Mantra je zvuk, slog ili grupa riječi koja ima sposobnost transformacije od svijesti pa sve do grube materije.
Postoje opisi kako su veliki mudraci mantrama palili vatre i na ostale načine mogli utjecati na materiju.
Također postoje opisi kako su veliki ratnici mantrama prizivali razna oružja sačinjena od raznih elemenata poput vatre, vode, zraka…
Ali naravno, kao i sve u Vedama, krajnja svrha korištenja mantri jest povezivanje s duhovnom realnošću.


Cijeli stvoreni svijet počiva na zvuku

U Vedama je opisano kako je zvuk najsuptilnija manifestacija materije i iz njega se postupno manifestiraju grublji elementi, od etera do zraka, vatre, vode i zemlje.
Zvuk je prisutan u svemu materijalnom kao nosilac organiziranosti strukture materije.
Zanimljivo je da je ovakvo shvaćanje vrlo blisko nekim značajnim suvremenim teorijama, na primjer iz kvantne fizike ili s teorijom strune.
Materijalni oblici i elementi, kada se analiziraju i raščlane, samo su različite valne frekvencije koje titraju pred našim očima kao slike na filmskom platnu.
Cjelokupni materijalni svijet zapravo je jedna vrsta titrave realnosti sa zvukom kao osnovom.
Ezoterično objašnjenje Veda je kako iz Vrhovnog Stvaraoca, koji se naziva Maha Višnu, emaniraju vede, vedsko znanje, vedske mantre na sanskrtu.
Također se vedsko znanje prenosi zvukom (sabdha) od prvog stvorenog bića Brahme pa sve do današnjih velikih učitelja u lancu učeničkog naslijeđa.
Zbog toga su sanskrtske mantre jako moćne. Pravilnom upotrebom mantri moguće je postići skoro sve u životu.
Evolucija svijesti, samospoznaja i spoznaja Boga jest krajnji cilj recitiranja mantri, ali mantrama postižemo i one svakodnevne puno nam bliskije učinke, poput smirenosti uma, psihofizičkog zdravlja, dubokog osjećaja povezanosti s prirodom i u konačnici, osjećaj vječnosti, znanja i sreće.


Mantra kao sredstvo samospoznaje

Da bi mantra bila duhovno učinkovita, ona mora sadržavati božanski element – Božje Ime ili slog koji će predstavljati Boga ili Njegovu energiju.
Stoga mnoge mantre počinju slogom Om, koji predstavlja sveukupnost postojanja.
Riječ mantra dolazi od sanskrtskog manas, što znači: um, i trayate (trâna), što znači: izbaviti.
Mantrom dostižemo stanje smirenosti uma i oslobađamo ga negativnih misli i neželjenih vezanosti .
Neki će to nazvati pranjem mozga, što je donekle istinito, ali ne u negativnom kontekstu.
Um je pun ljutnje, zavisti, požude, pohlepe i iluzije što u konačnici dovodi do ludila, u smislu da osoba više ne može utjecati na svoje misli i želje te se stoga upušta u raznorazne aktivnosti ovog svijeta koje je odvlače sve dalje od samospoznaje i sve dublje u nesretni život pun neznanja, ovisnosti i pogrešnih poistovjećanja zbog kojih osoba pati, kako u ovom tako i u nizu predstojećih života.


Liječenje mantrama i dostizanje duhovne svijesti preobražajem

U svim starim tradicijama poznato je da se nizom glasova može trajno utjecati na materijalno izraženu stvarnost kao i na svijest živih bića.
Mantre zato djeluju kako na materijalnom, tako i na duhovnom nivou.
Zbog toga se ne koriste samo za razvijanje duhovne svijesti, nego i za liječenje bolesti i ostvarivanje drugih materijalnih ciljeva.
Ponavljanjem mantre stvara se određena vibracija u umu koja se onda prenosi na tijelo.
Točno kakav utjecaj ima mantra zavisi od njene namjene.
Drevni jogiji su otkrili da svaki organ vibrira na točno određeni način i da je bolest usko povezana sa nepravilnom vibracijom nekog organa.
Shvatili su način kako da liječe razne bolesti.
A to bi bilo tako da se organ vrati u svoj prirodni način vibriranja dok je zdrav i to pomoću mantri.
Za svaki organ postoji posebna mantra.
Baš kao i za svaku čakru, ako gledate suptilnije dijelove ljudskog bića.
Mantre prvo djeluju na um. Um je vibracija, kao i sve u Svemiru.
Mantranjem (odnosno meditiranjem) u umu se postiže određena vibracija.
Najčešće se želi postići veća suptilnost uma.
Što je um suptilniji, to se sve više i više približava svom izvornom čistom stanju..


Kako mantrati

Mantra je vibracija, zvučna forma, dužine od jednog sloga do čitave pjesme. Mantra se može izgovarati na glas ili ponavljati u umu i ne mora je čuti nitko drugi osim osobe koja je izgovara.
Savršeno ovladavanje mantrom je kada ona postane neprekidna zvučna vibracija koja ima svoj tok. Tehnika ponavljanja mantre naziva se japa.
U tu svrhu možemo koristiti brojanicu kako bismo svaki dan mogli mantrati određeni broj mantri, što pomaže razvijanju discipline.
Kao što svaki dan ponavljamo disanje, hranjenje, probavu, spavanje itd., na sličan način, neophodno je imati svakodnevnu duhovnu praksu kako bismo postigli željeni rezultat.
Srila A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, jedan od najzaslužnijih duhovnih učitelja za popularnost mantre na Zapadu, govori kako mantrati možemo bilo kad i bilo gdje, kad god nešto radimo, vozimo se, šetamo, kuhamo i sl.
Možemo mantrati u umu, tiho izgovarati ili naglas pjevati.
Ali ipak, mantra ima svoj najbolji učinak kada se za nju izdvoji određeno vrijeme u danu, posebno rano ujutro kada su svjetovne energije još uspavane, a život se polako budi.
Tada je pri izgovaranju mantre najbitnije koncentrirano slušanje same mantre. Slušanjem se ona apsorbira, ulazi u srce i tu spoznaje.
“Sam zvuk ima učinak na materiju i svjesnost: zvuk može potaknuti, pročistiti, izazvati ili privući pažnju. Kad zazovemo nečije ime, uspostavljamo komunikaciju i razmjenu, pozivamo osobu da se druži s nama.
Slično tome, kad pjevamo različite mantre, uspostavljamo duhovne veze. Mantre su moćne i djeluju kao mačevi, sijeku negativnu energiju koja nas okružuje.
Različite mantre imaju različite svrhe. “Ma” dolazi od sanskritske riječi “Manas” i znači um, a “tra” od riječi “Trayate” i znači osloboditi.
Kad se oslonimo na te vibracije, osjetit ćemo razliku: tjelesno, mentalno i duhovno jer mantra može prodrijeti kroz različite slojeve nečistoća i otpora.”
(iz knjige Duhovni ratnik II., Bhakti Tirtha Swami)


Vrste mantri

Mantre i njihovu raznoliku upotrebu možemo pronaći u mnogim tradicijama i duhovnim školama.
One potječu iz vedske tradicije pa tako njihovu upotrebu pronalazimo u Budizmu, Sikizmu i Đainizmu te ostalim školama koje potječu iz Veda.
Sličan princip ponavljanja molitvi ili pjevanja je temelj mnogih svjetskih religija (Oče naš koji jesi na nebesima, sveti se ime tvoje…).
Prema Bhagavad Giti, kranji cilj korištenja mantri jest dostizanje bhakti ili nivoa čisto i spontanog dubokog osjećaja ljubavi prema Bogu pa tako i prema svim živim bićima te spoznavanje naše izvorne duhovne prirode.
U tom ćemo duhu predstaviti nekoliko najvrednijih mantri koje se najčešće koriste u vaišnavskoj tradiciji Veda i njihovo značenje.


OM
„Vedska zvučna vibracija om ili omkara, glavna riječ u vedskoj literaturi, osnova je svih vedskih zvučnih vibracija.
Zato omkaru trebamo prihvatiti kao zvučnu reprezentaciju Svevišnje Božanske Osobe i rezervoar kozmičke manifestacije.“ Caitanya Caritamrita Adi 7.128
Om je osnovni princip svih vedskih mantri.
Predstavlja sveukupnost postojanja, kako materijalnog tako i duhovnog.
Vibriranjem transcendentalnog sloga Om, osoba može dostići duhovno oslobođenje i spoznati Apsolutnu Istinu bilo u neosobnom, lokaliziranom ili u osobnom obliku, ovisno o želji onoga tko prakticira mantranje sloga Om.
Om se sastoji od tri slova: a, u i m te se prilikom izgovaranja pokušava imati to na umu.
Om je jako moćan kada se izvodi u grupi u kojoj bi bilo idealno pogoditi sličnu intonaciju tako da se zvuk spoji u jednu vrlo moćnu zvučnu harmoniju.
Također izgovara se smirena uma, s dubokim udisajem i nešto dužim izdisajem prilikom kojeg izgovaramo om.


OM NAMO BHAGAVATE VASUDEVAYA

Mantra kojom započinje veliki vedski spis, Srimad Bhagavatam koji je, kako ističe i sam autor Veda, summum bonum sveg vedskog znanja.
Ime Vasudeva posebno ukazuje na osobni aspekt Svevišnje Božanske Osobe, koji je uzrok svih uzroka. Sve što postoji izvire iz Njega.
Vasudeva se također odnosi na jednu od 4 glavnih ekspanzija zaduženih za stvaranje materijalnog očitovanja. Mantranjem ove mantre povezujemo se s izvorom stvaranja.


HARE KRIŠNA MAHA MANTRA
hare krišna hare krišna
krišna krišna hare hare
hare rāma hare rāma
rāma rāma hare hare
Hara se odnosi na Božju energiju, u vokativu glasi: Hare. Krišna i Rāma su Božja imena.
Harase kao personificirana Božja energija – Šakti, kojoj se obraćamo kroz mantru, odnosi na Radhu.
Krišna znači sve-privlačan što znači da Bog duhovno neodoljivo privlači svakoga(čak i Njegove neprijatelje).
Rama znači: vrhunsko/duhovno zadovoljstvo ili: ocean zadovoljstva, a može se razumjeti i kao Gospodin koji je vrhovni uživalac.
Na mnogim je mjestima opisano kako je upravo ova mantra najmoćnija mantra za doba u kojem se trenutno nalazimo.
Mnoge škole joge koriste upravo ovu mantru kao temelj svoje duhovne prakse.


PANCA TATTVA MANTRA
jaya sri-krishna-chaitanya
prabhu nityananda
sri-adwaita gadadhara
shrivasadi-gaura-bhakta-vrinda
Uz Hare Krišna maha mantru, jedna od glavnih mantri za ovo doba.
Recitira se prije mantranja hare krišna, kako bi uklonila negativne emocije, misli i uvrede prilikom pjevanja Hare Krišna.


SRI NRSIMHA MANTRA
jaya narasimha sri narasimha
jaya jaya narasimhadeva
praladesa jaya padma
mukha padma bhrnga
Jako moćna mantra namijenjena zaštiti našeg tijela, zdravlja i svih negativnih vanjskih utjecaja.
Također se mantra kada se nalazimo u nekoj opsanoj situaciji ili kada smo napadnuti.


GOVINDA JAYA JAYA
govinda jaya jaya gopala jaya jaya
radharamana hari govinda jaya jaya
Mantra koja budi uspavane osjećaje ljubavi, privrženosti te prijateljstva i razigranosti.
Go na sanskrtu također predstavlja osjetila te je ova mantra zapravo slavljenje Gospodara Osjetila koji nam može pomoći u samokontroli.

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK