Nije pretjerano reći da kurkuma, čini se, pomaže ljudima u savladavanju mnoštva mentalnih zadataka, uključujući ne zaboraviti ključeve automobila.
Tu dobre vijesti na temu Alzheimerove bolesti ne prestaju.
Na Singapurskom nacionalnom sveučilištu, na čelu s dr. Tze Pin Ngom, istraživači su radili test na 1010 starijih Azijata.
Rezultate tih testova potom su usporedili s konzumacijom curryja.
Zaključak je bio da oni koji „ često ili vrlo često“  konzumiraju curry pokazuju 49 posto manju vjerojatnost razvitka kognitivnih problema, u usporedbi s onima koji ga konzumiraju „ rijetko ili nikada“.
Grupa „ povremene“ konzumacije povezana je s 38 posto manjim rizikom.
Kao što je dr. Ng zamijetio, zanimljivo je da su navodi kako je u Indiji učestalost Alzheimerove bolesti među pripadnicima životne dobi između 70. i 79. godine četiri puta niža nego u SAD-u.
Dakle, čak i ako rijetko koristite kurkumu, koja je jedan u nizu indijskih začina koji čine curry, a dolazi od tamilske (južnoindijske) riječi „ kari“ što znači juha ili umak, imat ćete znatnu dobrobit za kognitivno funkcioniranje.
Čista, neprerađena kurkuma u obliku praha ili korijena, dostupna u većini trgovina zdrave hrane, najbolji je izvor toga važnog začina.


Činjenice o kurkumi

Još su 1980. godine indijski znanstvenici provjeravali učinak kurkume na 49 pacijenata oboljelih od reumatoidnog artritisa.
Kod onih pacijenata kojima je davano 1200 mg kurkume, za razliku od onih koji su dobivali određeni lijek, zamijećeno je slično poboljšanje.
Provjeravajući protuupalna svojstva  kurkume, došli su do istih rezultata.
Jednim američkim istraživanjem dokazano je da bi dozom od četvrtine do pola žličice kurkume dnevno smanjili propadanje hrskavice, a također bi se smanjio gubitak mineralne gustoće.
Kurkuma je predstavljena ne samo kao važan saveznik oboljelim od artritisa, već i u borbi protiv niza bolesti vezanih uz upale.
Dakle kurkuma ima i jaka protuupalna svojstva.
Pročitajte: Kurkuma – 12 glavnih prednosti ljekovite kurkume


Kurkuma suzbija rak

Kurkuma je poznata i po svojim antikancerogenim svojstvima.
Kad uključimo kurkumu u svoju prehranu, možemo profitirati od Hipokratove mudrosti koju je izrekao još prije nekih 2500 godina: “Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana”.
Velik dio istraživanja curryja i njegovog snažnog antikancerogenog djelovanja proveden je u  Centru za istraživanje karcinoma M. D. Anderson na sveučilištu u Texasu, jednom od vodećih svjetskih laboratorija za istraživanje karcinoma.
Znanstveni  osvrt koji je 2005. godine objavio istraživački tim toga centra upozorava na to da nas učinkovitost, farmakološka sigurnost i pristupačna cijena kurkuminoida  potiču da se „ vratimo svojim korijenima“.
Korištenje kurkume u liječenju različitih upalnih bolesti opisano je u ayurvedskim zapisima i tradicionalnoj kineskoj medicini prije nekoliko tisuća godina.
Aktivni sastojak kurkume, koji je odgovoran za ovakvu aktivnost, kurkumin, identificiran je prije gotovo dva stoljeća.
Zanimljivo je da  6-gingerol, prirodni srodnik kurkumina iz korijena đumbira, pokazuje kurkuminu sličan profil i biološke aktivnosti, što je još jedan primjer kako ovakvi začini iz korijena biljke nude mnoštvo terapeutskih dobrobiti  i odličan razlog da svojim jelima dodate svježe naribani đumbirov korijen.
I, na kraju, reklo bi se da čak i malo kurkume ima snažan učinak.


Preljev za salate

2 žlice maslinovog ulja
1 žličica kurkume
1/3 žličice crnog papra.
Izmiješajte sve sastojke i začinite salatu. Ovi sastojci u ovoj kombinaciji pojačavaju učinak kurkume.

Svidio vam se članak: Kurkuma – kraljica svih začina?

Podijelite ga s prijateljima!

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK

  • Sanjarica putovanja - Otkrivanje Skrivenih Značenja Snova

Sanjarica putovanja – Otkrivanje Skrivenih Značenja Snova

Categories: Sanjarica P|Tags: , , , , , , , , , , |

Sanjarica putovanja - Otkrivanje Skrivenih Značenja Snova Sanjarica putovanja nam otvara vrata prema tajanstvenom svijetu snova, gdje se stvarnost isprepliće [...]