Kemoterapija i njen utjecaj na mozak

Kemoterapija, kad neki pojedinci bivaju podvrgnuti kemoterapiji, obično s vremenom primijete promjene u pamćenju, koncentraciji i načinu na koji razmišljaju.
Prvi takvi slučajevi zabilježeni su kod žena s rakom dojke koje su bile podvrgnute tretmanu kemoterapija, a s godinama su brojni pacijenti bili zabrinuti, šalili se i bili frustrirani zbog tih „mentalnih izmaglica” koje dolaze s onim što su oni nazvali „kemo-mozak”. Znanstvenici su prvi put bili u mogućnosti pokazati da „kemo-mozak” ima stvarne posljedice.
Studija objavljena u časopisu Clinical Neurophysiology otkrila je da ljudima koji su iskusili takvo stanje „kemo-mozga” nedostaje sposobnost održavanja usredotočenosti vlastitih misli. „Zdrav mozak potroši neko vrijeme na lutanje, ali je i neko vrijeme u potpunosti uključen.

kako djeluje kemoterapija

Kako djeluje kemoterapija?

Otkrili smo da taj ‘kemo-mozak’ kronično luta, on je zapravo konstantno isključen”, rekao je Todd Handy, profesor psihologije na Sveučilištu British Columbia.
Znanstvenici su otkrili da oni s „kemo-mozgom“ imaju tendenciju ostati u takvom stanju.
To je razlog zašto 50% pacijenata koji su mislili da će biti pogođeni takvim stanjem, osjeća potrebu stalno sve zapisivati i obavljati samo najjednostavnije moguće zadatke.
Prilikom provođenja istraživanja znanstvenici su koristili elektroencefalogram (EEG) kako bi pratili moždanu aktivnost pacijentica oboljelih od raka dojke, dok su izvršavale niz zadataka. Oni su otkrili da su pacijentice izliječene od karcinoma dojke imale manju vjerojatnost zadržavanja kontinuirane pozornosti u usporedbi sa zdravim osobama – čak i do tri godine nakon tretmana.
Ono što još više zabrinjava jest činjenica da kada su žene mislile da su koncentrirane, EEG je pokazao da je veliki dio njihovog mozga tada zapravo bio isključen i da im misli lutaju.
Studija je također pokazala da su njihovi mozgovi bili aktivniji od mozgova zdravih žena čak i kada su bile zamoljene da se opuste. Znanstvenici se nadaju da bi ti rezultati mogli pomoći liječnicima izmjeriti učinak koji kemoterapija ima na mozak pacijenata.
Tekući testovi za procjenu kognitivne sposobnosti pacijenata koji primaju kemoterapiju razvijeni su za druge kognitivne poremećaje, poput Alzheimerove bolesti ili različitih ozljeda mozga. Oni su se pokazali nedjelotvornima jer su oboljeli od karcinoma često bili u mogućnosti ispuniti ove testove bez ikakvih problema.
„Liječnici sada priznaju da su učinci liječenja karcinoma kemoterapijom vidljivi još dugo nakon završetka njihova provođenja, te zaista mogu imati velik utjecaj na život osobe. Ovi rezultati mogli bi ponuditi novi način za testiranje ‘kemo-mozga’ u bolesnika, te praćenje njihova stanja”, rekla je Kristin Campbell, glavna autorica studije.
Više detalja o tumorima i prirodnim načinima liječenja pogledajte u kategoriji >>>>KARCINOM <<<<
Izvor: znanost.geek.hr

Svidio vam se članak: Kemoterapija – kako utječe na mozak?

Podijelite ga s prijateljima!

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK