Mirisni štapići i njihov učinak na naše zdravlje

Mnogi od nas doživljavaju mirisne štapiće kao sredstvo za osvježavanje prostora i neutraliziranja neugodnih mirisa, no osim divnog mirisa, mirisni štapići pružaju i mnoge fizičke i psihičke dobrobiti, koje mogu povoljno djelovati na zdravlje, stanje uma pa čak i odnose u našem domu, odnosno u prostoriji u kojoj ih palimo.
Ljudi su tijekom povijesti u mnogim kulturama koristili mirisne štapiće kao pomoć u ostvarivanju duhovne spoznaje, u medicinske svrhe, za povećanje koncentracije tijekom molitve, smirenje uma tijekom meditacije te za pobuđivanje senzualnosti.
Bilo da studirate ili prakticirate naporan umni rad, miris mirisnog štapića može vam pomoći da uvećate koncentraciju i fokus te olakšati proces razmišljanja i učenja.
Monasi u manastirima koriste mirisne štapiće već stoljećima kako bi umirili um i postigli stanje svjesnosti i blaženstva, tijekom molitve i meditacije.
Slično omiljenoj glazbi ili lijepom prizoru, ugodna aroma mirisnog štapića može pomoći našoj kreativnoj energiji da “potekne”, te olakšati umu “transformaciju” u sanjivo stanje, u kojem mašta slobodno luta.
Mnoge vrste mirisnih štapića imaju antivirusno i antibakterijsko djelovanje, čak i odbijaju neželjene insekte, što je svakako dobar razlog da ih svakodnevno palimo u našem domu.
U nekim pokrajinama u Kini mirisni štapići čak se (za sada eksperimentalno) koriste i kao pomoćno sredstvo za sterilizaciju bolničkih odjela, zbog svog antiseptičkog djelovanja.
Mnogi aktivni sastojci mirisnih štapića djeluju umirujuće na um, što pomaže u borbi protiv nesanice, otpuštanju svakodnevnih “tenzija” i neutraliziranju stresa (poput mirisnih štapića od lavande, valerijane, timijana…).
Mirisni štapići koji djeluju stimulirajuće na um (jasmin, pačuli, ylang-ylang) popravljaju raspoloženje i povećavaju motivaciju te stoga imaju antidepresivno djelovanje.
Sve navedeno razlog je da u vašem domu zapalite mirisni štapić.
Ovisno o vašim željama i potrebama, možete se odlučiti za neke od popularnih baza mirisnih štapića:

  • Za poboljšanje koncentracije i fokusa: cimet, lavanda, pačuli, ruža…
  • Za pobuđivanje kreativnosti: cimet, đumbir, anis…
  • Za povećanje samopouzdanja: ružmarin, tamijan…
  • Za senzualnost: pačuli, jasmin, vanilija…
  • Za ublažavanje glavobolje: žalfija, ruža…
  • Za antidepresivno djelovanje: sandalovina, aloa, indijski cedar…
  • Za ublažavanje stresa i anksioznosti: eukaliptus, lavanda, đumbir, limun…
  • Za ublažavanje nesanice: pačuli, sandalovina, valerijana, kamilica, lavanda, ružmarin, timijan.

Vrlo je teško pronaći originalne mirisne štapiće! U današnje vrijeme na tržištu je prisutan veliki broj zamjenskih mirisnih štapića, gdje lažne kopije čak i štete organizmu.
Osobno koristim i savjetujem sljedeći izbor:
Nag Champa Sunrise Sandalwood Midnight Patchouli Celestial Fortune Blessings Romance Super Hit Jasmine Blossom Rain forest by Satya Gift Set


Svidio Vam se članak: Mirisni štapići?

Podijelite ga s prijateljima!

Izvor

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK