Osteopatija

Osteopatija ; U svom Priručniku osteopatske metode (Manual of Osteopathic Technique) dr. Alan Stoddard opisuje osteopatiju kao metodu koja se „bavi uspostavljanjem i održavanjem normalne građevne cjelovitosti tijela“. Osteopatija se prvenstveno prakticira manipulacijom zglobova radi ponovnog uspostavljanja njihova normalnog položaja i pokretljivosti, čime se ublažava nenormalna napetost mišića i ligamenata. Pažnja: osteopatija je većim dijelom usredotočena na kralježnicu, ne samo zato što je njena cjelovitost bitna za sustav kostiju i mišića, već i zato što je u njoj smještena leđna moždina.

Povijest – osteopatija

Osnivač osteopatije Andrew Taylor Still bio je liječnik koji je radio u vojsci Sjevera tijekom američkog građanskog rata, prije nego što se razočarao u principima i metodama službene medicine svog doba. Iz osobnog iskustva i liječeći svoje pacijente stekao je uvjerenje da zdravlje ovisi o cjelovitosti kralježnice. Kad kralješci iskliznu, čovjek se razboli.
Životinje to osjećaju nagonski. Kad se pas ili mačka dignu poslije spavanja, iskose udove prema naprijed i natrag i protežu se sve dok kralježnica ne poprimi konkavni oblik, a istovremeno zijevnu i „provjeravaju“ je li im raspon mišićne sposobnosti funkcionalno u redu. Muškarci, žene, a naročito djeca, često nagonski vrše iste radnje. No, ponekad zaboravljamo na njih kako ne bismo zakasnili u školu ili na posao. U tijeku dana zavalimo se u sjedalo automobila ili se zgrbimo dok radimo, često naprežući kralježnicu, a da pritom ne obavljamo tjelesne vježbe potrebne za održavanje kralježnice te njenih mišića i ligamenata.
Da se dr. Still zadovoljio uvjeravanjem pacijenata u potrebu brige o kralježnici jer će ih inače boljeti leđa ili će trpjeti od reumatskih poremećaja, njegovi bi kolege liječnici najvjerojatnije prihvatili i njega i njegove učenike. No, on je otišao dalje. Leđna moždina, tvrdio je, svojom povezanošću sa živčanim sustavom regulira zbivanja u čitavom tijelu. Stanje kralježnice može djelovati i na optok krvi.
Mnogi su simptomi, koje smatramo posljedicama neke lokalne smetnje – poremećaji na koži, bolovi u želucu, glavobolja itd. – zapravo, tvrdi Still, posljedica laganog pomaka kralježaka iz uobičajenog položaja. Ako pronađemo to mjesto i poravnamo kralješke tako da homeostat tijela, njegov sistem autoregulacije, može ponovno preuzeti kontrolu, koža će ozdraviti, a bolovi u želucu i glavi nestati.

Osteopatske lezije (osteopatija)

„Osteopatska lezija“ još je uvijek temeljna koncepcija osteopatija. U brošuri Osteopathy: an explanation (Osteopatija: objašnjenje) koju je objavilo Britansko društvo osteopatija, tvrdi se da je ta koncepcija „pridonijela medicinskom sagledavanju jedne važne vrste lezije, premda se ona ponekad zanemaruje“.
Postoje dvije vrste lezija. Lezija na kralježnici „predstavlja neuravnoteženost normalnih napetosti do te mjere da su informacije koje dopiru do leđne moždine iz dubokih mišića  kralježnice nejasne i proturječne“ – možda zato što su se ti mišići previše istegli ili zgrčili, ili možda zato što su „živci iz tog dijela leđne moždine postali preosjetljivi“ prenoseći iritaciju na zglobove, ligamente i mišiće, pa „ta iritacija djeluje na arterijsku i vensku cirkulaciju u organima i tkivima čije oživčenje potječe iz segmenata odgovarajućeg dijela leđne moždine“. Danas osteopatija sve više upotrebljava i izraz „segmentne disfunkcije“, koji obuhvaća i strukture povezane sa zglobovima –živce, mišiće i ligamente, kao i same kosti.
Izraz „lezija“ ne mora podrazumijevati stvarni pomak kralješka, pa se tako sistemu priznate medicine pružila prilika za tvrdnju kako su lezije izmišljotina. Međutim, stvarna se zamjerka službene medicine odnosi na zamisao da se manipulacija može primijeniti u liječenju velikog raspona simptoma izazvanih efektom „iritacije“. Upravo je taj prigovor potaknuo dugotrajnu kampanju protiv osteopatije u Sjedinjenim Državama, a poslije i u Velikoj Britaniji nakon pojave osteopata u potonjoj zemlji.

Kampanja za priznavanje (osteopatija)

U SAD, osteopati su se nedavno uspjeli afirmirati kao liječnici i steći priznanje službenih medicinskih krugova. No, u Velikoj Britaniji još nisu službeno priznati. Neki su liječnici „specijalizirali“ osteopatiju pa rade kao praktičari, ali kad ljudi kažu da idu na tretmane osteopatije, obično misle na osobu bez formalne medicinske kvalifikacije koja se obrazovala u jednoj od osteopatskih obrazovnih ustanova.
Ortopedski su kirurzi nekad širili stravične priče o pacijentima koji su odlazili osteopatima na manipulaciju a zatim, mada prekasno, ustanovili da boluju od tuberkuloze kičme. Povremeno se takve priče još mogu čuti, ali kad je medicinski časopis General Practitioner pročešljao evidenciju, nije otkriven ni jedan jedini slučaj sudskog gonjenja osteopata zbog zloupotrebe prakse, što bi se svakako dogodilo da su te priče bile osnovane.
Kao i prilikom odlaska liječniku, pregled kod osteopata treba unaprijed dogovoriti.

Vizualni znaci za postavljanje dijagnoze ( osteopatija)

Prilikom prvog će posjeta osteopat uzeti opću anamnezu; međutim, dok liječnici opće prakse prečesto samo slušaju odgovore pacijenata i rade bilješke, osteopatija i osteopati će tražiti vezu između informacija što mu ih daje pacijent i držanja njegova tijela. Danas osteopatija sve više obraća pažnju na to kako se pacijent izražava, jer je danas sve jasnije da su simptomi koji su natjerali ljude da potraže pomoć često povezani sa stresom.

Donošenje odluke o liječenju (osteopatija)

Informacije što ih je osteopat saznao na navedeni način pomaže mu da se odluči što će učiniti. Osteopat može i odbiti liječenje ako, na primjer, ustanovi da je pacijentu potrebna operacija ili psihijatrijsko liječenje, što ne spada u njegovu kompetenciju. U tom će slučaju savjetovati pacijentu da se obrati drugom liječniku.

Pogodni slučajevi – osteopatija

U većini su zemalja najčešći pacijenti osteopata osobe s bolovima u kralježnici. Obično su to bolovi u donjem dijelu kralježnice. S obzirom na iskustvo osteopata u liječenju iznenadnih bolova koji se javljaju kad, naprimjer, kopamo u vrtu ili dižemo nešto teško, kod takvih je problema osteopatija najbolje rješenje.
 

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK