Terapija solju i tkivne soli

Terapija solju temelji se na pretpostavci da danas našem tijelu često nedostaju neke bitne prirodne tvari – minerali ili soli, koje treba nadomjestiti.
Istraživanja su pokazala da nedostatak specifičnih soli izaziva određene poremećaje.


Povijest (terapija solju)

Potrebu za nadomještanjem soli prvi je izložio njemački liječnik-homeopat dr. Schussler sedamdesetih godina 18. stoljeća.
Schussler je tu terapiju nazvao biokemijom, na svoju nesreću, zato što se biokemija ubrzo razvila u znanstvenu disciplinu s mnogo širim rasponom djelatnosti.
Schussler je bio uvjeren da se sve bolesti mogu pripisati pomanjkanju jednog ili više elemenata koji su važni za pravilan rad našeg organizma te je imenovao 12 osnovnih tkivnih soli za primjenu tretmana pod nazivom terapija solju.


Istraživanja (terapija solju i tkivne soli)

Priznata biokemijska istraživanja potvrdila su i proširila mnoga Schusslerova otkrića, kako navodi i Eric F. W. Powell u svom priručniku Biokemija.
Na primjer, nedostatak kalcija uglavnom će uzrokovati nutricione poremećaje i bolesti kostiju; pomanjkanje natrija dovodi do probavnih smetnji, aciditeta, reumatizma i sličnih poremećaja.
Nedovoljne količine magnezija, željeza i drugih graditelja tkiva također stvaraju smetnje.


Postupak (terapija solju i tkivne soli)

Tkivne soli propisuju mnogi naturopati, travari, homeopati i drugi praktičari prirodnih liječenja.
Praktičari će na temelju pregleda i simptoma pronaći koja vam tkivna sol ili mineral nedostaje.
Međutim, Powell u svojim knjigama naglašava da pritom treba uzeti u obzir i psihološki aspekt, zato što se često događa da se nakon poboljšanja duševnog stanja taj nedostatak odmah ispravi i organizam se ponovno vraća u normalno stanje.
Drugim riječima, duševno stanje može poremetiti sistem kemijske proizvodnje u organizmu i izazvati nedostatak, pa u takvim slučajevima ne treba nadomještati mineral ili sol lijekovima.
Ako je terapija ipak potrebna, tkivne će se soli propisati u homeopatskim dozama prema ocjeni pacijentovih potreba.


Samopomoć (terapija solju i tkivne soli)

Svaki poremećaj može biti posljedica nedostatka soli.
Terapija solju obično se primjenjuje ako su zakazali drugi oblici terapija ili ako ste ustanovili da imate neke smetnje zbog pomanjkanja soli.
Tkivne soli mogu se kupiti pojedinačno ili kao kombinirani setovi za specifične poremećaje u dućanima prirodnih lijekova i u nekim ljekarnama.
Te soli nisu opasne i mogu se uzimati bez bojazni da će izazvati nuspojave.
Premda nisu otrovne i ne stvaraju naviku, treba uvijek pročitati priložene upute u vezi s doziranjem.
 
 
 

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK