Johanna Budwig i laneno ulje

Johanna Budwig – Uljno-proteinska prehrana i laneno ulje pokazali su sjajne rezultate u pomoći kod najtežih oblika bolesti.
Vrlo je važno obratiti pozornost na kvalitetu lanenog ulja koje se koristi i na njegov rok valjanosti, jer u protivnom postaje kancerogeno te se ne bi smjelo unositi u organizam.
Trenutno u svijetu ne postoji metoda kojom bi se uspjelo povećati rok trajanja zatvorenog lanenog ulja na duže od 90 dana, što bi značilo da se ulja koja imaju rok trajanja dulji od 90 dana ne bi smjela konzumirati.
O tome govore brojne studije koje su napravljene na tu temu.
U nastavku pročitajte osnovne recepte koji se koriste kod uljno-proteinske prehrane po metodi dijeta dr Budwig (laneno ulje) .


Dr Johanna Budwig, znanstvenica, doktorica kemije i fizike, provela je više od pola svog života u objašnjavanju svijetu jednostavne istine – kako se visoko nezasićene masne kiseline (poput onih koje nalazimo u lanenom ulju), u kombinaciji s kvalitetnim bjelančevinama (koje omogućavaju esencijalnim mastima lakšu topljivost) suprotstavljaju nakupljenim toksičnim tvarima u svim tkivima.
Masne kiseline koje se primjenjuju u terapiji  (laneno ulje – dijeta dr. Johanna Budwig), u kombinaciji s bjelančevinama iz mladog kravljeg sira, donose organizmu veliku količinu energije.
Masnoće su, više nego bilo koja hranjiva tvar, važne u regulaciji metabolizma i proizvodnji energije.
Maksimalno će se dobivanje energije iz hrane smanjiti ukoliko se visokoaktivne prirodne masnoće zamijene masnim tvarima koje su se umjetnim putem promijenile i oslabile oksidacijom.
Takve tvari u organizmu glavni su uzrok većine bolesti koje danas poznajemo.
Pomoć je dostupna u obliku visokoaktivnih masti koje je dr. Budwig pronašla u lanenom ulju.

Opće preporuke uljno-proteinske prehrane za bolesne osobe (dijeta dr. Johanna Budwig – laneno ulje)

Najvažniji se dio uljno-proteinske prehrane sastoji od uklanjanja iz prehrane onih masnoća koje se teško probavljaju, a to su masnoće životinjskog porijekla, poput maslaca, margarina, mesa i mesnih prerađevina.
Na njihovo mjesto dolaze masnoće koje su lako probavljive i čine glavni sastojak prehrane koja pojačava energiju i vitalnost organizma.
Masnoće su u ovoj prehrani zastupljene u velikoj mjeri, ali su uvijek u ravnoteži i u skladu s bjelančevinama.
Većinu obroka čini svježa, nekuhana hrana, u obliku salate ili u kombinaciji s toplim jelom.
Za doručak se preporučuje linomel (proizvod koji je kreirala i patentirala dr. Budwig – sastoji se od usitnjenih lanenih sjemenki, manje količine meda i malo mlijeka, i sastavni je dio programa dijete dr Budwig) koji se prekrije svježim sezonskim voćem, a na njega se stavi krema od svježeg kravljeg sira, lanenog ulja, malo mlijeka i meda.
Kremu možete oplemeniti orašastim plodovima, limunovim sokom, bananama.
Prije ručka, kao međuobrok, dozvoljeno je konzumirati sve vrste sireva s rotkvicama, rajčicama, ploškama krastavaca.
Kao napitak preporučuje se biljni čaj od metvice, šipka ili sljeza zaslađen medom, a povremeno je dozvoljena i šalica crnog čaja.
Središnji obrok dana, ručak, ne bi smio biti mesni.
Kao predjelo preporučuje se salata od svježeg povrća.
Za salatni preljev koristi se samo laneno ulje ili u kombinaciji s bučinim uljem.
Kao podloga salatama mogu se koristiti sve vrste zelenih salata, kao i naribane mrkve, korabice, rotkvice.
Za desert se koriste samo slastice s kombinacijom lanenog ulja i kravljeg sira.
Za ručak se mogu koristiti sve vrste svježeg ili kuhanog povrća.
Večera treba biti lagana i treba je konzumirati vrlo rano, oko 18.00 sati.
Priprema se toplo jelo od riže, heljdine kaše, zobenih, sojinih ili nekih drugih pahuljica u obliku juha ili variva koja se mogu obogatiti umacima ili povrtnim temeljcima.
Uz to se poslužuje svježe voće i namaz od soje.
Od napitaka se preporučuje: čaša soka od kiselog kupusa (rasola) ili sirutke prije doručka, svježe iscijeđeni povrtni i voćni sokovi (bez dodatka šećera) tijekom dana. Mala čaša vina dozvoljena je, ali treba izbjegavati likere.


Dodaci prehrani (Laneno ulje –  Johanna Budwig recepti )

Masne kiseline iz lanenog ulja u kombinaciji s bjelančevinama iz mladog kravljeg sira donose organizmu veliku količinu energije koja se pokazala ključnim elementom u liječenju bolesnika od tumora, ateroskleroze, srčanog udara i zatajenja srca, “masne” jetre i reumatizma.
Ujedno ta energija “privlači” kisik i stvara rezerve kisika koje su jednako važne, kako za rekonvalescente, tako i za sportaše.
Dr. Johanna Budwig, kao logični nastavak njenog znanstvenog rada, pokazala se učinkovitom u izlječenju ljudi koji su slijedili njene principe i upute.
Najvažniji dio uljno-proteinske prehrane sastoji se od uklanjanja animalnih masnoća iz prehrane.
Uz ovakvu prehranu unutar poznatog protokola pod nazivom dijeta dr Budwig i laneno ulje, ova znanstvenica preporučuje sunčanje ili samo boravak na zraku, laganu fizičku aktivnost, izbjegavanje stresa i korištenje Eldi ulja.
Dijeta dr Johana Budwig i ovakav pristup samo potvrđuju da ravnoteža u prehrani dovodi do najbolje iskoristivosti energije, koja dovodi do ravnoteže u organizmu.
Ukoliko dođe do poremećaja u ravnoteži, dolazi do poremećaja u radu organizma i bolesti, a rješenja su opet u prirodnim sastojcima i njihovoj dobitnoj kombinaciji, u ovom slučaju, lanenog ulja i kravljeg sira.
Vjerojatno će ovakvi i drugi slični “alternativni” pristupi u budućnosti biti logičan dodatak klasičnom medicinskom liječenju ili, da se poslužim poznatom latinskom izrekom: “Medicus curat, natura sanat” – Liječnik liječi, priroda ozdravlja.

Svidio vam se članak:Johanna Budwig?

podijelite ga s prijateljima!

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK