Spirulina  kraljica među algama

Alga spirulina mikroalga je zelene boje (koju joj daje antioksidans fitocijanin i zeleni pigment klorofil).
Alga se tradicionalno koristi u Japanu u medicinske svrhe, zbog svog ljekovitog djelovanja.
Japanci slove za najzdravije ljude na svijetu, s najnižom stopom obolijevanja od raka (što se dovodi u vezu sa zdravim načinom  života i redovitim konzumiranjem algi).
Makrobiotika, kao princip zdrave i cjelovite prehrane, također preporučuje redovito konzumiranje algi, zbog njihovog bogatog nutritivnog sastava.
Spirulina je tek nedavno, nakon mnogobrojnih znanstvenih studija o njenom blagotvornom utjecaju na zdravlje, postala popularna namirnica širom svijeta.
Dokazano je da pomaže kod mnogih zdravstvenih tegoba kao sto su alergije, šećerna bolest, prekomjerna težina, kožne bolesti.
Alga Spirulina sadrži mnoge esencijalne materije koje su važne za normalno funkcioniranje organizma i optimalno zdravlje (vitamin B-kompleksa, vitamin E, beta-karoten, klorofil, antioksidante).
Spirulina je bogata proteinima (izuzetno je korisna namirnica za sportaše i vegetarijance).
Klorofil je poznat po svom detoksikacijskom djelovanju: za sebe veže otrove, čestice teških metala (poput olova iz ispušnih plinova i drugih industrijskih otpadnih čestica koje svakodnevno dospijevaju u organizam) i tako pomaže njihovom odstranjivanju. Može se reći da je klorofil prirodni “usisivač toksina”.
Danas je najpopularniji način konzumiranja spiruline u vidu suplemenata (iz praktičnih razloga).
Suplement spiruline sadrži više od 100 nutrijenata (više od bilo koje druge biljke ili žitarice).
Konzumiranje spiruline daje energiju, pomaže održavanju optimalnog zdravlja, oporavku od zdravstvenih tegoba i pomaže pri smanjenju tjelesne težine, kao i očuvanju ljepote kože.
Sadrži značajnu količinu proteina (oko 60 %), važne minerale (magnezij, kalcij, kalij, željezo, cink, fosfor i sve vitamin B skupine) te antioksidanse koji štite ćelije organizma od nastanka raka.
Sadrži više proteina u svom sastavu od govedine ili ribe.
Također, spirulina je izvor rijetkog vitamina u biljnom svijetu: B12 (još jedan dobar razlog za vegetarijance da konzumiraju ovu algu).
Spirulina, pored važnih minerala (magnezij, željezo, fosfor, kalij), sadrži beta-karoten (važan za zdravlje očiju i zaštitu kože od oštećenja uzrokovanih sunčanim zračenjem) i gama-linolensku kiselinu (koja pomaže u snižavanju nivoa lošeg kolesterola u krvi).

Svidio vam se članak: Alga spirulina?

Podijelite ga s prijateljima!

 

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK

  • Sanjarica putovanja - Otkrivanje Skrivenih Značenja Snova

Sanjarica putovanja – Otkrivanje Skrivenih Značenja Snova

Categories: Sanjarica P|Tags: , , , , , , , , , , |

Sanjarica putovanja - Otkrivanje Skrivenih Značenja Snova Sanjarica putovanja nam otvara vrata prema tajanstvenom svijetu snova, gdje se stvarnost isprepliće [...]