Gastroenterologija i važnost rane identifikacije simptoma i bolesti!

Gastroenterologija je podspecijalizacija interne medicine koja se usmjerava na dijagnostiku i liječenje bolesti koje utječu na probavni sustav. Ovaj sustav uključuje organe kao što su želudac, tanko i debelo crijevo, jetra i gušterača. Naziv ove medicinske discipline dolazi od grčkih riječi “gastros” (želudac), “enteron” (crijeva) i “logos” (studija).

S obzirom da bolesti probavnog sustava postaju sve češće, posjet gastroenterologu ponekad je neophodan. Preko web stranice Hipokratija možete pronaći sve zdravstvene ustanove u Srbiji koje nude usluge gastroenteroloških pregleda. Također su dostupne i ocjene drugih pacijenata, kao i sve potrebne informacije poput adresa, brojeva telefona i e-mail adresa.

Gastroenterolozi se svakodnevno suočavaju s različitim problemima i stanjima. Najčešće se susreću s GERB-om (gastroezofagealna refluksna bolest), funkcionalnom dispepsijom, peptičkim ulkusom, upalnim bolestima crijeva, malignim bolestima gastrointestinalnog trakta, bolestima jetre, kamenjem u žuči (holelitijaza) i hemoroidima.

GERB – najčešći razlog za odlazak kod gastroenterologa

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je najčešći razlog za posjet gastroenterologu. GERB je stanje u kojem se sadržaj želuca vraća u jednjak, što može uzrokovati različite simptome ili komplikacije. Najčešći simptomi GERB-a su žgaravica i regurgitacija. Ako ove simptome doživljavate više puta tjedno, svakako bi trebali konzultirati liječnika.

Uzroci GERB-a mogu biti slabost donjeg sfinktera jednjaka, smanjeni bazalni tlak i često opuštanje, poremećaj pražnjenja želuca, kao i slabija peristaltika i obrana jednjaka od kiseline. Atipični simptomi GERB-a mogu uključivati dugotrajni kašalj, upalu ždrijela, promuklost i oštećenje zubne cakline.

Liječenje GERB-a često uključuje lijekove poput inhibitora protonske pumpe, ali dugoročna terapija ovim lijekovima može biti neophodna. Alternativa dugotrajnoj terapiji lijekovima je kirurška intervencija. Laparoskopska operacija može biti vrlo uspješna u liječenju žgaravice, sa stopom uspjeha koja se kreće između 90 i 94%.

Bolesti jetre

Bolesti jetre često su rezultat različitih uzroka, uključujući infekcije i prekomjerno konzumiranje alkohola. Oštećenje jetre može biti akutno ili kronično, a simptomi se mogu pojaviti iznenada ili postupno. Rani simptomi bolesti jetre uključuju bol u trbuhu, osjećaj sitosti, umor, gubitak energije i proljev. S porastom konzumacije alkohola, bolesti jetre postale su sve češće u nekim dijelovima svijeta, uključujući i Srbiju.

Kako bolest napreduje, simptomi se mogu pogoršati. Ovi mogu uključivati žućkanje kože i očiju (žutica), crvene paučinaste mreže na koži, svrbež kože, natečen trbuh (ascites) i natečene noge ili zglobove. Tretman može uključivati lijekove i dijetu sa smanjenim unosom soli, ali ovisi o uzroku i ozbiljnosti bolesti i treba biti pod nadzorom liječnika.

Zapaljenske bolesti crijeva

Zapaljenske bolesti crijeva, kao što su ulcerozni kolitis i Crohnova bolest, su kronične bolesti za koje još uvijek nije poznat točan uzrok. Faktori rizika mogu uključivati genetiku, prehranu, stres, kao i geografski položaj. Simptomi se ne pojavljuju kod svih pacijenata, ali mogu uključivati bol u trbuhu, česte stolice koje mogu sadržavati krv, promjene na koži, zglobovima, očima i gubitak kose.

Bakterijska flora crijeva igra ključnu ulogu u regulaciji zdravlja i imunološkog sustava. Neravnoteža između “dobrih” i “loših” bakterija može dovesti do upale i bolesti. Ulcerozni kolitis uglavnom se fokusira na debelo crijevo, dok Crohnova bolest može utjecati na bilo koji dio probavnog trakta. Liječenje ovih bolesti može biti dugotrajno i zahtjevno, a ponekad je potrebna i kirurška intervencija.

Hemoroidi

Hemoroidi su proširene i otečene vene koje se nalaze u anusu ili donjem dijelu rektuma. Pojavljuju se kada tkivo hemoroida, sastavljeno od krvnih žila, vezivnog tkiva i mišića, postane prošireno ili istegnuto. Česti uzroci su naprezanje prilikom pražnjenja crijeva, podizanje teških stvari, trudnoća ili prevelika tjelesna masa. Hemoroidi se mogu podijeliti na unutarnje i vanjske.

Unutarnji hemoroidi nastaju unutar rektuma i obično nisu bolni, ali mogu uzrokovati krvarenje i prolaps. Vanjski hemoroidi formiraju se ispod kože oko anusa i mogu prouzrokovati svrbež ili bol. Simptomi uključuju krvarenje, svrbež, bol u analnoj zoni, bol pri pražnjenju crijeva, i prisutnost jedne ili više osjetljivih, bolnih kvrga oko anusa. Faktori koji povećavaju šanse za razvoj hemoroida uključuju nedovoljan unos vlakana u prehrani, pretilost i stariju dob.

Sponzorski članak

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK