kombinacije lijekova – majka priroda puna je zdravlja.
Biljke su tu da nam pomognu u prevenciji i suzbijanju različitih bolesti.
Upotrijebljene kako treba potpomažu pri liječenju mnogih bolesti, često u kombinaciji sa sintetičkim lijekovima školske medicine.
Ali nisu svi biljni lijekovi dobri u kombinaciji sa sintetičkim lijekovima, i u nekim slučajevima nije dobro kombinirati istovremeno više različitih biljnih preparata.
Kao i svaki lijek, tako i ljekovite supstance iz biljaka pored djelovanja mogu imati i nuspojave, te u kombinaciji s drugim supstancama mogu dovesti do neželjenih popratnih pojava ili simptoma.
Prilikom pisanja recepta mnogi liječnici, a tako i farmaceuti prilikom izdavanja lijeka, ne znaju da pacijent samostalno koristi i neku biljnu terapiju.
Zbog toga pacijent mora obavezno obavijestiti liječnika i farmaceuta o dodatnim terapijama da bi se na vrijeme izbjegle loše kombinacije, te da bi terapija bolesti na kraju bila što uspješnija.
Evo nekoliko primjera opasnih kombinacija lijekova i biljaka:


Kantarion (gospina trava):
Kantarion se često i vrlo uspješno koristi za liječenje slabijih depresija i depresivnih osjećaja.
Ali supstance iz kantariona aktiviraju određene sisteme enzima u jetri i crijevima koji su zaduženi za razgradnju mnogih supstanci, između ostalog i lijekova.
Elemente dobivene razgradnjom tijelo izbacuje.
Tako kantarion smanjuje djelovanje lijeka za smanjenje kolesterola simvastatin, kontracepcijskih pilula ili lijeka protiv astme teofilina.


Ginko:
Ginko se koristi kod problema s pamćenjem i dobar je prirodni lijek kod problema s cirkulacijom (posebno u mozgu).
Upravo ovo njegovo djelovanje pojačanja cirkulacije krvi povećava rizik krvarenja kod istovremenog uzimanja lijekova za razrjeđivanje krvi.
Još uvijek nije potpuno razriješeno koliko je intenzivan ovaj učinak, ali u svakom slučaju savjetujte se s liječnikom ukoliko uzimate ovu kombinaciju.


Majčina dušica:
Majčina dušica je, pored jaglaca i bršljana, najčešći biljni lijek za razrjeđivanje sekreta iz bronhija kod kašlja.
Uzimanjem ovih sirupa olakšava se iskašljavanje.
Ukoliko od liječnika istovremeno dobijete lijek za suzbijanje nadražaja kašlja kao što je dekstrometorfan ili neki preparat sa kodeinom, obratite pažnju, jer se lijekovi suprotstavljaju te može doći do komplikacija.
Kombinacija biljnih preparata za razrjeđivanje sekreta prije podne, a uzimanje lijeka za sprečavanje nadražaja kašlja prije spavanja moguća je, jer prođe dovoljno vremena između uzimanja dva različita lijeka. 


Sena:
Listovi sene koriste se kod zatvora i tvrde stolice.
Ali ukoliko se prečesto koristi, sena može negativno utjecati na količinu soli i tekućine u organizmu.
Između ostalog, dolazi do opasnog gubitka kalija, važnog minerala, posebno kod bolesti srca.
Ukoliko se istovremeno uzimaju lijekovi protiv slabosti srca kao što su digitoksin, dolazi do intenzivnijeg djelovanja lijeka s odgovarajućim negativnim posljedicama na srce.


Kava / crni čaj:
Kofein koji se nalazi u kavi i crnom čaju, ali i Coca- coli, reagira na nekoliko lijekova.
Tako se jedna grupa antibiotika (inhibitori bakterijske giraze) ne smije piti s nekim od pića koja sadrže kofein jer dolazi do ubrzanog lupanja srca, nervoze i nesanice
. Čak se preporučuje da se za vrijeme uzimanja ovih antibiotika, koji se uglavnom koriste kod upala mjehura i bubrega, potpuno izbace kofeinska pića.
Kava i crni čaj ne smiju se piti zajedno s lijekovima za nadomjestak željeza, jer gorke tvari iz ovih pića vežu ione željeza i neiskorištene ih izbacuju iz tijela.
Najbolje je čekati dva sata nakon uzimanja lijeka sa željezom prije nego što popijete kavu ili crni čaj.


Grejp:
Inače jako zdrav, ovaj plod može dovesti do velikih problema ako se konzumira istovremeno s uzimanjem lijekova protiv bolova, lijekova protiv nesanice, povišenog krvnog tlaka i antihistaminika.
Flavonoidi iz grejpa (inače jako zdrave supstance za jačanje imunološkog sustava), pojačavaju djelovanje mnogih lijekova za čak 30% i mogu izazvati povećanje krvnog tlaka.
Posebna je pozornost potrebna kod uzimanja nifedipina, lijeka za srce. Zajedno s grejpom može doći do naglog opadanja tlaka, lupanja srca i glavobolje.
Grejp i lijekovi protiv bolova ili antihistaminici mogu dovesti do smetnji u funkciji srca, a kombinacija grejpa i lijekova za spavanje može izazvati simptome opijenosti.


Savjet na temu: opasne kombinacije lijekova i biljaka
Bez obzira na to što su biljke dar prirode, pune ljekovitih supstanci koje uglavnom djeluju bez negativnih popratnih pojava, opet se radi o lijekovima koji pored ljekovitog mogu imati i negativno djelovanje, posebno u nekoj kombinaciji sa sintetskim lijekovima.
Ukoliko od liječnika dobijete terapiju lijekovima, obavezno recite koje biljne preparate koristite, a naravno da se možete savjetovati s farmaceutima u ljekarni o različitim kombinacijama koje uzimate.

Svidio vam se članak Opasne kombinacije lijekova i biljaka?

Podijelite ga s prijateljima!

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK

  • Sanjarica putovanja - Otkrivanje Skrivenih Značenja Snova

Sanjarica putovanja – Otkrivanje Skrivenih Značenja Snova

Categories: Sanjarica P|Tags: , , , , , , , , , , |

Sanjarica putovanja - Otkrivanje Skrivenih Značenja Snova Sanjarica putovanja nam otvara vrata prema tajanstvenom svijetu snova, gdje se stvarnost isprepliće [...]