Crni kim

Crni kim ; Sjemenke biljke crnog kima (Nigella Sativa) već se tisućama godina koriste kao začin, lijek i sirovina za dobivanje visokokvalitetnog i ljekovitog ulja (ulje crnog kima).

Ljekovitost sjemenki crnog kima spominje se u Bibliji, kao i u Kur’anu, gdje je zabilježena izjava proroka Muhameda da je “crni kim lijek za sve osim smrti”.

Bočica ulja crnog kima pronađena je u grobnici egipatskog kralja Tutankamona (pohranjena prije 3300 godina), a ovo ulje koristile su i najljepše žene u povijesti Egipta (kraljice Nefertiti i Kleopatra) kao sredstvo za njegu kože i kose.

Sjemenke crnog kima koriste se kao začin u Indiji, zemljama Bliskog Istoka, Egiptu, Turskoj, Bangladešu…
Također se koriste za pripremu jela od povrća, dekoriranje i aromatiziranje salata, kao i za dekoraciju kruha i jela od riže.

Sjemenke crnog kima začin su koji ramazanskim lepinjama i naanu (tradicionalnom kruhu popularnom u Pakistanu i zemljama Bliskog Istoka) daje neodoljivu aromu.

U Indiji je vrlo popularna “smjesa pet začina” (pancha poran), koja se koristi za aromatiziranje mnogih jela, posebno mahunarki.

Ova mješavina začina kombinacija je pet vrsta sjemenki u jednakom omjeru (crni kim, gorušica, kumin, komorač i piskavica) i daje jedinstvenu aromu jelima, a ujedno je i ljekovita (pomaže probavi i sprječava nadimanje).

Mješavina pet sjemenki nakratko se poprži na maslacu ili ulju te doda u skuhane mahunarke, za aromu i lakše probavljanje mahunarki.

Koristi se i za pripremu jela od povrća koja se teže probavljaju (kao što su razne vrste tikvi, bundeva  i karela).
Za pripremu jela od povrća ovu je mješavinu potrebno nakratko popržiti na ulju ili maslacu, a zatim dodati povrće i ostale začine (prema receptu).

Stari su Egipćani dobro znali dobrobiti sjemenki crnog kima za probavu pa su ga često uzimali da bi smirili preopterećeni želudac, najčešće nakon raskošnih gozbi.

Osim kao začin, ovo sjeme posjeduje mnoštvo  zdravstvenih dobrobiti zbog kojih se svrstava i među prirodne lijekove.

Sjemenke crnog kima sadrže više od stotinu kemijskih supstanci, koje pospješuju dobro zdravlje.

U njima se nalaze vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, folna kiselina, kalcij, željezo, bakar, cink, fosfor i mnogi drugi minerali i vitamini.
Zbog visokog sadržaja esencijalnih omega-kiselina sjemenke crnog kima smanjuju nivo lošeg kolesterola i pomažu u kontroliranju visokog krvnog pritiska.

Sjemenke crnog kima pomažu u liječenju i tretmanu kožnih bolesti poput akni i psorijaze.

Maska od samljevenih sjemenki crnog kima i meda odlična je za tretman masne kože sklone aknama i pomaže zacjeljivanju  manjih ožiljaka od akni.

Kreme na bazi sjemenki crnog kima djelotvorne su za tretman ekcema, psorijaze, akni te za pomlađivanje kože.
Crni kim prirodni je antibiotik i antivirotik, koji nema štetnih posljedica.

Redovno konzumiranje ovih sjemenki doprinijet će osnaživanju imunološkog sustava i tako pomoći u borbi protiv raznih bakterijskih i virusnih infekcija i prehlada.

Crni kim održava zdravu bakterijsku floru probavnog sistema i stimulira rad jetre i bubrega.

Osim toga, koristi se za olakšavanje tegoba poput glavobolje, zubobolje, prehlade i infekcije.

Ukoliko uvrstite sjemenke crnog kima u prehranu, učinit ćete značajan korak ka zdravlju, a usto uživati u jedinstvenoj aromi i mirisu jela.

Sjemenke je potrebno pohraniti u dobro zatvorenoj posudi i čuvati na suhom i tamnom mjestu, kako bi sačuvale aromu i ljekovita svojstva.

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK