Kako se liječi rak?

kako se liječi rak Kako se liječi rak? – Rak se obično odnosi na izrasline ili tumore koji nastaju (maligni).
Stanice se množe bez kontrole, šire se tjelesnim tkivima, a katkad stvaraju i sekundarne tumore (metastaze) u drugim dijelovima tijela.
Isti se izraz primjenjuje uz neke krvne bolesti – leukemije, bolesti koštanog i mišićnog sustava – sarkome i bolesti limfnog sustava – limfome.
Međutim najrasprostranjeniji smrtonosni oblici raka oni su koji zahvaćaju potkožno tkivo (kožu, sluznicu – osobito crijeva i žlijezde).
Kod muškaraca najčešći je rak pluća a kod žena rak dojke, premda od raka pluća svake godine obolijeva i sve veći broj žena.
Uzroci raka još nisu otkriveni.
Unatoč jakim pretpostavkama na određene krivce kao što su pušenje (cigareta), koje je statistički povezano s opasnošću od raka pluća, smatra se da na razvoj raka djeluju i drugi faktori, jer većina jakih pušača ne oboli od raka pluća.
Sumnjivi su i drugi faktori okoline, a ima znakova da su određeni tipovi osobnosti skloni raku.
Stres se isto ubraja u faktore rizika.


Kako se liječi rak službenom medicinom

Do sada još nije pronađen način za izlječenje raka, ali tijekom godina razvile su se tri vrste liječenja: kirurško liječenje, radioterapija i kemoterapija.
Kirurzi su oduvijek otklanjali tumore, ako su ih mogli otkloniti.
Potkraj devetnaestog stoljeća otkriveno je da zračenje uništava tumore pa se i danas primjenjuje u tu svrhu.
Periodično se iskušavaju lijekovi, ali se tek u zadnje vrijeme primjenjuju kao primarna, a ne pomoćna sredstva.
Istražujući statističke podatke, novinar Dan Greenberg ustanovio je da se stopa preživljavanja kod najčešćih tipova raka praktički nije promijenila.
U današnje vrijeme postoje određene vrste raka kod kojih je stopa izlječenja nešto viša, ali u pravilu ne postoji konkretan lijek koji bi uništio stanice raka trajno.
Dr. Basil Stool iz londonske bolnice St. Thomas priznao je da brojna mišljenja vodećih stručnjaka o tome kako se liječi rak prikazuju da ni kirurško liječenje ni radioterapija vjerojatno ne mogu utjecati na ishod bolesti kod većine pacijenata; dapače ima čak i podataka prema kojima ekstenzivno kirurško liječenje i radioterapija mogu ubrzati tijek bolesti.
Razlozi neuspjeha počinju postupno bivati jasni, a najvažniji među njima je tvrdnja da se rak već stotinu godina liječi polazeći od pogrešnih teoretskih postavki.
Naime, pretpostavlja se da se rak počinje razvijati u podivljalim stanicama.
Kancerozne se stanice tada počinju množiti, a neke se kasnije i odcijepe i prelaze u druge dijelove tijela u kojima metastaziraju (stvaraju kolonije sekundarnog raka).
Liječnici su prirodno smatrali da se metastaze ne moraju pojaviti ako se početni tumor otkrije dovoljno rano i ukloni kirurškim zahvatom ili radijacijom i ako bude sreće da se bolest neće ponovo razbuktati.
Radi veće sigurnosti neki specijalisti za rak preporučuju potpuno otklanjanje tkiva, a možda i žlijezda i mišića, u okolini početne izrasline.


 
kako se liječi rak Kako se liječi rak dojke ?

Amputacija cijele dojke, mastektomija, uvedena je prije stotinu godina i ubrzo je postala standardnom praksom.
Nažalost statistički podaci o smrtnosti nisu opravdali očekivanja, a i pojedini specijalisti koji rade na pitanju kako se liječi rak povremeno su izražavali sumnju u vrijednost mastektomije.
Jedan od vodećih kirurga, Geoffrey Keynes, tvrdio je 1936. u British Medical Journalu da ništa ne potvrđuje prednost mastektomije nad jednostavnim odstranjivanjem tumora, pri kojem dojka ostaje netaknuta.
Tvrdilo se da se stopa smrtnosti nije smanjila zbog kasnog otkrivanja raka dojke.
Ženama se savjetuje da redovito opipavaju dojke i da odmah potraže pomoć ako otkriju kvržicu.
Uvođenjem mamografije, rendgenskog snimka dojke, tumori su se mogli otkriti još ranije.
Neko se vrijeme stopa preživljavanja povećala, ali se ubrzo otkrilo da te brojke odražavaju samo raniju dijagnozu.
Ključni statistički podaci koji pokazuju opću smrtnost od raka dojke (tj. broj umrlih) i prosječnu dob u vrijeme smrti, ostali su praktički nepromijenjeni.
Danas postaje sve očitije da se rak ne smije smatrati znakom da neizlječive stanice treba iskorijeniti prije nego što se prošire, već da je rak indikacija kvara u tjelesnom homeostatskom mehanizmu.
Taj mehanizam obično prije ili kasnije intervenira kako bi zaustavio rast tumora (kao kod bradavica) i tzv. tumora in situ (npr. kod raka grlića maternice).
Mehanizam može okrenuti proces i dovesti do regresije (povlačenja).
Međutim, ako homeostatski mehanizam zataji, kirurško liječene i zračenje ne mogu zaustaviti širenje tumora, premda je možda bilo potrebno ukloniti kancerozno tkivo jer stvara smetnje ili samo zato da bi se pacijent smirio.
Ispitivanja o tome kako se liječi rak u raznim  zemljama potvrdila su tu hipotezu.
Usporedba različitih kirurških zahvata, uz razne vrste zračenja ili bez njih, jasno je pokazala da ni jedan ni drugi pristup ne utječu na konačni ishod u zamjetljivoj mjeri.
Neki pojedinci umru brzo, a drugi se potpuno oporave, bez obzira na način liječenja.


Kako se liječi rak kemoterapijama?

Zbog sve češćih mišljenja da kirurški zahvati i zračenja ne utječu na preživljavanje, posljednjih se godina sve više istražuje kemoterapija.
U jednom pogledu ona obećava više: kada bi se otkrio djelotvoran citostatik, on bi mogao “progoniti” kancerozne stanice u čitavom tijelu, a možda i potpuno spriječiti razvoj raka.
Neka su ispitivanja pokazala da kemoterapija doista može produžiti vrijeme preživljavanja, no nuspojave su još gore nego pri zračenju.
Pacijenti često mole liječnike da prekinu s kemoterapijom kako bi mogli živjeti ili umrijeti u miru.


Alternativno liječenje karcinoma

Lijekove protiv raka mogu propisivati samo liječnici.
Međutim imamo mnogo oblika alternativne terapije kojom eksperimentiraju i liječnici, a i nekih koje smiju primjenjivati osobe bez medicinske kvalifikacije bez straha od krivičnog gonjenja.
Često se dosad tvrdilo da bolesnici od karcinoma koji pribjegavaju alternativnom, a ne službeno prihvaćenom liječenju, ugrožavaju vlastite izglede za ozdravljenje.
Budući da se danas sve više smatra kako liječenje prihvaćenim medicinskim metodama ne djeluje, ta tvrdnja postaje neodrživa.
U svakom slučaju, neke se neortodoksne terapije mogu primjenjivati, ako to bolesnik želi, i u kombinaciji s terapijom koju propisuje specijalist.
Većina se prirodnih terapija temelji na pretpostavci da u nama postoji energija koja može uništiti kancerozne stanice, ali nas iz nepoznatog razloga iznevjeri (ili mi iznevjerimo nju).
Prema tome, morali bismo je ponovno stimulirati ili možda ukloniti zapreku, kakva god ona bila, koja bi je pokrenula.
Niti jedan ozbiljan praktičar alternativne medicine neće tvrditi da zna način kako se liječi rak .
Općenito se smatra da je rak često smrtonosan.
To ne znači da ljudi oboljeli od raka žele umrijeti, već da iz nekog razloga – obično je to poodmakla dob povezana s gubitkom životnog poleta, posljedica traumatskog doživljaja ili učestali stres i neuredan život – dolazi do popuštanja vitalne energije koja održava zdravlje.
Ako su se zbog genetskih ili konstitucionalnih faktora okoline razboljeli od raka, a ne od neke druge bolesti, u većini će slučajeva to odrediti njihovu sudbinu.
No, ako se vitalna snaga može oživjeti psihološkim, psihičkim, energetskim i fizičkim sredstvima, ili njihovom kombinacijom, širenje raka može se zaustaviti, a ponekad se rak može i povući.


Prirodno liječenje karcinoma!

Mišljenja praktičara prirodnog liječenja o raku jednostavna su: tko se god drži zdrave prehrane, ne puši i pazi na fizičku kondiciju, rijetko će postati žrtvom te bolesti.
Onome tko prekrši ta pravila i razboli se od raka, prirodno liječenje može pomoći.
Međutim, postoji niz terapija koje su se razvile u sklopu prirodnog liječenja i koje dokazuju da imaju uspjeha.


Terapije bioenergijom kod karcinoma!

Kao najspektakularnija izlječenja karcinoma navode se obično slučajevi posjeta bioenergetičarima.
Do sada još nitko nije znanstveno dokazao uspješnost utjecaja bioenergije na rak i stanice raka u tijelu, niti odredio mjernu jedinicu za bioenergiju.
Ali se rezultati stanja energije tijela mogu osjetiti i vidjeti, već kod prvog tretmana bioenergijom.
Medicinski izraz za takva izlječenja još glasi spontana regresija.
Ako je takvo izlječenje u vezi sa bioenergijom, onda se proglašava koincidencijom.
Liječnici koji prihvaćaju mogućnost remisije često tvrde da su one primjeri autosugestivne moći koja se javlja kod pacijentova povjerenja u bioterapeuta, a ne zbog bioterapije.
Treba uzeti u obzir zasad još neotkriveni utjecaj bioenergije na ljudski organizam i brzi povratak energije u tijelo.
Potrebno je probuditi obrambeni sustav organizma te mu dozvoliti da napravi maksimalnu obranu samoga sebe.
Za više detalja o utjecaju bioenergije na tumore i karcinome, kontaktirajte me ovdje…

Svidio vam se članak: Kako se liječi rak?

Podijelite ga s prijateljima!

 

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK