Neki ljudi imaju dobru naviku da tijekom cijele godine konzumiraju med, a znamo da je ova zlata vrijedna namirnica bogata vitaminima i mineralima, a ima i antiupalna svojstva.
Kako prepoznati pravi med?
Često smo u dilemi gdje ga kupiti  i je li onaj koji smo izabrali pravi, čisti, prirodni…
Zato, ako je moguće, pronađite nekog pčelara i kupujte med od njega.


Evo 9 trikova pomoću kojih možete otkriti je li med čist i prirodan:

1. Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Nešto meda apsorbirat će se u kožu jer je čisti med dobar za kožu. Prirodni med nije ljepljiv. Ako je ono što utrljate ljepljivo, znači da ima šećera ili umjetnih zaslađivača u njemu.
2. Stavite nekoliko kapi meda na papir ili papirnati ručnik. Čisti med neće probiti papir dugo vremena, jer ne sadrži vodu.
3. Stavite malo meda kod mrava. Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stijenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od štetočina kao što su mravi. Mravi neće dirati prirodni med.
4. Napunite čašu vode i dodajte 1 žličicu meda. Čisti će se med zgrudati i spustiti na dno, a lažni med počet će se otapati.
5. Namažite med na krišku kruha. Prirodni će med otvrdnuti kruh za nekoliko minuta. Umjetni med navlažit će kruh, zbog sadržaja vode.
6. Pravi med dat će vam osjećaj bockanja u ustima neposredno prije gutanja. Lažni med to ne može postići.
7. Gledajte hoće li se med kristalizirati tijekom vremena. Imitacija meda ostat će glatka kao sirup, bez obzira na to koliko dugo je pohranjena, dok će se pravi med kristalizirati.

8. Vrh šibice umočite u med i pokušajte zapaliti. Prirodnom medu neće smetati da se šibica zapali. Lažni med ima vode pa se šibica neće moći zapaliti.

 
9. Dvije do tri žličice meda stavite u mikrovalnu. Zagrijte na visokoj temperaturi. Prirodni će se med brzo karamelizirati i neće postati pjenast. Lažni će se med teško karamelizirati i bit će prepun mjehurića.
Ne propustite pročitati naš članak o ljekovitoj kombinaciji đumbira i meda!
 

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK