primjene, koja je uvijek korak ispred najnovijih znanstvenih spoznaja.
Ovaj se sustav poučava diljem svijeta: u centrima joge, pučkim otvorenim učilištima, zdravstvenim ustanovama, fitness-centrima, sportskim klubovima, rehabilitacijskim centrima i lječilištima.
Sustav je primjeren svakoj starosnoj dobi, a vježbati ga mogu čak i osobe s posebnim potrebama, bolesnici i rekonvalescenti.


Brojna priznanja

Posebnost je sustava “ Joga u svakodnevnom životu ” u tome što je podijeljen u osam stupnjeva, koji se uče korak po korak, a mogu ga poučavati samo posebno educirani instruktori nakon dugogodišnje izobrazbe, te s odobrenjem autora sustava.
U Hrvatskoj se broj vježbača broji na desetke tisuća.
Vježba se organizirano u svim većim hrvatskim gradovima – od Čakovca, Splita, pa sve do Vinkovaca.
Za one koji žele otići i korak dalje, prema praktičnoj duhovnosti, u svakom većem gradu postoje centri u kojima se na redovnim susretima, satsanzima, produbljuje duhovno znanje.
”Živjeti duhovno ne znači danonoćno meditirati i moliti se, nego biti aktivan i kreativan, činiti dobro i pomagati drugima.
Ruke koje pomažu pred Bogom više vrijede od ruku sklopljenih u molitvi”.
(Mahamandaleshwar Paramahamsa Swami Maheshwarananda)


Jogom u svakodnevnom životu

Iz tog je razloga Svamiđi ovaj sustav i nazvao Joga u svakodnevnom životu .
Svoje učenike vlastitim primjerom stalno inspirira na služenje i pomoć onima kojima je to potrebno.
I sam neumorno putuje svijetom, nastojeći potaknuti ljude na duhovnost, toleranciju prema vjerskim, nacionalnim i kulturološkim različitostima, ali i na zaštitu svih živih bića i prirode.
Priznanje za to odali su mu predsjednici Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Češke, a za svoga boravka u Hrvatskoj i Dalaj Lama.
Nakon nekoliko susreta s hrvatskim predsjednikom Mesićem, Svamiđija je početkom ove godine u Indiji primio i sam indijski predsjednik Abdul Khalam.
Diljem svijeta danas je poštovan kao Paramahamsa, realizirani Učitelj najvišeg reda i Vishwaguru – Učitelj univerzuma – što je jedna od najviših i vrlo rijetkih titula u duhovnome svijetu.
Svamiđi je sudjelovao i na Svjetskome samitu o održivome razvoju, kojega su prošle godine, krajem kolovoza i početkom rujna, u Johannesburgu organizirali Ujedinjeni narodi.
Tamo je međunarodno udruženje “ Joga u svakodnevnom životu ” predstavilo svoj projekt skupljanja kišnice u sušom pogođenoj indijskoj pokrajini Rajasthan.
Na sjeveroistoku Indije, naime, kiša nije pala već dvadesetak mjeseci, a svakoga dana posljedicama suše izravno je pogođeno na tisuće ljudi i životinja.


Molitve za mir i konferencije

Međunarodno udruženje “ Joga u svakodnevnom životu ” u Rajasthanu gradi veliko akumulacijsko jezero koje će, kad bude završeno, i ljudima i životinjama osigurati vodu.
Ovo je pilot-projekt za rješavanje problema s pitkom vodom u pustinjskim dijelovima svijeta, na kojem rade stručnjaci sa svih kontinenata.
Dok jezero ne bude izgrađeno, članovi organizacije  Joga u svakodnevnom životu iz međunarodnog edukacijskog i istraživačkog centra “Shri Vishwa Deep Gurukul Maheshwaranand Ashram” u mjestu Jadan, svakodnevno cisternama s pitkom vodom opslužuju stanovnike u mjestima i do stotinu i šezdeset kilometara udaljenih od Centra.
Unutar samog centra izgrađena su i posebna pojilišta za životinje.
Nakon molitvi za mir, u kojima je diljem svijeta sudjelovalo na desetke tisuća ljudi, Svamiđi je prošle godine u Beču organizirao vrlo uspješnu mirovnu konferenciju na kojoj su se okupili predstavnici dvadesetak država iz čitavog svijeta te osam najvećih svjetskih religija.
U ožujku je, kao nastavak bečke, održana i velika međunarodna konferenciju o miru u Australiji, a “ Joga u svakodnevnom životu ” sličnu će konferenciju održati u siječnju sljedeće godine i u Indiji.
U biografiji je jednog od najvećih duhovnih Učitelja današnjice zabilježeno i sudjelovanje na Milenijskoj konferenciji za svjetski mir vjerskih i duhovnih vođa u sjedištu UN-a, te konferenciji Europske unije na kojima uvijek nastoji sudionicima pokazati i onaj praktični dio svoga učenja.

Svidio vam se članak Joga u svakodnevnom životu?

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK