Zamislite da se nalazite u zamišljenom letećem balonu.
Tu ste samo vi i sve stvari koje posjedujete.
Nešto pođe po zlu i počnete brzo gubiti visinu.
Udarit ćete u zemlju za manje od deset minuta ukoliko ubrzo nešto ne smislite. 
Jedino je rješenje riješiti se viška težine i izbaciti barem polovicu vaših stvari.
Ili to ili ćete se srušiti.
Gledate u stvari i oklijevate nekoliko sekundi, ali onda učinite ono što morate i započinjete bacati stvari koje ste sakupljali pola svog života.
Teret postaje lakši, padanje se zaustavlja i polako se opet vraćate u normalni let.
Osjećate veliko olakšanje.
Ovakva se situacija događa svima nama, ali u manje dramatičnoj verziji.
Vezujemo se za stvari koje smo nakupili tijekom godina.
Neke od njih imaju praktičnu vrijednost.
Za neke smo od njih samo sentimentalno vezani.
A neke od njih su jednostavno nagomilani nered.
S našim mentalnim životom događa se ista stvar.
Nosimo puno stvari u našim glavama tijekom godina.
Nosimo sa sobom naše životne priče, emocionalne vezanosti, uvjerenja i druge stvari koje se godinama razvlače u našim umovima.
Neke od njih su beskorisne ideje koje nam značajno oduzimaju energiju.
Neke od njih su emocionalni ostaci iz teških trenutaka naše prošlosti.
Neke su samo uvjerenja za koja smo se vezali bez očiglednog razloga.
A neke su samodestruktivne navike i strahovi.
Ako ste u letećem balonu, koje od ovih mentalnih blokada trebate pustiti?
Ja sam napravio listu od 20. Znate za još neke druge?

 
 1. Otpustite vezanosti – Prema budističkoj filozofiji, vezanost je korijen problema. Potpuno se slažem. Vežemo se za sve vrste stvari, čak i najgluplje izraze u svemiru. Jeste li i vi vezani za nešto? Koliko? Je li vas to sprječava u nečemu? Patite li zbog toga? Pogledajte jasno u to, razbijte tu iluziju i znajte da se svaka vezanost može odvezati.
 1. Otpustite osjećaj krivnje – Krivnja nema nikakvu funkciju. Razmislite, što vam ona može ikako riješiti? Samo vas drži zatvorenikom mučenja i tuge.
 1. Otpustite negativno razmišljanje – Pesimističke misli i negativni stavovi drže vas u mračnoj auri koja prožima sve što radite. Opasno je biti u njoj. Znajte da misli utječu na svijet oko nas. Dovoljno smo rekli.
 1. Otpustite samokritiku – Puno smo puta mi sami sebi bol u grlu. Kritiziramo sebe u najboljoj namjeri, ali i prijeđemo granicu. Kritiziranje se onda preokrene u obeshrabrujuće poruke. Pustite ih i budite blagi i nježni prema sebi.
 1. Otpustite predrasudePredrasude vas čine ogorčenima. Smanjuju granice mogućnosti značajnog povezivanja s drugima.
 1. Otpustite prisilno razmišljanje – Držite li se nečeg jer osjećate da tako trebate činiti, bez očiglednog razloga? Vrijeme je za iskreno sagledavanje korisnosti i nuspojava.
 1. Otpustite potrebu za tuđim odobrenjima – Imamo naviku tražiti odobrenja od drugih. To ponašanje ukazuje na potrebu skretanja pažnje ne sebe, ali i prijeti našoj samouvjerenosti i integritetu.
 1. Otpustite ograničavajuća uvjerenja – Većina je naših granica samonametnuta. Život nije osmislio granice. Naša uvjerenja jesu. Naučite prepoznati ona uvjerenja koja ograničavaju vaše mogućnosti djelovanja i otpustite ih.
 1. Otpustite zamjerke – Reći ću to ovako: zamjerke su loše za vaše srce. Imajte ih dovoljno dugo ili brojčano dovoljno i vaše će zdravlje na kraju patiti. Istraživanja pokazuju postojanje povezanosti između bolesti srca i emocija poput ljutnje i zamjeranja.
 1. Otpustite stav “Sutra ću to učiniti” – ovo je taktika odgađanja u vašoj podsvijesti koja vas sprječava da obavite važne zadatke. Pokušajte to osvijestiti i barem se u početku pogurati te učiniti dio zadatka danas.
 1. Otpustite zabrinjavajuće misli – One nastaju iz straha od nepoznatog i nesigurnosti u vezi budućnosti. Misao kako se neka neugodnost može dogoditi  samo je nestvarna misao koju smo sami stvorili. Zapitajte se je li ta misao temeljena na stvarnim činjenicama?
 1. Otpustite ljubavne rane – Rana u srcu od prošle ljubavi treba nekada i duže vremena za zacjeljivanje. Vaše srce zaključano je dok vaš um vrti po istoj misli cijelo vrijeme. U toj boli u srcu treba spoznati da ne patite zbog gubitka, već zbog ideje koju imate u glavi o gubitku.
 1. Otpustite ružna sjećanja – Ponekad se sjetimo neugodnih stvari koja bude u nama tugu. Ta ružna sjećanja utječu na nas u sadašnjosti. Neka ostanu tamo gdje i pripadaju – u prošlosti.
 1. Otpustite nepotrebne stvari – Vežemo se i za stvari svih vrsta. Ponekad napravimo u svojim životima nered od nepotrebnih objekata. Otpustite ih i pojednostavnite vašu okolinu u kojoj živite i radite.
 1. Otpustite loše društvo – Ako imate oko sebe ljude koji su neiskreni, zavidni na tuđem radu, izrazito pesimistični ili obeshrabrujući, odmaknite ih od sebe.
 1. Otpustite ideju da ste vi rezultat vaše prošlosti – Jedna učestala greška u koju upadnemo uvjerenje je kako smo mi unaprijed odlučeni rezultat naših iskustava u prošlosti. Ovo ograničava pogled na budućnost, jer ostajemo u uvjerenju kako budućnost može biti samo ista kao i prošlost. Neke su stvari nepromjenjive, ali mnoge su još uvijek u vašim rukama.
 1. Otpustite poistovjećivanje s poslom ili drugim ulogama – Ovo je jedan od rizika modernog života. Kako razne uloge postaju sve specifičnije, počinjemo razmišljati kako smo mi sami te uloge. Zbog ovog možemo izgubiti uvid u našu pravu prirodu.
 1. Otpustite loše navike – Navike su ponašanja koja iznova ponavljamo, a ona vas mogu spriječiti ili ometati u korisnom i produktivnom djelovanju. To može biti bilo što – od previše gledanja televizije ili prejedanja do uzimanja droga i sličnih opijata.
 1. Otpustite preosobno shvaćanje života – Često smo emocionalno uznemireni jer interpretiramo riječi ljudi iz vrlo subjektivnog gledišta. Kada prihvaćamo stvari osobno, postajemo uznemireni, povrijeđeni i razočarani. Kada gledamo na život s više objektivnog gledišta, ostajemo emocionalno balansirani i usredotočeni na ono što je važno.
 1. Otpustite gledanje na sat – Vrijeme je jedan od najvećih izvora stresa. Ipak, ne vrijeme samo po sebi, već naše poimanje vremena. Ponekad se osjećamo zarobljeni u konceptu vremena čak i kad se odmaramo. To uništava našu slobodu i prostor. Naučite kako provesti nešto vremena bez svjesnosti o vremenu i to će biti oslobađajuće – i, u konačnici, produktivno.

Svidio vam se članak?

Podijelite ga s prijateljima!

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK