Ako još dosad niste čuli za kumkvat, preporučujemo vam da čitate dalje i da se svakako više informirate o ovoj čudesnoj voćki.
Kumkvat je vrsta citrusnog voća, slatkastog okusa, a prvobitno je uzgajan u Kini.
Postoji više vrsta kumkvata, a u trgovinama najčešće možemo pronaći okrugli kumkvat, narančaste boje, nalik naranči, no ono što ga razlikuje od naranče i ostalog citrusnog voća jest to da se jede zajedno s korom.
Kumkvat sadrži vlakna, kalij, kalcij, vitamin C, zdrave masti, vitamin A i mnoge druge hranjive vrijednosti, a upravo ga zbog toga danas možemo naći u mnogim oblicima.
Primjerice, koristi se u džemovima, žele bombonima, raznim desertima i farmaceutskim lijekovima.


Zdravstvene prednosti kumkvata

Ovo čudesno voće može nam pružiti niz zdravstvenih prednosti, a neke od njih navodimo u nastavku.


Pomoć kod probavnih tegoba

Jedna od glavnih uloga kumkvata jest regulacija probavnog sustava.
Vlakna u kumkvatu pomažu u eliminiranju zatvora, plinova, nadutosti i grčeva.
Kumkvat je zbog svog visokog udjela vlakna i vode odličan izbor voća za one koji žele izgubiti na težini.


Dijabetes
Antioksidanti, omega 3 i omega 6 masne kiseline u kumkvatu, pripomažu kod održavanja zdrave količine triglicerida u organizmu, te je tako ova čudesna voćka odlična za smanjenje rizika od dijabetesa.


Imunološki sustav

Kumkvat, kao izvrstan izvor vitamina C, jača imunološki sustav te štiti od prehlade, gripe i drugih uobičajenih infekcija.
Vitamin C vrlo je važan nutrijent u našoj prehrani koji potiče rad novih stanica te pojačava aktivnost imunološkog sustava kako bi se naše tijelo moglo obraniti od raznih loših osvajača.


Kancerogena oboljenja

Kao što smo već prethodno spomenuli, kumkvat sadrži visoke količine antioksidanata kao što su vitamini C, A i E, no osim vitamina, on sadrži i velike količine fitonutrijenata flavonoida kao što su karoten, tanin, pektin, zeaksantin i mnogi drugi.
Antioksidanti i fitonutrijenti štite naše tijelo od slobodnih radikala, koji su zaslužni za nastanak mnogih bolesti.


Kardiovaskularno zdravlje

Zbog svojih iznimno hranjivih tvari, kumkvat snižava povišen kolesterol i trigliceride u krvi, čime smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
Kalij u kumkvatu održava dobar protok krvi koji je neophodan za pravilne otkucaje srca, a poznato je i da su omega 3 i omega 6 masne kiseline od velikog značaja za kardiovaskularno zdravlje.


Zdravlje kože

Kombinacija antioksidanata i minerala u kumkvatu idealna je za zaštitu kože.
Osim što štiti kožu od sunca i kancerogenih oboljenja, kumkvat oslobađa organizam od slobodnih radikala koji mogu uzrokovati bore i nezdravu kožu.


Zdravlje kostiju

Značajan sadržaj kalcija u kumkvatu pomaže u jačanju kosti, povećava stopu izlječenja i osigurava zdravlje kostiju, pogotovo kod ljudi starije dobi.


Energija

Sadrži i ugljikohidrate koji su neophodni za naše tijelo, iako mnoge dijete propisuju izbjegavanje ugljikohidrata.
Kako bi podigli razinu energije, napunite svoj organizam zdravim ugljikohidratima i riboflavinima koje kumkvat sadrži.


Zdravlje kose i zubiju

Pored toga, sadrži neke od najvažnijih vitamina za zdravlje kose i zubiju.
Adekvatan unos vitamina C, prirodnih organskih spojeva i minerala imat će utjecaj na kvalitetu, teksturu i snagu vaše kose i zubiju.
Ako još do sada niste probali ovo čudesno voće, potražite ga u obližnjim trgovinama zdrave prehrane.
Kumkvat zahtijeva čuvanje u hladnjaku u plastičnoj vrećici, a osim što ga možete jesti s korom, bez guljenja, možete ga pripremiti na razne načine te konzumirati u obliku soka, džema i voćnih pita. 

 

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK