Ovulacija – menstruacija i njihov izostanak

Ovulacija znači pucanje zrelog folikula u jednom od jajnika (folikul = mjehurić u jajniku u kojem sazrijeva jajna stanica) i izlazak zrele jajne stanice iz jajnika.
Taj je događaj centralan u svakom normalnom ciklusu menstruacija, a zbiva se najčešće 14. dan ciklusa i bez njega nema normalnog ciklusa kao niti trudnoće.
Jajna stanica, da bi mogla biti oplođena, mora izaći iz jajnika.
Ako je vaš problem sterilitet ili neplodnost (više o tome pročitajte u našem članku sterilitet i neplodnost), važno je,  u dijagnostici najprije ustanoviti dolazi li do redovne ovulacije.
Nekad se postojanje ovulacije određivalo mjerenjem tzv. bazalne temperature.
Danas je ta metoda iz mnogo razloga napuštena , pa se postojanje ovulacije određuje ultrazvučnom folikulometrijom.
Ovdje se radi o seriji ultrazvučnih mjerenja folikula, pa se na taj način može ustanoviti da li koji folikul raste i sazrijeva i na kojem jajniku, dogodila ovulacija .
To je vrlo važan podatak koji nam pomaže da znamo kojim će se oblikom terapije liječiti neplodnost kod pacijentice.
Terapije kod dijagnoze sterilitet se razlikuje ako ne dolazi do ovulacije od one gdje je ona normalna.
Mnogi su razlozi zašto kod nekih žena je ovolacija ili menstruacija neredovita, stoga je važno problem sagledati sa šireg spektra.
Kod nas u obitelji već tri generacije orijentirani smo na proučavanje uzročnika neplodnosti i njihovog liječenja prirodnim putem.
Mogu sa sigurnošću reć da za sve probleme, kada je u pitanju neplodnost ili neredoviti ciklusi, postoji prirodno rješenje.
Važno je samo prepoznati glavni problem i primjeniti ispravan naćin, kako bi na što efikasniji naćin otklonili vaš problem.
Ako imate problema sa neredovitom ovolacijom ili do nje ne dolazi, savijetujem da me osobno kontaktirate, kako bi sagledali sve moguće opcije i odabrali ono riješenje koje Vama najviše odgovara, kako bi riješili vaš problem.
Pošaljite vaš upit ili me kontaktirajte na moj osobni broj telefona: Stjepan Beloša  +385911561596
 

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK