Shiitake gljive – Kako smanjenju kolesterol u krvi

Shiitake gljive su vrsta gljiva koja može biti korisna u smanjenju razine kolesterola u krvi, a to je jedan od glavnih čimbenika rizika za razne kronične bolesti, uključujući srčane bolesti.

Osim što su poznate po svom nutritivnom bogatstvu i ljekovitim svojstvima, ove gljive su pokazale sposobnost smanjenja razine kolesterola u krvi u nedavnom istraživanju.

U ovom članku istražit ćemo koje su ključne tvari u shiitake gljivama koje pomažu u smanjenju kolesterola, te kako ih možete uključiti u svoju prehranu kako biste iskoristili njihove zdravstvene prednosti.


Što su shiitake gljive i kako utječu na razinu kolesterola u krvi?

Shiitake gljive su jedna od najpopularnijih vrsta gljiva u azijskoj kuhinji, ali su postale sve popularnije i u ostatku svijeta zbog njihovih ljekovitih svojstava. Jedno od najvažnijih ljekovitih svojstava shiitake gljiva je njihova sposobnost smanjenja razine kolesterola u krvi.

Prema istraživanjima, shiitake gljive sadrže polisaharide, beta-glukane i ergosterol koji smanjuju razinu kolesterola u krvi. Polisaharidi i beta-glukani se vežu za žučne kiseline u probavnom sustavu i sprječavaju njihovo ponovno apsorbiranje, što smanjuje razinu kolesterola u krvi. Ergosterol se pretvara u vitamin D, koji također igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca.

Konzumiranje shiitake gljiva

Pomaže u sprječavanju taloženja kolesterola na zidovima arterija, što može dovesti do srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

Postoji mnogo načina kako se može uključiti ove gljive u prehranu, kao što su pržene, kuhane, sušene ili svježe. Mogu se dodati u umake, salate, juhe i mnoga druga jela. Svakodnevno konzumiranje u prehrani može donijeti brojne zdravstvene benefite, uključujući smanjenje razine kolesterola u krvi.

Ukratko, shiitake gljive su ukusna i zdrava hrana koja ima mnoge ljekovite prednosti, a smanjenje razine kolesterola u krvi je samo jedna od njih. Uključivanje ovih gljiva u prehranu može pomoći u održavanju zdravog srca i krvnih žila.


Znanstvena istraživanja – Kako shiitake gljive utječu na kolesterol?

Shiitake gljive su vrlo popularne u azijskoj kuhinji, a također se koriste kao dodatak prehrani zbog svojih ljekovitih svojstava. Nedavna znanstvena istraživanja su pokazala da shiitake gljive imaju pozitivan učinak na smanjenje razine kolesterola u krvi.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Functional Foods

Shiitake gljive su bogate polisaharidima koji mogu smanjiti razinu kolesterola u krvi. Polisaharidi se vežu za žučne kiseline u probavnom traktu i sprječavaju njihovo ponovno apsorbiranje u tijelu, što dovodi do smanjenja razine kolesterola u krvi.

Druga studija:

Objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry, otkrila je da shiitake gljive sadrže visoku razinu beta-glukana, koji su također poznati po svojim sposobnostima smanjenja razine kolesterola u krvi. Beta-glukani se vežu za žučne kiseline i sprječavaju njihovo apsorbiranje, čime se smanjuje količina kolesterola koji cirkulira u krvi.

Osim toga, bogate su ergosterolom, koji se pretvara u vitamin D kada je izložen sunčevoj svjetlosti. Vitamin D je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima i sposobnosti smanjenja razine kolesterola u krvi.

Ukratko, znanstvena istraživanja potvrđuju da shiitake gljive imaju pozitivan učinak na smanjenje razine kolesterola u krvi. Polisaharidi, beta-glukani i ergosterol koji se nalaze u ovim gljivama igraju važnu ulogu u smanjenju razine kolesterola u krvi. Stoga, redovito konzumiranje može pomoći u održavanju zdravlja srca i smanjenju rizika od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema povezanih s povišenom razinom kolesterola u krvi.


Kako uključiti shiitake gljive u svoju prehranu na ukusan način?

Shiitake gljive su ukusna i hranjiva namirnica koja se lako može uključiti u svakodnevnu prehranu. Postoji mnogo načina kako pripremiti ukusna jela s gljivama, a da se istovremeno osigura unos potrebnih hranjivih tvari.

Jedan od načina:

Priprema shiitake gljiva na roštilju ili u pećnici. Potrebno je samo malo maslinovog ulja i soli te možete dodati začine po želji. Ovo je savršen način za pripremu gljiva kao priloga uz meso ili povrće.

Drugi način:

Priprema shiitake gljiva u juhama, umacima i varivima. Dodavanjem ovih gljiva u juhu od povrća ili u umak od rajčice može se obogatiti okus jela i dodati potrebne hranjive tvari.

Također se mogu koristiti kao nadjev za pizzu ili u različitim salatama. Možete ih dodati i u jela od tjestenine ili riže za zdraviji obrok.


Ostali zdravstveni učinci shiitake gljiva i važnost redovite konzumacije u prehrani.

Shiitake gljive su vrlo popularne u azijskoj kuhinji, a u posljednje vrijeme su postale poznate i po svojim zdravstvenim prednostima. Osim što mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola u krvi, imaju i druge zdravstvene učinke.

Primjerice, shiitake gljive su bogate antioksidansima, koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Ovi antioksidansi pomažu u sprečavanju starenja i raznih bolesti povezanih s oksidativnim stresom.

Također imaju protuupalna svojstva koja pomažu u borbi protiv upala u tijelu. Upala može biti uzrokovana raznim čimbenicima, poput stresa, loše prehrane ili tjelesnih ozljeda, a može dovesti do mnogih kroničnih bolesti.

Još jedan zdravstveni učinak shiitake gljiva je poboljšanje zdravlja srca. Ove gljive mogu pomoći u smanjenju razine triglicerida u krvi i krvnog tlaka, što smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Redovita konzumacija u prehrani je važna kako bi se iskoristile sve ove zdravstvene prednosti. One se mogu dodati u razna jela, kao što su umaci, juhe, variva i salate, a mogu se konzumirati i kao zdravi međuobrok.

Ukratko, shiitake gljive imaju mnoge zdravstvene učinke, uključujući zaštitu stanica od oštećenja, borbu protiv upala i poboljšanje zdravlja srca. Redovita konzumacija u prehrani može donijeti brojne zdravstvene prednosti i pomoći u održavanju cjelokupnog zdravlja i blagostanja.


Zaključak:

Shiitake gljive su ukusna i hranjiva namirnica s brojnim zdravstvenim prednostima.

Osim što su bogate proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, ove gljive mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola u krvi, što je važno za zdravlje srca.

Kako bi se uživalo u zdravstvenim prednostima shiitake gljiva, preporučuje se njihovo redovito uključivanje u prehranu, kroz razne načine pripreme, ili kroz dodatke prehrani u obliku kapsula ili praha.

Dakle, uključite shiitake gljive u svoju prehranu i doprinesite očuvanju vašeg zdravlja.

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK