Naturopatija ; Tri glavna principa naturopatije


Prvi i temeljni princip,

prema Benjaminu (osnivatelj principa naturopatije), glasi: svi oblici bolesti nastaju zbog istog uzroka, to jest zbog neprekidnog i dugotrajnog nakupljanja otpadnih tvari u organizmu i zbog loših navika u životu.
Iz toga slijedi da je jedini način na koji se bolest može izliječiti, uvođenje metoda koje će omogućiti organizmu da izbaci toksične tvari koje se nakupljaju u tijelu i ometaju njegovo pravilno funkcioniranje.


Drugi princip

je da organizam teži za onim što je najbolje za pojedinca.
Iz toga slijedi da simptomi svih akutnih oboljenja, od prehlade do tifusa, nisu ništa drugo nego samoinicijativni pokušaji organizma da izbaci akumulacije otpadnih tvari, koje ometaju njegovu funkciju.
Suzbijajući takve simptome službena ih medicina samo potiskuje, da bi se već za nekoliko dana ponovno pojavili.


Treći Benjaminov princip

glasi da  tijelo sadrži energiju za uspostavljanje normalnog stanja poznatog kao zdravlje ako se primijene prave metode koje će tijelu omogućiti da to postigne.
Benjaminovi se principi još uvijek prihvaćaju, premda neki naturopati smatraju da akumulacija otpadnih tvari može i sama biti simptom složenih poremećaja – i to psiholoških, a ne toliko poremećaja izazvanih prehranom.
Najbolji način obnavljanja energije koju tijelo sadrži u sebi također je predmet diskusije.
Koje su prave metode obnavljanja te energije?
Benjamin predlaže pet načina primjene naturopatije: suzdržavanje od jela, prehrana na znanstvenoj osnovi, hidroterapija, tjelovježba i higijenske mjere te psihoterapija.


Naturopatija

je relativno nedefinirana i uvelike ovisi od gledišta naturopata kojem ste se obratili.


Postupak :

Naturopatija i cijeli postupak obično se provodi na dva različita načina: odlaskom naturopatu koji će vam propisati potrebnu terapiju ili, kako je naturopata malo, boravkom u naturopatskom lječilištu; takva su lječilišta poznata i kao prirodna lječilišta.


Detoksikacija suzdržavanjem od hrane (tema: što je naturopatija?)

Prvi će stadij liječenja najvjerojatnije obuhvatiti promjenu prehrane, a možda i suzdržavanje od hrane.
Prema mišljenu britanskog naturopata Leona Chaitowa, >> suzdržavanje od hrane najstariji je oblik naturopatije i najstarija terapijska metoda koju čovjek poznaje.
Primitivni ljudi prestaju jesti kada se ne osjećaju dobro, kao što će i životinja odmah mirno leći, piti samo onoliko koliko joj treba i neće ništa jesti sve dok ne ozdravi. <<
Naturopatija će čovjeku savjetovati da gladuje nekoliko dana i da ne uzima nikakvu hranu, premda će mu često dopustiti, pa čak i preporučiti, da uzme sokove od voća ili povrća (prirodni sokovi, Aloe Vera).
Neki terapeuti naturopatije povremeno preporučuju razdoblje dehidracije, to jest suzdržavanje od svake određene hrane u periodu od tri tjedna.
Pacijentima se preporučuje ispiranje usta vodom kad god osjete žeđ.


Neugodna strana suzdržavanja od hrane (tema: što je naturopatija?)

Trajanje posta određuje se procjenom vaših potreba i reakcijom na gladovanje.
Terapeuti naturopatije uvijek upozoravaju da početna reakcija na gladovanje može biti (obično i jest) krajnje neugodna: zadah iz usta, proljev, povraćanje i glavobolja.
Ti se simptomi smatraju posljedicom izbacivanja nagomilanih otrova iz tijela pa stoga moramo biti sretni što su se pojavili ma koliko nam nepodnošljivi bili.
Ti simptomi ubrzo nestaju, obično za nekoliko dana. Istodobno se smanjuju i muke zbog gladi.
Naposljetku se apetit vraća.
Jezik nije više obložen, dah postaje ugodan i tada se post može prekinuti.
 

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK