Protestantska vjera i iscjeliteljski obredi

Protestantska vjera i iscjeliteljstvo

Protestantska vjera ; Većina protestantskih crkvi iscjeliteljske obrede i molitve za bolesnike radi u nedjeljnoj službi Božjoj ili radi posebne službe uz bolesnički krevet.

Povijest: protestantska vjera

Utemeljiteljima protestantizma nije baš bilo stalo da obnove iscjeliteljstvo i dadu mu mjesto koje je zauzimalo u starokršćanskoj crkvi, zato što se iscjeliteljstvo pod pokroviteljstvom Rima poistovjetilo upravo s onim običajima protiv kojih su se protestanti pobunili – poput prodaje lažnih, iscjeliteljskih relikvija i iskorištavanja iscjeliteljskih svetišta. Stoga su iscjeliteljstvo počeli smatrati nagodbom između bolesnika i Boga.

tema : Protestantska vjera

Molitve za bolesnike i službe Božje uz bolesničku postelju služile su da privuku Božju pažnju s nadom da će se on smilovati i izliječiti bolesnika, a ne za zazivanje iscjeliteljske snage Duha svetoga – osim u nekoliko malih sekti koje se zasnivaju na pentekostalizmu.
Protestanti su s vremenom gotovo potpuno odbacili mogućnost čudesnog izlječenja.

tema: Protestantska vjera

Već sredinom osamnaestog stoljeća, povjesničar W.E.H. Lecky navodi da „gotovo svaki obrazovani čovjek odbacuje priče o suvremenim čudima s nevjericom i prezirom pa se time isključuje potreba za bilo kakvim ispitivanjem dokaza“. Čak se i protestantski biskupi i teolozi slažu da na ozdravljenje djeluje povratak vjeri, a ne iscjeliteljska moć Duha svetog.
U ovom je stoljeću donekle obnovljeno zanimanje za vjersko iscjeliteljstvo prema Novom zavjetu, pogotovo u anglikanskoj crkvi. Isprva je to zanimanje uglavnom bilo posljedica negodovanja zbog pojave scijentizma. Međutim, svi su pokušaji širenja iscjeliteljstva u crkvi propali, jer službeni medicinski krugovi anglikanske crkve nisu voljni sukobiti se s liječnicima kad je posrijedi to pitanje.

Stav službenih medicinskih krugova

U Velikoj Britaniji dva su puta osnovane posebne komisije, prije prvog svjetskog rata i ubrzo poslije drugoga, da se vidi što bi se moglo učiniti za eventualno ponovno prihvaćanje „Crkve u iscjeliteljskoj misiji“. Oba su puta predstavnici Britanskog udruženja liječnika odbili, uljudno ali odlučno, mogućnost da bi rukopolaganje moglo imati bilo kakav terapijski učinak osim sugestijom. Time se, uporno su tvrdili, ne mogu izliječiti organske bolesti.

tema : Protestantska vjera

Kao što piše u prvom izvještaju, članovi komisije „prihvaćaju činjenicu da duhovna pomoć znatno olakšava stanje i ublažava bolove osobama oboljelima od organskih bolesti“.
Međutim, smatra se da „iscjeliteljstvo, poput svake terapije sugestijom, može trajno djelovati samo na tzv. ‘funkcionalne’ bolesti. Navodne iznimke tako su sporne da se ne mogu uzeti u obzir“.
Završni izvještaj drugog ispitivanja, gotovo pola stoljeća kasnije, bio je sročen u istom duhu, s tom razlikom što je pedesetih godina izraz „funkcionalan“ (koji je zapravo značio neurotičan ili histeričan) izišao iz mode, pa ga je zamijenio izraz „psihosomatski“.
Svećenici svojim djelovanjem, priznaje se u izvještaju, mogu pomoći onim osobama čiji su tjelesni simptomi posljedica emocionalnih poremećaja. Usprkos tome, kaže se u zaključku, „nismo vidjeli nijedan dokaz da se bilo koja određena bolest može izliječiti samo duhovnim iscjeliteljstvom, a ne medicinskim metodama“.

tema: Protestantska vjera

Predstavnici crkve u komisiji, premda su mlako izrazili mišljenje da iscjeliteljstvo djeluje snažnije no što se tvrdi u izvještaju, nisu ipak pokazali spremnost da ga ospore.
Stoga je crkvena organizacija za iscjeliteljstvo, Bratovština sv. Rafaela, ostala uglavnom nemoćna. Organizacija ima mnoge zaštitnike u crkvenoj hijerarhiji, a jedan je od njenih ciljeva „poticati vjerovanje da Bog želi pobjedu nad bolešću kao i pobjedu nad grijehom posredstvom živog Krista“. Međutim, organizacija osuđuje sve one koji „tvrde da čine čuda“ i naglašava suradnju s liječnicima.

Ne propustite pročitati članak bioenergija i crkva i saznati kakav stav ima crkva o ovom daru!

Postupak

Budući da se u pogledu iscjeliteljstva crkva nije usudila afirmirati svoju nezavisnost od liječničke profesije, danas se samo mali broj svećenika bavi iscjeliteljstvom prema starokršćanskoj tradiciji – tj. polazeći od toga da rukopolaganje nije samo obred, već i način prenošenja božanske iscjeliteljske moći koju daje Duh sveti. Rukopolaganje se obično obavlja tijekom posebnih iscjeliteljskih obreda. Svećenici se pritom većinom drže obreda što ih propisuje Crkva.

tema : Protestantska vjera

Istraživanja

Crkvena vlastita komisija, Nadbiskupska komisija, koja je zasjedala u isto vrijeme kad i komisija Britanskog udruženja liječnika, bila je svakako nezadovoljna odlukom potonje komisije. Kršćansko se iscjeliteljstvo, tvrdi se u izvještaju Nadbiskupske komisije, „ne može potpuno definirati u smislu psihoterapije“. Premda se Komisija slaže s naučnim ispitivanjem, na kojem inzistiraju britanski liječnici, kao korisnim korektivom lažnih tvrdnji o izlječenju,u izvještaju se dodaje da je „ za crkvu i bilo koga drugoga uzaludno obraćati se znanosti da dokaže činjenice o nadnaravnoj moći ili istinu o teologiji ili metafizici“.
Drugim riječima, ako Bog postoji i povremeno odluči da svojom iscjeliteljskom moći nekoga čudom izliječi, medicinska znanost nije kvalificirana ni da potvrdi ni da porekne čudesnu prirodu tog događaja.

Pogodni slučajevi

Ova će vrsta iscjeliteljstva najvjerojatnije najviše pomoći onima koji u nju vjeruju (ili onima kojima je već prije pomogla).

Nalazite se na web stranici s temom:  Protestantska vjera

 

Možda će vam se svidjeti