Natalna karta! Razgovarajući o astrologiji, često ćete čuti o pojmu natalne karte. No, što to točno znači i kako se koristi u astrologiji?

Natalna karta je karta koja se bazira na vašem rođenju i predstavlja vaš astrološki horoskop. Ona pokazuje pozicije Sunca, Mjeseca, planeta i znakova zodijaka u trenutku vašeg rođenja. Astrolozi koriste natalnu kartu kako bi proučavali vaše osobine, sklonosti i potencijale te vam dali savjete o tome kako možete iskoristiti svoje snage i prevladati svoje slabosti.

Natalna karta se sastoji od dvanaest kuća, a svaka od njih predstavlja različite aspekte vašeg života, poput ljubavi, posla, zdravlja i društva. Planete i znakovi zodijaka koji se nalaze u tim kućama mogu nam govoriti više o tome kako će te se aspekti vašeg života razvijati.

Astrolozi također koriste natalnu kartu za određivanje vašeg astrološkog tipa, koji se temelji na vašem Sunčevom znaku. Sunčev znak predstavlja vaše osobine i sklonosti, a astrolozi ga koriste kako bi vam dali savjete o tome kako možete iskoristiti svoje snage i prevladati svoje slabosti.

Natalna karta je astrološki diagram koji prikazuje pozicije planeta u zodijaku u trenutku vašeg rođenja. Ona se koristi za predviđanje događaja i trendova u vašem životu te za pružanje uvida u vaše osobne karakteristike i potencijale.

Kuće u natalnoj karti predstavljaju različite sfere vašeg života i pokazuju kako se astrološke energije manifestiraju u tim područjima.

Postoji ukupno 12 kuća u natalnoj karti, a svaka od njih odgovara jednom zodijačkom znaku i predstavlja jednu od 12 sfera vašeg života, poput posla, ljubavi, zdravlja, financija i slično.


Sve što trebate znati o vašoj Astrološkoj karti!

Jedan od važnih dijelova natalne karte je planetarna pozicija. Planetarna pozicija se odnosi na to gdje se planeti nalaze u odnosu na vaš Ascendent u trenutku vašeg rođenja. Ova pozicija može pokazivati vaše osobine, sklonosti i ciljeve.

Npr. ako je Merkur u prvoj kući, to može pokazivati da ste komunikativni i da volite razmjenjivati informacije. Ako je Uran u prvoj kući, to može pokazivati da ste originalni i da volite raditi na novim i izazovnim projektima.

Drugi važan dio natalne karte je Aspekt. Aspekt je odnos između planeta u vašoj natalnoj karti i može pokazivati kako se planeti utječu jedni na druge. Neki od najčešćih aspekata uključuju konjunkciju, opoziciju, trine i kvadrate.

Npr. ako je Mars u opoziciji s Uranom, to može pokazivati da se suočavate s izazovima u donošenju odluka i da vam je teško prilagoditi se promjenama. Ako je Sunce u konjunkciji s Saturnom, to može pokazivati da ste odgovorni i da volite stvarati dugoročne planove. Ako je Venera u trinu s Plutonom, to može pokazivati da imate jak osjećaj za emocije i da ste sposobni duboko povezati s drugima.

Osim planetarne pozicije i aspekata, natalna karta također uključuje poziciju i snagu zodijačkih znakova u određenim kućama. Svaka kuća odnosi se na određeni aspekt vašeg života, poput posla, ljubavi, obitelji i tako dalje. Zodijački znak u određenoj kući može pokazivati kako će se ta kuća manifestirati u vašem životu.

Npr. ako je Lav u vašoj kući posla, to može pokazivati da ste ambiciozni i da volite biti u vodstvu. Ako je Djevica u vašoj kući ljubavi, to može pokazivati da ste precizni i da volite planirati stvari.

Nadalje, natalna karta također uključuje poziciju i snagu kućnih vladara, što može pokazivati dodatne informacije o vašem životu i vašim sklonostima.

Treći važan dio natalne karte su Transiti, što su promjene planetarnih pozicija tijekom vremena. Transiti se koriste za prognoziranje budućih događaja i mogu pokazivati kada će se pojaviti određene prilike ili izazovi u vašem životu.

Npr. ako je Uran u tranzitu preko vaše prve kuće, to može pokazivati da se vaša osobnost ili vaš izgled mogu promijeniti u nekoj radikalnijoj formi. Ako je Saturn u tranzitu preko vaše kuće posla, to može pokazivati da ćete se suočiti s određenim izazovima ili ograničenjima u poslu.

Konačno, natalna karta također uključuje pojam “progresivnih” kuća, što se odnosi na kuće u kojima se planeti kreću tijekom vremena. Ove kuće se koriste za prognoziranje budućih događaja i mogu pokazivati u kojim područjima vašeg života se mogu pojaviti prilike ili izazovi.

Nadam se da su ovi dodatni detalji pomogli da proširite vaše znanje o natalnoj karti i da ste dobili neke ideje o tome kako se ona može koristiti u vašem životu. Ako imate bilo koja pitanja ili želite saznati više o ovim temama, slobodno se obratite.


Često postavljana pitanja o natalnoj karti:

P: Može li se natalna karta mijenjati tijekom vremena?

O: Natalna karta se ne mijenja tijekom vremena, jer se temelji na točnom vremenu, datumu i mjestu vašeg rođenja. Međutim, astrološki tranziti i progresije mogu pokazati kako se astrološke energije manifestiraju u različitim fazama vašeg života.

P: Je li natalna karta ista za sve ljude rođene istog dana?

O: Ne, natalna karta je specifična za svakog pojedinca i ovisi o točnom vremenu, datumu i mjestu njihovog rođenja. Ljudi rođeni istog dana mogu imati slične astrološke energije, ali njihove natalne karte će biti različite zbog različitog vremena i mjesta rođenja.

P: Može li astrologija pomoći u određivanju budućnosti?

O: Astrologija ne predviđa budućnost nego pokazuje tendencije i mogućnosti. To može pomoći u donošenju informiranih odluka, ali konačni ishod ovisi o vašim odlukama i akcijama.


Nadam se da je ovaj članak pružio uvod u svijet natalne karte i pomogao vam da saznate više o ovom fascinantnom astrološkom alatu.

Međutim, važno je imati na umu da natalna karta ne predviđa budućnost nego samo pokazuje tendencije i mogućnosti. Konačni ishod ovisi o vašim odlukama i akcijama.

Ako želite izraditi besplatnu natalnu kartu, posjetite ehoroskop.net. Tamo ćete pronaći alat za izračunavanje astrološke karte.

Ne prostate pročitati naš članak o energetskim vampirima i kako se riješiti gubitna energije!

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK