Oleander

Oleander – Ova je biljka smrtonosno otrovna!
Nerium oleander L.

Porodica: zimzeleni, Apocynaceae.
Ljekarnički naziv: listovi oleandra – Oleandri folium.


OPIS BILJKE OLEANDER

Oleander poznajemo kao ukrasnu biljku koja raste u primorskim krajevima u vrtovima i nasadima te često i odbjegne pa raste kao podivljala.

U unutrašnjosti ga uzgajamo u po­sudama koje zimi stavljamo u zatvoreni pro­stor.

Kao samonikla biljka, raste u istočnom Sredozemlju, crnomorskom primorju, sredi­šnjoj Aziji i Južnoj Americi, gdje je zastupljena s više vrsta.

Oleander je grm ili drvo te doseže i do 5 m visine.

Listovi su kožasti, suličasti, ušiljeni, dugi i do 15 cm s jako izraženom glavnom žilom, a postrane žile idu od glavne prema rubu gotovo paralelno, pri dnu su suženi i raspoređeni na stabljici po 3 u pršijenima.

Rubovi listova najčešće su prema dolje povinu­ti.

Vrlo lijepi i veliki, različito obojeni cvjetovi skupljeni su u rahlom paštitastom cvatu na vrhu grana i grančica.

Čaška je duboko urezana na pet dijelova, vjenčić (crveni, bijeli, ružičasti, žuti) u gornjem je dijelu plosnato proširen.

Plod je i do 15 cm dugi tobolac, naizgled sliči mahuni, sadrži brojne sjemenke s čuperkom dlaka.


LJEKOVITE TVARI OLEANDERA

Među brojnim glikozidima, koji djeluju na srce, najznačajniji je oleandrin i još neki flavonglikozidi.


LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA

oleander biljka Oleander je vrlo »poučan«, pokazuje kako neka smrtonosno otrovna biljka postaje, u rukama liječnika, izvanredan lijek za srce.
Pripravke od listova oleandra, tinkture ili ekstrakte, liječnici propi­suju srčanim bolesnicima za jačanje srca slično kao i lijekove od crvenog naprska ili đurđice (đurđica je vrlo otrovana ali i ljekovita biljaka).

Niti u kom slučaju ne smijemo te pripravke uzimati sami, bez liječničkih uputa.
Ako želite koristiti oleander za vaš imunitet, tada vam savjetujemo da pročitate članak o skrivenom učinku Aloe Vere ili istražite neke slične te manje otrovne biljke za podizanje vašeg imuniteta.

Važno je napomenuti da je Oleander izrazito otrovan, te u koliko niste stručna osoba, savjetujemo izbjegavanje kontakta sa svim dijelovima ove otrovne biljke.


NUSPOJAVE KONZUMACIJE OLEANDERA

Kao što je već rečeno, oleander je smrtonosno opasan i pripravke od njega ne smijemo uzimati bez liječničkih uputa.

Na slje­dećim primjerima možemo uvidjeti koliko je oleander stvarno opasan.

Jedna od najpoznatijih javnih priča o ovoj biljci je, poznati roštilj na drvetu oleandera. Od dvanaest vojnika koji su jeli meso pečeno na štapićima od oleandra, sedam ih je umrlo, a pet ih se jako razboljelo.

Drugih se pet vojnika također jako razboljelo jer su jeli ječmenu kašu koju su tijekom kuhanja miješali štapom od oleandra.


Kao znaci trovanja oleandrom javljaju se povraćanje, širenje zjenica, poremećaj osjetila, a proljev i grčevi u crijevima također ukazuju na trovanje.

Otrovanoj osobi moramo odmah pru­žiti pomoć i pozvati liječnika.

OLEANDER JE SMRTONOSNO OTROVAN

Sve dijelove biljke oleander smatra se smrtonosno otrovnom, posebno listove i cvjetove. Čak i inhaliranje dima dobivenog spaljivanjem oleandra može biti opasno po zdravlje.
Ingestija samo nekoliko listova oleandra može izazvati smrt kod osobe, a simptomi se mogu pojaviti već nakon 30 minuta od ingestije. Simptomi otrovnosti uključuju mučninu, povraćanje, proljev, omaglicu, tahikardiju, bradikardiju, povišen krvni tlak, konvulzije i nesvjesticu.

U slučaju sumnje na otrovnost oleanderom, treba odmah pozvati hitnu pomoć i pokazati liječniku sve što je osoba pojela ili pili. Liječenje otrovnosti oleanderom uključuje čišćenje želuca i simptomatsku terapiju.

OPREZ: OLEANDER JE SMRTONOSNO OTROVAN

Budući da je oleander smrtonosno otrovna biljka, potrebno je biti vrlo oprezan kod njegove uporabe i pohrane. Treba ga čuvati van dosega djece i kućnih ljubimaca te se izbjegava konzumacija bilo kojeg dijela biljke.
Oleander se također koristi u izradi lijekova, ali se takvi lijekovi trebaju koristiti samo pod nadzorom liječnika. Ako ste u vrtu ili na nekom drugom mjestu gdje postoji oleander, trebate biti oprezni da se ne dotaknete biljke ili da ne inhalirate njen dim pri spaljivanju.

Ukoliko se odlučite za uzgoj oleandra u vrtu, trebate biti svjesni opasnosti koje on predstavlja i biti izuzetno oprezni da ga ne izgubite iz vida. Najbolje je da ga ne uzgajate uopće, budući da je oleander vrlo otrovna biljka koja predstavlja ozbiljnu opasnost za ljude i kućne ljubimce.

ZAKLJUČAK

Iako se oleander često koristi kao ukrasna biljka u vrtovima, treba ga izbjegavati zbog opasnosti od otrovanja.

Svaka biljka u cvjetnjaku ili u vrtu treba biti bezopasna za ljude i životinje, pa je stoga važno znati kakve biljke sadimo i gdje ih sadimo.

Ako se ipak odlučite za uzgoj oleandera, treba biti iznimno oprezan i ne dopustiti da djeca ili životinje dodirnu ili pojedu ovu otrovnu biljku.


Uz ovaj članak naši posjetitelj najčešće čitaju: Feng shui predmeti koji nam kradu energiju.

Nadamo se da ste pronašli korisne informacije o biljci Oleander. U koliko smatrate ovaj članak korisnim, možete ga poslati vašim prijateljima u poruci, na linkovima u nastavku.

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK