Laneno ulje i lan – U narodu još poznat i kao ćeten ili preslej, lan se smatra jednom od najstarijih pripitomljenih biljaka na zemlji.

U vrijeme naših baka, poput mora plavi nasadi lanenih cvjetova bili su čest prizor.
Ova se biljka u to doba naveliko koristila za izradu tkanina jednostavnim alatima u kućnoj radinosti.
Ljekovita svojstva malih sjemenki korištena su i za olakšavanje brojnih zdravstvenih tegoba te održavanje dobrog zdravlja.
Danas se lan neopravdano zanemaruje, a iznimna vrijednost njegovog sjemena poznata je tek upućenima u znanja o zdravoj prehrani.

Bogatstvo vrijednih sastojaka

Lan je prirodni biljni izvor visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina (od čega je većina višestruko nezasićenih), dijetalnih vlakana, esencijalnih aminokiselina te brojnih drugih vrijednih nutrijenata.

Sjemenke lana sadrže vitamine B, C, E, fitosterole te minerale kalcij, selen, bakar, željezo, cink, natrij, magnezij, fosfor i kalij.

Lan sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9) te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu čini alfa linolenska kiselina (omega-3), što laneno sjeme čini najbogatijim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina (dvostruko većim od ribljeg ulja). Sjemenke su također najbogatiji biljni izvor lignana, važnih antioksidanasa.

Lan je moguće konzumirati kao sjemenke (potrebno ih je samljeti kako bi tijelo moglo iskoristiti njihovu punu vrijednost), ili u obliku ulja. Laneno ulje dostupno je kao tekuće ulje u bocama te u kapsulama radi jednostavnijeg uzimanja.

Ulje nudi sve vrijedne sastojke koji su sadržani u sjemenu, s iznimkom u sadržaju vlakana.

Ne preporučuje se koristiti ga za kuhanje, budući da ne ostaje stabilno pri višim temperaturama te se njegove korisne masne kiseline raspadaju na štetne tvari.


Ljekovito djelovanje

Redovito korištenje sirovog lanenog ulja ima širok spektar korisnog djelovanja.
Neka od njih uključuju djelovanje na: stanice raka, naročito rak dojke, jajnika te prostate, mozak, te preventivno na pojavu moždane kapi.

Zatim na aterosklerozu, srčane tegobe, posebice pojavu srčanog infarkta te aritmije, hipertrofiju prostate i upalu mokraćnog mjehura te nastanak žučnih kamenaca.

Također povoljno djeluje na probavu (laksativna svojstva, sjemenke imaju snažnije djelovanje od ulja), artritis i bolove u zglobovima, metabolizam masnoća u tijelu, jača imunitet i borbu protiv slobodnih radikala te ublažava simptome menopauze.

Laneno ulje vrlo je efikasno i pri korištenju za vanjsku primjenu, nanošenjem na kožu.
Koristi se za zacjeljivanje ožiljaka (ne nanositi na otvorene rane), kod opeklina, upala, ekcema, psorijaze, kožnih osipa.

Vrlo je korisno i za vanjsku primjenu kod suhe i ljuskave kože.
Jednostavan i ukusan, a iznimno zdrav obrok možete pripremiti tako da laneno ulje umiješate u svježi kravlji sir, a tome se može dodati i malo čili papričice.

Potrebno je dobro izmiješati sve sastojke, tako da se u potpunosti prožmu.
Ovaj recept preporučuje se za održavanje idealne tjelesne težine i dobrog zdravlja.


Preporučeni unos i čuvanje

Najbolje je koristi laneno ulje iz organskog uzgoja.

Ulje visoke kvalitete uopće nema ili je jedva osjetnog mirisa i vrlo je blagog, pomalo orašastog okusa.
Kako bismo u potpunosti iskoristili sve blagodati lanenog ulja, preporučena dnevna doza unosa je 1-3 velike žlice.

Ova količina ne bi se trebala prekoračiti.

Ukoliko uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi ili ste trudnica ili dojilja, prije uzimanja lanenog ulja savjetujte se sa svojim liječnikom.
Kod čuvanja ovog ulja trebamo uzeti u obzir njegovu osjetljivost na svjetlost i temperaturu te sklonost oksidaciji.

U slučaju kvarenja, u lanenom se ulju počinju oslobađati štetne molekule lipid peroksida, a ono postaje gorko i oštrog mirisa.

Stoga ga je nužno držati dobro zatvorenog u hladnjaku, što se također odnosi i na laneno ulje u kapsulama.

Svidio vam se članak: laneno ulje?

Podijelite ga s prijateljima!

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK