Sreća je naše prirodno stanje

Što je sreća?

Ponekad se dogodi da sreća i pozitivne misli teško dolaze u naš um. Mnogo je jednostavnije po navici osjećati zlobu ili bijes, uvrijeđenost ili nezadovoljstvo. Dogodi se da je teško oprostiti sebi i drugima, pa zadržavamo u sebi dosta negativne energije i lošeg raspoloženja.

Međutim, nema ništa prirodnije na svijetu od druželjubivog, spokojnog i radosnog odnosa prema sebi i drugima. To nam je svima “u krvi”. Prepoznajemo da su sreća i zadovoljstvo naše prirodno stanje. No, ako smo zarobljeni lošim i teškim mislima, vježbom možemo naučiti ovladati svojim mislima i osjećajima, okrenuti ih u svoju korist tako da osjetimo svu radost života.


Što je sreća? – Vježba za postizanje sreće

Sreća se može vježbati. Početni je položaj ove vježbe sjesti mirno, opustiti se i usredotočiti svoju pažnju na disanje. Zamislite da je disanje topli zrak svjetla koji naizmjenično udišete i izdišete. Tim nježnim zrakom osvijetlite cijelo svoje tijelo. Usmjerite zrak prema centru grudi u predio srca. Prilikom udaha zamislite da s tim zrakom svom srcu šaljete toplinu, ljubav i dobrotu. Pridružite tom zraku misao: “Ja sebi želim dobro i sreću” ili “Ja sam smiren/a“.

Izdišući, zamišljajte kako samo osjećaj sreće i smirenja koji ste poslali svom srcu, sada zrači iz njega iz cijelog tijela. Zajedno s tim zračenjem, zračite i misao: “Neka i drugi ljudi budu sretni“. Nakon što napravite nekoliko udaha i izdaha poželjevši sreću sebi i drugima, počnite disati sa željom za opraštanjem sebi i drugima. Prilikom izdaha, trudite se odbaciti svaku napetost, uznemirenost ili druge negativne emocije. Zamišljajte kako se vaše tijelo oslobađa svega negativnog i ispunjava pozitivnim.

Što češće disanjem šaljite svom srcu zrak svjetla i želje za dobrotom i ljubavlju. Primijetit ćete kako mnogo lakše ispoljavate te svoje osobine, te da imate ravnodušniji odnos prema onome što vam se kod sebe ne sviđa. To znači druželjubivost i dobrota prema sebi. Što je sreća? Sreća je naše najjednostavnije i najprirodnije stanje.


Što je sreća? – Put do blaženstva

Kako biste lakše osjetili oproštaj i druželjubivost prema drugima, dok udišete i izdišete sa osjećajima svjetlosnog zraka, prvo šaljite ljubav i dobrotu sebi, zatim ljudima koje volite i uvažavate, potom onima prema kojima ste ravnodušni, onima koji vam se ne sviđaju i naposljetku onima koji su vas uvrijedili ili od kojih strahujete. Svima pošaljite ljubav, dobrotu i najtoplije želje!

Ako ne možete prema svima osjećati ljubav, ne brinite – to nije neophodno. Dovoljno je samo poželjeti im dobro. Vidjet ćete da je svijet postao bolji i prema vama. S tim osjećajima, život ćete doživljavati kao radost i pravo bogatstvo, a odnosi će vam postati ljepši, iskreniji i ispunjeni ljubavlju. Živjet ćete u svom prirodnom stanju blaženstva kojem svi na kraju i težimo! Za uspješniju meditaciju i vježbu, pogledajte video koji će vas opustiti i odvesti u prekrasne predjele u kojima vladaju sreća i zadovoljstvo! (Prilikom gledanja i slušanja videa, koristite slušalice zbog boljeg učinka stereofonskih tonova koji duboko utječu na našu svjesnost.)

Sreća je nadohvat ruke.

Ana-Marija Milaković

Tema : Što je sreća?

Izvor: www.alternativa.hr

Možda će vam se svidjeti