KARIZMATSKO ISCJELJIVANJE (Karizmatici )

Karizmatici i iscjeljivanje ;U posljednje vrijeme i u katoličkoj i u protestantskoj crkvi oživljava poruka sv. Pavla u vezi s događajem koji se zbio na Pedeseti dan (na Duhove), kako je opisano u biblijskim „Djelima apostolskim“:
Tad iznenada dođe neka huka s neba, kao da puše silan vjetar, pa ispuni svu kuću u kojoj su boravili.
I ukazaše im se jezici kao od plamena, i razdijeliše se te na svakog od njih siđe po jedan.
Svi se oni napuniše Duha svetoga, te počeše govoriti tuđim jezicima, kako ih je već Duh nadahnjivao da govore.“
Prisutni su pomislili da su apostoli pijani, ali ih je sv. Petar podsjetio da se to ostvarilo proročanstvo židovskog „malog“ proroka Joela: Bog će „izliti od svoga Duha“ na svakog vjernika i dati mu moć proricanja.
To znači da će govoriti bez svjesnog mišljenja ili kontrole, često tuđim glasovima ili jezikom kao da je opsjednut, da će činiti čudesa i ozdravljivati bolesne.
Kad je čovjek, hrom od rođenja, zamolio Petra i Ivana, koji su upravo htjeli ući u hram, da mu dadu milostinju, Petar se odlučio na smjeli pokus: „Ja nemam ni srebra ni zlata“, odgovorio je, ali „u ime Isusa Krista Nazarećanina ustaj i hodaj“.
Podigao je čovjeka, „a njemu odmah očvrsnu stopala i gležnji, pa skoči, stane i počne hodati.
Zatim s njima uđe u hram, hodajući, poskakujući i hvaleći Boga“.


Duhovnost

Iz „Poslanica Korinćanima“ sv. Pavla jasno se razabire da je sv. Pavao usrdno vjerovao u potrebu silaska Duha svetoga na vjernike, kao što je sišao na apostole na Pedesetnicu; premda se „jezici“ možda ne mogu lako razumjeti ili protumačiti, „duhovnost“ je ono što je kršćanima dalo moć proricanja i ozdravljivanja.
Međutim, kako su kršćansku crkvu poslije sputali hijerarhija, dogma i obred, zanemarila je i poruku sv. Pavla.
Povremeno su se neke male sekte, među njima i kvekeri, vraćale na te korijene.
No, općenito govoreći, pojam primanja Duha svetoga ostao je zanemaren.
Karizmatski pokret pokušava obnoviti pentekostalni element na molitvenim skupovima i onim obredima gdje je to dopušteno.
Karizmatici nisu toliko zaokupljeni ozdravljenjem koliko „postizanjem cjelovitosti“, ali je glavna pretpostavka ipak oslobađanje izlječiteljske moći.
Neki su se svećenici karizmatici specijalizirali za posebne vrste iscjeliteljstva, a neke od njih opisuje američki dominikanac Francis McNutt u svojim knjigama Healing (Izlječenje) i The Power to Heal (Iscjeliteljska moć).
Nalazite se na web stranici s temom: Karizmatici i karizmatsko iscjeljivanje
Ne propustite pročitati članak: bioenergija i crkva

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK