Upoznajte ljudsko tijelo na malo drugačiji način!

Ljudsko tijelo! Na samom početku ove rubrike, malo osnovnih anatomskih pojmova i općenite smjernice kako bi jednostavnije razumjeli ljudski organizam.
Kao što je svemir golemi ples zvijezda i planeta koji se vrte i okreću u zagonetnom prostoru, tako je ljudsko tijelo nevjerojatno lijepa i složena tvorevina u kojoj milijuni i milijuni stanica funkcioniraju na različite načine te čine integriranu cjelinu.
Skupine udruženih sličnih stanica čine tkiva.
Različita udružena tkiva čine strukture sa specifičnim funkcijama, zvane organi.
Organi su povezani različitim cijevima i potpornim strukturama u onome što nazivamo sustavima.
Sustavi obavljaju razne zadaće u tijelu, kao različiti odjeli tvrtke ili različita događanja u zajednici: komunikacija, nadzor, unos energije, uklanjanje otpada, transport, proizvodnja i tako dalje.


Tijelo je u stanju neprestane promjene i kretanja.
Unutarnja ravnoteža, poznata kao homeostaza, neprestano se nadzire i održava.
Tako zapadnjaci objašnjavaju ono što Kinezi nazivaju jin i jang: komplementarne suprotnosti koje se u životu uvijek zajedno kreću i plešu uspostavljajući i narušavajući ravnotežu.
(U zapadnjačkoj fiziologiji homeostaza se odnosi samo na tjelesne funkcije.)
Važno je znati da se u našem tijelu sve neprestano kreće i mijenja.
Kemikalije u tijelu održavaju se na optimalnim razinama. Te se njihove razine podižu i spuštaju, te tako održavaju dobro funkcioniranje našeg tijela.
Klasična zapadnjačka filozofija je da funkcioniranje tijela dijelimo na sustave i svaki promatramo zasebno: kožu, kostur, zglobove i mišiće, srce i krvotok, limfni sustav, pluća, crijeva, bubrege, mokraćni mjehur, živčani sustav i posebna osjetila, te reproduktivni sustav.
Međutim imajte na umu da ti dijelovi ne mogu funkcionirati i ne funkcioniraju sami – svi su povezani u složenom plesu održavanja homeostaze.
Ionako svaka stanica ima svoj zasebni život i funkcije, u tijelu vlada sveobuhvatna povezanost.
Endokrini i živčani sustav presudni su u tome, ali nisu i završetak priče, čini se da postoji inteligencija koja prožima tijelo i um te sve povezuje i organizira na određeni način, koji znanost još nije shvatila.


Kako je sve krenulo?

Prije otprilike tri i pol milijarde godina, naši preci su bili jednostavan kemijski oblik u prvobitnoj postavci našeg svijeta.
Još tada su primjetili da su im izgledi za preživljavanje veći ako se drže zajedno.
Prije miliun godina su nastala prva bića koja su već tada shvatila da međusobno povezivanje rađa većim mogućnostima za umnožavanje.
U svojim stanicama i dalje imamo mitohondrije, koji su nekoć bili manje stanice (bakterije) koje su postale dio veće stanice – koja ih je progutala ili su se one probile u nju.
To je partnerstvo bilo uspješno za obje strane pa je opstalo i postalo sastavnica našeg tijela, nama danas poznata suvremena stanica.
Od davnina smo vezani jedni za druge i jednostavno sami ne možemo funkcionirati. U našem kodu je da trebamo biti povezan,i jer tada je naš opstanak puno uspješniji.
Uzmimo nekoliko primjera potrebne povezanosti iz svakodnevnog života.
Ujutro nas budi budilica proizvedena s druge strane svijeta, ustajemo i odijevamo odjeću koju je netko drugi napravio, jedemo hranu koju su uzgojili drugi ljudi, idemo na posao kako bi sa kolegama brže i uspješnije završili projekte na kojima radimo.
Uspjeh kompanije je veći u koliko je u njoj udruženo više ljudi.
Zapravo po ovome možemo uvidjeti da se ne možemo odvojiti i postati samotnjaci, jer naš opstanak tada postaje upitan, to nam je ugrađeno u “kod” još od prije tri milijarde godina od kada su se naše stanice počele udruživati i nastalo je pravo savršenstvo, a to smo mi.
U ovom novom serijalu tekstova u rubrici ljudsko tijelo, pokušati ću vam na jedan drugačiji način predstaviti naše tijelo, zdravstvene probleme i sve što nam je potrebno znati kako bi jednostavnije upoznali sebe!
Zaključak članka: Ne možemo živjeti jedni bez drugih, koliko god se trudili :-) 

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK