Kurkuma

Kurkuma – 12 kurkuminih prednosti – jačanje mentalnog, kožnog i sveukupnog zdravlja

Kurkuma (Curcuma longa), glavni začin u indijskom jelu, za mnoge je najmoćnija biljka na planetu u borbi protiv bolesti.

Prednosti kurkume su nevjerojatne i vrlo temeljito istražene.

Trenutačno je objavljeno više od 10.000 članaka koji su dokazali prednosti kurkume, osobito jednog od njegovih poznatih spojeva – kurkumina.

To stavlja kurkumu na vrh popisa kao jedan od najčešće spomenutih ljekovitih bilja u svim znanostima.

Sljedeća najpopularnija biljka uključuje češnjak, cimet, ginseng, đumbir i mlijeko čička.


 Što je kurkuma?

kurkuma cvijet Kurkuma dolazi iz biljke Curcuma longa, koja raste u Indiji i drugim zemljama jugoistočne Azije.

Osušeni korijen Curcuma longa biljke je prepoznatljiv žuti kurkumski prah.

Postoji nekoliko kemijskih spojeva nađenih u kurkumi, poznati kao kurkumionidi. Aktivna tvar u kurkumi je kurkumin.

Kurkumin je ono što čini kurkumu “funkcionalnom hranom”, koju je definirala klinika Mayo kao “hranu koja ima potencijalno pozitivan učinak na zdravlje izvan osnovne prehrane”.

Najbolji dio o kurkumi? Ne samo da je dobro istražena, nevjerojatno moćna i povijesno značajna, već je i sigurna. Kurkuma ima vrlo malo poznatih nuspojava, a one koje postoje nevjerojatno su rijetke i općenito blage.

Zamislite da to govorite o većini lijekova!


12 prednosti kurkume


 1. Može usporiti ili spriječiti krvne ugruške

Za mnoge ljude, stvaranje krvnih ugrušaka je glavna briga.

Krvni ugrušci formiraju se kroz proces nazvan “agregacija trombocita”, gdje se krvne pločice koncentriraju na jednom području i na kraju naprave ugrušak.

U laboratorijskim i životinjskim studijama upotreba kurkumina iz kurkume uvelike smanjuje slučajeve agregacije trombocita i potencijalno smanjuje rizik nastanka ugruška.

Kurkumin mijenja unutarnji proces poznat kao biosinteza eikozanoida.

Eikonsanoidi se sastoje od četiri različite molekule unutar tijela, koje su uključene u prirodni proces upale.

Pretpostavlja se da je jedan od razloga zašto kurkumin ima svojstva protiv zgrušavanja način na koji utječe na biosintezu tromboksana, jednog od četiri eikozanoida.

Ovaj isti mehanizam jedan je od razloga što je kurkuma protuupalna tvar.

Neka istraživanja provedena 1986. čak sugeriraju da kurkumin može biti poželjna metoda liječenja za ljude “sklone vaskularnoj trombozi i koji zahtijevaju antiartritičku terapiju.”

Međutim, taj se rezultat  još treba potvrditii u ispitivanjima na ljudima.


 1. Smanjuje simptome depresije

Iako je nekoliko istraživanja provedeno na ljudima,  deseci istraživačkih pokusa dokazali su da kurkuma osobito učinkovito smanjuje simptome depresije (liječenje)  u ispitivanjima na životinjama.

Čini se da su ti rezultati povezani s načinom na koji kurkumin utječe na funkciju neurotransmitera kroz neurotrofni faktor izveden iz mozga (BDNF).

Kako bi se riješio ovaj problem, časopis Phytotherapy Research objavio je iznenađujuće rezultate inovativne studije 2014. godine.

Studija je uvela 60 volontera s dijagnozom glavnih depresivnih poremećaja (MDD) i podijelila grupu kako bi se utvrdilo na koji način djeluje na  pacijente liječenje kurkuminom  i one liječene fluoksetinom (PROZAC ®) te kombinacijom tih dviju.

Ne samo da je otkriveno da su svi pacijenti dobro tolerirali kurkumin, nego su otkrili da je kurkumin jednako učinkovit kao fluoksetin u upravljanju depresijom u trajanju od šest tjedana.

Kombinacija fluoksetina s kurkuminom rezultirala je nešto većim poboljšanjem, ali nije se smatrala statistički značajnom.

Prema autorima, “Ova studija daje prvi klinički dokaz da se kurkumin može koristiti kao učinkovita i sigurna terapija za liječenje bolesnika s blagom depresijom.”

Od tog istraživanja, najmanje dvije druge studije opazile su utjecaj kurkuminog sastojka kurkumina u bolesnika s depresijom.

Prvi je uključivao 56 pojedinaca (muškaraca i žena), a drugi je uključivao 108 muških sudionika.

Oba su koristila placebo, ali nisu uspoređivali kurkumin s bilo kojim antidepresivom.

Obje su studije otkrile da kurkumin učinkovito smanjuje simptome depresije više od placeba.

Kako antidepresivi na tržištu trenutačno daju približno 10 do 20 posto učinkovitosti kada uklonite placebo učinak, nazvat ću to prilično značajnim rezultatom!


 1. Borba protiv upale

Razumljivo, najmoćniji aspekt kurkumina njegova je sposobnost kontrole upale.

Časopis Oncogene objavio je rezultate studije koja je procijenila nekoliko protuupalnih spojeva i ustanovila da su aspirin i ibuprofen dva od najčešćih NSAID-a (nesteroidni protuupalni lijekovi) najmanje učinkoviti, dok je kurkumin među najučinkovitijim antiupalnim spojevima u svijetu.

Ova bi vijest trebala stići do svakog domaćinstva na svijetu nakon provedene studije, jer je upala u korijenu većine bolesti.

Sve češće bolesti danas – poput raka, ulceroznog kolitisa, artritisa, visokog kolesterola i kronične boli – sve su povezane s upalom.

Protuupalno djelovanje kurkumina također je proučeno kao mogući tretman Alzheimerove bolesti. Prema Alzheimerovom društvu, dokazi za utjecaj kurkume na Alzheimerove pacijente nisu pouzdani; nije sigurno da kurkuma može spriječiti ili liječiti bolest.

Završeno je nekoliko pokusa na životinjama koja istražuju odnos kurkumina i Alzheimerove bolesti.

U štakora, čini se, kurkumin “poništava postojeću amiloidnu patologiju i povezanu neurotoksičnost”, ključnu značajku progresije ove neurološke bolesti povezane s kroničnom upalom.

Također su provedena neka istraživanja s ljudima.

Šestomjesečna studija u Hong Kongu pokazala je da je kurkumin bio vrlo podnošljiv, ali i skupina placebo i kurkumin nije imala statistički značajan gubitak kognitivne funkcije, pa se dvije skupine nisu mogle uspoređivati.

Slični rezultati otkriveni su u drugim istraživanjima, a istraživači navode mali uzorak ispitivanja, ograničeno vrijeme proučavanja i slabu bioraspoloživost kurkuminina u ispitanim uzorcima – što je vjerojatnije zbog toga što nije zabilježen nikakav efekt koji odražava rezultate ispitivanja na životinjama.

Danas znanstvenici još uvijek traže formulaciju kurkumina koja je učinkovito bioraspoloživa (što znači da ga ljudsko tijelo apsorbira i metabolizira) i prelazi krvno-moždanu barijeru.

Iako može proći neko vrijeme prije nego što se specificiraju ispitivanja na ljudima, ti su nalazi još uvijek nevjerojatno obećavajući za kurkumu, u smislu  poboljšanja kognitivnog zdravlja i protuupalnog djelovanja.


 1. Pojačava zdravlje kože

Prednosti kurkume uključuju protuupalno i antioksidativno svojstvo koje se pokazalo učinkovitim u liječenju raznih stanja kože.

Korektivne prednosti za kožu uključuju povećanje svježine kože, ubrzavanje zacjeljivanja rana te smirivanje pora kako bi se smanjile akne i ožiljci.

Jedna nekontrolirana pilot-studija koja uključuje 814 sudionika čak sugerira da kurkumina pasta može izliječiti 97 posto slučajeva šuga u roku od 3-15 dana.

Isprobajte masku od kurkume za sjajnu kožu.

Samo imajte na umu da kurkuma može  izazvati alergijsku reakciju. Uvijek provjerite test primjenom veličine dlana na podlaktici.

Zatim, pričekajte 24-48 sati da biste provjerili ima li ikakve reakcije prije nanošenja kurkume na vaše lice.

Saznajte kako se riješiti alergije na prirodan način?


 1. Može nadopuniti uobičajeni lijek za artritis

curcuma

curcuma

Budući da je kurkumin poznat po svojim snažnim antiinflamatorijskim i bolnim redukcijskim karakteristikama.

Studija je provedena na 45 pacijenata s reumatoidnim artritisom kako bi se usporedile prednosti kurkumina iz kurkume na artritični lijek diclofenac sodium (NSAID).

Čime su ljudi izloženi riziku razvijanja curenja crijeva i bolesti srca.

Istraživanje je podijelilo ove volontere u tri skupine: sam tretman kurkumom, samo diklofenak natrij i kombinacija tih dviju skupina.

Rezultati pokusa su bili otvoreni.

Grupa na kurkuminu pokazala je najveći postotak poboljšanja u ukupnom broju rezultata i ti su rezultati  bili značajno bolji od pacijenata u grupi natrij diklofenaka.

Što je još važnije, tretman kurkuminom bio je siguran i nije uzrokovao nikakve nuspojave.

Studija pruža prve dokaze o sigurnosti i superiornosti liječenja kurkuminom u bolesnika s aktivnim RA i ističe potrebu za budućim velikim pokusima za potvrđivanje ovih nalaza u bolesnika s RA i drugim artritisnim stanjima.

Phytotherapy Research 2012. godine je objavio: rezultati ove studije potaknuli su više istraživanja na ljudima kako bi se procijenili ovi iznenađujući efekti kurkuminom bogate biljke kao što je kurkuma na  ljude koji pate od različitih vrsta artritisa.

Pregled dostupnih randomiziranih, kontroliranih pokusa potvrdio je da od osam dostupnih studija koje odgovaraju kriterijima, “ovi RCT-ovi daju znanstvene dokaze koji podupiru učinkovitost kurkuma ekstrakta (oko 1000 mg kurkume dnevno) u liječenju artritisa.”

Istraživanja su također imala vrlo mali rizik od pristranosti, što znači da je malo vjerojatno da su rezultati lažirani od strane istraživača.

Mada se artritis ne može izliječiti, čini se da visoka doza kurkumina može biti jednako (ili više) učinkovita od najčešćih lijekova propisanih za ovo stanje.

Za više informacija o prirodnom liječenju artritisa kliknite ovdje!


 1. Mogao bi liječiti ili prevenirati određene oblike karcinoma

Od svih različitih tema s kojima su se znanstvenici suočili s obzirom na kurkumin i njegove učinke na određene bolesti, obolijevanje od raka (različitih vrsta) jedna je od temeljitije istraženih tema.

Prema riječima svjetskih vlasti poput Cancer Research UK, niz laboratorijskih studija na stanicama raka pokazalo je da kurkumin ima antikancerogene učinke.

Saznajte sve o 7 najkancerogenijih namirnica

Čini se da je u stanju ubiti stanice raka i spriječiti nastanak novih.

Najbolje učinke ima na rak dojke, rak crijeva, rak želuca i stanice raka kože.

Pročitajte više o temi Liječenje karcinoma i iskustva

Istraživači iz Baylor Scott & White Research Institutea iz srpnja 2017. otkrili su da se kurkumin čak može probiti kroz kemoterapiju u pankreatijskom duktalnom adenokarcinomu (PDAC), agresivnu obliku raka gušterače.

Liječnici se obično suočavaju s izazovom pacijenata koji su prvotno reagirali na kemoterapijske lijekove, a potom kasnije razvili otpor.

Čini se da kurkumini ponovno oslabljuju stanice raka ovih pacijenata otpornih na lijekove, iako točni mehanizmi kemoterapije kurkuminima ostaju nejasni.

Autor studije, dr. Ajay Goel, direktor gastrointestinalnog istraživanja i translacijske genomike i onkologije u Baylor Scott & White Research Institute, izjavio je:

‘Botanički proizvodi na bazi hrane imaju potencijal za povrat zdravije ekspresije gena kod pacijenata, ali bez toksičnosti određenih lijekova.

Donja linija prednosti kurkume uključuje pomaganje tijelu da prirodno liječi karcinom poput raka dojke, raka debelog crijeva i raka kože.

Također može pomoći pri otpornosti na kemoterapiju (Kako kemoterapija utječe na Vaš mozak?) u bolesnika s PDAC-om.’


 1. Pomaže u kontroliranju dijabetesa

2009. godine, Biochemistry and Biophysical Research Communications objavio je laboratorijsku studiju sa Sveučilišta Auburn kojom se istraživao potencijal kurkuminioda za snižavanje razine glukoze.

Istraživanje je otkrilo da je kurkumin u kurkumi doslovno 400 puta jači od metformina (uobičajeni lijek za dijabetes) u aktivaciji enzima AMPK (AMP-aktivirana protein kinaza).

Jedan spoj proizveden fermentacijom kurkuminina, tetrahidrokurcumina, aktiviranog AMPK-a do 100.000 puta više od metformina u određenim stanicama!

Istraživači smatraju da je aktiviranje AMPK “terapeutski cilj” za dijabetes tipa 2, što znači da pronalaženje načina aktivacije ovog enzima ima veliki potencijal za razvoj učinkovitijih tretmana za smanjenje inzulinske otpornosti i preokret u liječenju dijabetesa.

Drugi mehanizmi kojima kurkuma može učinkovito smanjiti ili preokrenuti simptome dijabetesa povezani su s protuupalnim djelovanjem.

Više meta-analiza potvrdilo je da kurkumin iz kurkume značajno smanjuje upalne markere, uključujući TNF-a i IL-6, oboje povezane s dijabetesom.

Jedna od najčešćih komplikacija dijabetesa je oštećenje živaca poznato kao dijabetička neuropatija, koja ima više oblika i može uzrokovati ozbiljne simptome cijelog tijela – od slabosti mišića do sljepoće.

Istraživanje kod štakora pokazalo je da nadopunjavanje kurkuminima značajno smanjuje dijabetičku perifernu neuropatsku bol (tipično lokaliziranu u stopalima,nogama, ramenima i rukama).

Dijabetska neuropatija također može dovesti do zatajenja bubrega.

Meta-analiza nasumičnih, kontroliranih pokusa potvrdila je da u životinja kurkumin štiti bubrege dijabetičnih osoba od oštećenja dijabetičke nefropatije.


   8. Pomaže u borbi protiv pretilosti

Istraživanje objavljeno u časopisu Biofactors pokazalo je da kurkumin može pomoći smanjiti proliferaciju (rast) masnih stanica, temeljeno na laboratorijskim rezultatima.

Istraživači su otkrili da su protuupalna svojstva u kurkuminu djelotvorna u suzbijanju upalnih procesa pretilosti, čime se pomaže smanjiti pretilost i “nuspojave po zdravlje”

Saznajte kako detoksicirati organizam i izgubiti višak kilograma sa Forever C9 programom!


 1. Podržava upravljanje upalnim bolestima crijeva

Proveden je jedan dobro osmišljen test vezan uz bolesti crijeva, koji je uključivao pokusni kurkumin i mesalazin (tipični NSAID propisan za ovo stanje) protiv placeba i mezalazina.

Pacijenti koji su uzimali samo placebo imali su četiri puta veću vjerojatnost da će doživjeti recidiv ili flare-up ulcerativnog kolitisa tijekom šest mjeseci studije.

Sugerira da korisnosti kurkume mogu uključivati ​​pomoć u održavanju remisije ove kronične bolesti.

Jedna mala pilot-studija istraživala je korist suplementa kurkume za pacijente s UC i bolesnika s Crohnovom bolešću.

Iako je veličina uzorka bila vrlo mala, svi pacijenti s UC i četiri od pet Crohnova pacijenta imali su značajna poboljšanja tijekom dva mjeseca, što upućuje na potrebu dodatnih istraživanja.

Za mnoge pacijente s upalnim bolestima crijeva kao što su ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest, kortikosteroidi (protuupalni lijekovi) smanjuju simptome boli, ali oštećuju crijevnu podlogu tijekom vremena, što zapravo pogoršava stanje.

Zato se ti lijekovi ne mogu dugoročno koristiti i samo su trebali započeti remisiju.

Međutim, dopunjavanje s kurkuminom nije imalo ove nuspojave, već je zbog svojih protuupalnih svojstava vjerojatno pomoglo u liječenju crijeva i dalo potporu rastu dobrih bakterija (probiotici).

Za brzo i učinkovito rješavanje ozbiljnijih problema s probavnim i crijevnim traktom savjetujemo upotrebu Aloe Vera gela u kombinaciji s probioticima.


 1. Pomaže regulirati kolesterol

Jedan od razloga zbog kojih je bolest srca takav problem u svijetu je taj što ljudi razvijaju pred-dijabetes (visoki šećer u krvi) alarmantnom brzinom.

S druge strane, dijabetičari i ne-dijabetičari podjednako pate od oksidativnog stresa, koji oštećuje unutrašnjost krvnih žila.

Zbog ovog oštećenja arterija, kolesterol počinje stvarati plak za popravak oštećenih područja, što dovodi do visoke razine LDL kolesterola.

Tradicionalno, poznato je da statin lijekovi, koji se koriste za upravljanje kolesterolom (kao što je atorvastatin, imenom Lipitor) štetno djeluju na bubrege i jetru i uzrokuju brojne smrtonosne nuspojave.

Oni  pomažu sniziti kolesterol, ali nikada ne rješavaju stvarni uzrok – oksidacijski stres uzrokovan visokim razinama šećera u krvi i upalu.

Srećom, liječnici postaju sve više svjesni opasnih nuspojava lijekova statina i propisuju prirodne alternative poput kurkumina i ribljeg ulja.

Istraživanje koje je proveo Drugs u R&D pokazalo je da je kurkumin usporediv s atorvastatinom u smanjenju oksidativnog stresa i upale u liječenju visokog kolesterola kod ljudi.

Ovo je bilo praćenje prethodnih istraživanja na životinjama koje su imale slične rezultate.

Međutim, meta-analiza 2014. zaključuje da kurkumin nije imao ukupni učinak na kolesterol u krvi (zajedno ili podijeljen na LDL vs HDL) ili na trigliceride.

Autor studije napomenuo je da ti rezultati mogu biti posljedica kratkih razdoblja proučavanja i slabe bioraspoloživosti ispitivanih kurkuminskih pripravaka.


 1. Prirodni lijek protiv boli

Jedno od široko prihvaćenih svojstava kurkuminina u znanstvenim zajednicama je njegova sposobnost da olakšava  bol.

Početkom 2014. objavljeno je istraživanje koje je otkrilo da kurkumin prirodno aktivira opioidni sustav kod štakora s dijabetesom.

Obično manipuliran lijekovima, ovaj prirodni proces služi kao prirodan odgovor tijela koji olakšava bol.

Ipak, nije  dijabetička bol jedina koja sadrži kurkumin iz kurkume.

Druge značajne studije i recenzije (neke sa životinjama, druge sa ljudima) otkrile su da kurkumin može biti koristan za:

-Zacjeljivanje rana
-Ublaživanje boli
-Postoperativne boli
-Bolesti artritisa uzrokovane upalama
-Neuropatske boli uzrokovane ozljedama konstrikcije
-Orofacijalnu bol (koja se odnosi na usta, čeljusti i lice, najčešće je povezana s dentalnim problemima)
-Živčane boli od kronične konstriktivne ozljede
Bolesti artritisa / zglobova.

Ovi rezultati sugeriraju da je kurkuma definitivno na kratkom popisu snažnih prirodnih lijekova protiv bolova.


 1. Detoksikacija

Važna prednost kurkume jest njezina sposobnost detoksifikacije tijela. Svaki dan vjerojatno ste izloženi ekološkim i prehrambenim toksinima poznatih kao ksenobiotici.

Ove kemijske tvari općenito nisu prisutne u ljudskom tijelu i često su povezane s povećanim količinama upale i većim rizikom od raka.

Većina detoksikacija ksenobiotika odvija se u jetri u dvije faze: Faza I i Faza II.

Međutim, mnogi ljudi, osobito u zapadnjačkom svijetu, toliko su prekomjerno izloženi tim toksinima da je jetra napeta do točke funkcioniranja na manje od optimalne razine.

Nekoliko biljnih namirnica čini se da pomaže tijelu u održavanju svojih prirodnih detoksikacijskih ritmova i pomaže jetri da ispravno rade, a kurkuma je jedan od glavnih igrača.

Druga uobičajena biljna hrana za detoksikaciju uključuje povrće brokulu, kelj,  češnjak, luk i koru od citrusa.

Čini se da konzumacija kurkume i njena aktivnog sastojka kurkumina mogu pomoći jetri, učinkovito detoksirati  tijelo i ublažiti neke od učinaka opasnih kancerogenih tvari.

Ovaj proces djeluje zajedno s antioksidansima i protuupalnim djelovanjem kurkume.


Prehrambene prednosti u drevnoj medicini

Zašto vjerujem da je kurkuma najvjerojatnije najsnažniji ljekoviti spoj na svijetu?

Kurkuma

Kurkuma

Da, poduprto je više od 10.000 recenzija, ali ako dublje istražujete, otkrit ćete da se kurkuma upotrebljavala u antičkim medicinskim praksama mnogo prije od modernih znanstvenih zapisa.

Bezvremenski principi prakse prirodnih lijekova u tradicionalnoj kineskoj medicini i ayurvedi su velik dio onoga što je moderne znanstvenike dovelo do dokumentiranja mehanizama vrijednih začina i bilja poput kurkume.

U tradicionalnoj kineskoj medicini (TCM) i ayurvedskoj medicini praktičari nazivaju kurkumu “toplim začinom”, ali ona prvo djeluje kao kratkotrajno “hlađenje” i “sušenje” tijela u kratkim razmacima. Kako treba jesti? 12 Ayurvedskih savjeta

Ovisno o tome koji ste klasificirani ayurvedski dosha, praktičar kurkumu može propisati na dulje ili kraće vrijeme,ovisno o tjelesnoj reakciji.

Naime, za različite doshe može se desiti “neznatno povećanje” ili “lagano smanjenje”.

Često će kurkuma biti propisana pacijentima koji doživljavaju stagnaciju krvi i Qi.

Stanja uzrokovana ovim pitanjima uključuju stvari kao što su menstruacijska bol, traumatska ozljeda, povećanje jetre ili slezene, ciroza jetre i poremećaji krvarenja.

Neki liječnici kineske medicine predložit će kurkumu zbog simptoma poput napadaja, poremećaja, epilepsije ili manije.

Budući da može sušiti i ohladiti “vlažnu toplinu”, može se propisati i u kineskoj medicini za žuticu ili žučni kamenac.

Istočnjačka se medicina usredotočuje na kombinacije različitih elemenata.

Mnogi će pobornici moderne medicine s podsmijehom tvrditi da su kurkumin i kurkuminističke tvrdnje ekstremni zbog toga koliko se malo kurkume upija u tijelo nakon jela.

Oni koji od nas uzmu vremena da nauče koliko apsorpcija kurkume varira uvelike zbog onoga s čime je se konzumira.

Saznat će da se kurkuma treba konzumirati s korisnim mastima (poput ulja kokosa) i crnog papra.

Zapravo, znanstvenici su potvrdili da uzimanje kurkume zajedno s obje zdrave masti i crnim paprom (pojedinačno testirano) uvelike povećava apsorpciju kurkume (a potom i kurkumina) u tijelu.

Oba ova procesa imaju smisla, jer kurkuma je topljiva u mastima i peperinu iz crnog papra i stimulira probavne enzime i smanjuje upalu.


Kurkumine nutriticijske vrijednosti

Prednosti kurkume potječu iz nevjerojatnog profila biljke.
Jedna žlica (sedam grama) suhe kurkume sadrži oko: (68b)

 • 23,9 kalorija
 • 4,4 grama ugljikohidrata
 • 0,5 grama proteina
 • 0,7 grama masti
 • 1,4 grama vlakana
 • 0,5 mg mangana (26% DV)
 • 2,8 miligrama željeza (16 posto DV)
 • 0,1 mg vitamina B6 (6% DV)
 • 170 miligrama kalija (5% DV)
 • 1,7 miligrama vitamina C (3 posto DV)
 • 13 miligrama magnezija (3% DV).

Kurkumine prednosti dolaze iz tih hranjivih tvari, uz manju količinu vitamina E, vitamina K, niacina, folata, kalcija, fosfora, cinka i bakra.


Recepti i suplementi

Možda se pitate kako koristiti kurkumin korijen.

Jedan od mojih omiljenih recepata kako ukomponirati kurkumu u vašu prehranu jest čaj od kurkume, koji se ponekad naziva tekućim zlatom ili zlatnim mlijekom.

Također, preporučujem konzumiranje omleta s kurkumom za doručak i juhu od mrkve s kurkumom.

Iako je često korištena kurkuma u vašoj kuhinji izvrstan način za iskorištavanje začina (osobito zdravih masnoća i crnog papra), kurkuma sadrži samo oko tri posto apsorbirajućeg kurkumina u praškastom obliku koji se koristi u hrani.

Uz dodavanje kurkume u vašu prehranu, također možete uzeti u obzir kurkumin u obliku dodataka – neke visokokvalitetne kurkume sadrže do 95 posto kurkuminioda .

Postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir pri kupnji dobrog kurkuma dodatka.

Pokušajte pronaći kurkumski dodatak koji sadrži crni papar da biste dobili maksimalnu apsorpciju.

Drugo, uzmite u obzir fermentiranu kurkularnu pilulu ili kapsulu – proces predestriranja fermentacije pomaže  da ga se učinkovitije apsorbira.

Fermentacija također povećava prisutnost tetrahidrokarcuminoida (THC), koji su osobito snažni u tijelu.

Nefermentirana kurkuma bi se obično metabolizirala u probavnom sustavu i stvorila THC spojeve u toj točki.

Većina potencijala bi se izgubila do trenutka kada se metaboliziraju.

Zatim, potražite dodatak kurkume s drugim sastojcima kao što su ashwagandha, mlijeko čička, maslačak i paprena metvica.

Posljednje, pobrinite se da je proizvod koji dobijete napravljen od organske kurkume – ako je to moguće, bez GMO-a.


Nuspojave
Koje su nuspojave kurkume?

Neki su ljudi prijavili alergijske reakcije na kurkumu, osobito nakon izlaganja na koži.

Obično se to doživljava kao blagi, svrbljiv osip. Osim toga, opaženo je kod visoke doze kurkume:
-mučnina
-proljev
-povećani rizik od krvarenja
-povećani testovi funkcije jetre
-kontrakcije hiperaktivnog žučnog mjehura
-hipotenzija (sniženi krvni tlak)
-kontrakcije maternice u trudnica
-povećan menstrualni protok.

Ljudi koji uzimaju određene lijekove također trebaju biti oprezni pri konzumiranju kurkume.

Kurkuma može utjecati na antikoagulanse kao što su aspirin, klopidogrel i varfarin.

Također može utjecati na lijekove kao što su nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID).

Ostali ljudi koji možda trebaju biti oprezni s kurkumom uključuju trudnice, osobe s disfunkcijom žučnog mjehura, problemima s krvarenjem, dijabetesom, GERD-om ili hormonskim problemima (raka dojke, endometrioze, fibroida maternice itd.).

Općenito, ove mjere predostrožnosti uključuju osiguravanje da ste pod nadzorom zdravstvenog pružatelja usluga.

Osim trudnoće, osobe s gore navedenim uvjetima mogu tolerirati kurkumu dobro i trebaju biti svjesne mogućih simptoma koje doživljavaju.

Nekoliko slučajeva ozbiljnih nuspojava obično uključuju masivne doze kurkume tijekom dužeg vremenskog razdoblja.

Kurkuma je za većinu ljudi sigurna za korištenje u dnevno preporučenim dozama.

Prestanite uzimati kurkumu dva tjedna prije bilo koje planirane operacije, jer potencijalno može usporiti zgrušavanje krvi.

Studija koja je objavljena u časopisu Journal of Pharmacy and Pharmacology opisuje kako kombiniranje kurkuminina s prednizolonom (steroidom) učinkovito smanjuje nuspojave ovog opasnog lijeka.

Stoga bi bilo korisno razgovarati sa svojim pružateljem zdravstvene skrbi o ublažavanju nuspojava lijeka dodavanjem kurkume u vašu prehranu.

Kao i kod bilo koje biljke ili dodataka, koristite je prema uputama i posavjetujte se sa svojim liječnikom ili naturopathom prije početka konzumiranja dodatka.

 

Završne misli o prednostima kurkume

Kurkuma je jedna od najboljih hranjivih tvari u svijetu.

Postoji razlog zbog kojeg su kroz povijest korišteni neki od najučinkovitijih pružatelja zdravstvenih usluga na svijetu.


Dvanaest prednosti konzumiranja kurkume:

 1. Može usporiti ili spriječiti krvne ugruške
 2. Smanjuje simptome depresije
 3. Protuupalna svojstva
 4. Potiče zdravlje kože
 5. Pomaže učinkovitosti lijekova za artritis
 6. Može liječiti ili spriječiti određene vrste karcinoma
 7. Pomaže u kontroli dijabetesa
 8. Pomaže u borbi protiv pretilosti
 9. Pomoć s upalnim bolestima crijeva
 10. Može regulirati kolesterol
 11. Prirodni je ublaživač boli
 12. Pruža pomoć u detoksikaciji.

Praktičari tradicionalne kineske medicine i ayurvede već stoljećima propisuju kurkumu, znajući za njena svojstva.

Preko 10.000 istraživanja dokazala su unčinkovitost za veliki broj problema sa zdravljem.

Preporučujem upotrebu kurkume u receptima, ili je kupujte u obliku dodataka kako biste iskoristili sve njene prednosti.

Obavezno dodajte samo organsku kurkumu u svoju hranu i to onu s crnim paprom i po mogućnosti pripremljenu fermentacijom.

Na taj način možete osigurati da dobijete najbolje korisne sastojke.

Nuspojave su rijetke i uglavnom ograničene.

Trudnice ne bi trebale uzimati kurkumu, jer može izazvati kontrakcije maternice, ali većina bi ih trebala moći sigurno uzeti u preporučenim dozama.

Obratite pozornost na sve moguće nuspojave i raspravite ih s vašim liječnikom.

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK