Verbalna komunikacija – kako uspješnije komunicirati
Komunikacija je prijenos informacija od jedne osobe do druge. Pri tome su i slanje i primanje tih informacija jednako važni faktori.
Verbalna komunikacija zahtjeva da govornik prenese poruku, a slušatelj da ju shvati.
Postoji velik broj različitih verbalnih komunikacijskih vještina. Kreću se od mogućnosti jasnog govora i slušanja do promišljanja i pojašnjavanja.
Važno je zapamtiti da učinkovita verbalna komunikacija nikada nije u potpunosti odvojena od neverbalne, kao što su ton glasa, izraz lica i govor tijela. Jasnoća govora, mirnoća i usredotočenost, uljudnost i pridržavanje pravila bontona pomažu u procesu verbalne komunikacije.
Kada komuniciramo s nekim koga smo tek upoznali, prvih nekoliko minuta je izrazito važno. Prvi dojam značajno utječe na uspjeh daljnje komunikacije.
Kada prvi put nekoga sretnemo, stvaramo trenutni dojam. On je utemeljen na tome kako netko izgleda, zvuči, kako se ponaša, ali i na onome što smo o toj osobi čuli od drugih.
U početku, prvi dojam vodi našu buduću komunikaciju. Kada nekoga sretnemo i čujemo kako govori, oblikujemo prosudbu o tome odakle dolazi i o njihovoj razini sposobnosti i razumijevanja. Ovo može promijeniti što govorimo.
Primjerice, ako čujemo da netko ima strani naglasak, vjerojatno ćemo govoriti sporije i koristiti jednostavnije riječi.
Također ćemo i pažljivije slušati kako bismo razumjeli što nam je rečeno.
Naravno, prvi dojam se lako kasnije promijeni nakon usvajanja novih informacija o osobi.
verbalna komunikacija
Unatoč značajnom porastu korištenja tehnologije u privatnom životu i na radnom mjestu, verbalna komunikacija je još uvijek od vitalne važnosti.
Elektronička pošta i poruke na pametnim telefonima olakšavaju komunikaciju, ali ponekad je verbalna komunikacija nužna da bi poruka bila prenesena i shvaćena u potpunosti.
Verbalna komunikacija omogućuje radnicima i poslodavcima da se povežu na radnom mjestu i izgrade odnos.
Savršena komunikacija nije uvijek moguća, ali spretna i taktična verbalna komunikacija pomaže izgladiti sporove i brzo razriješiti tekuće probleme.
Mnogi će se složiti da je puno lakše zapamtiti informacije ako su im izravno prenesene i ako su gledali nekoga kako izvršava zadatak.
Tijekom sastanka licem-u-lice moguće je postaviti spontana pitanja i dobiti neposredne odgovore. Isto se može postići i telefonskim razgovorom, ako vizualni prikaz nije nužan za razumijevanje teme, ili video pozivom.
Ovakav pristup koriste brojne tvrtke jer je sve veći broj radnika koji rade od kuće ili na terenu.
Riječi pohvale i poticaja nadređenoga potiču samouvjerenost radnika, a time i kvalitetu rada. Slušati riječi pohvale radije nego čitati ih u mailu ostavlja jači dojam. Izgovorene riječi su istinitije i povećavaju produktivnost radnika.
Verbalna komunikacija je najbolji način da se radnici osjećaju cijenjeno.
Redoviti grupni sastanci sa zaposlenicima jačaju timski duh i motiviraju radnike.
Tjedno druženje s kolegama potiče razmjenu misli i potencijalnih briga, međusobno, ali i s nadređenima. Na taj način radnici mogu pomoći jedni drugima.
Kada je radniku dodijeljen neki zadatak, on bi trebao jasno znati što se od njega traži. Usmene upute, za razliku od dopisa ili maila, omogućuju jasno objašnjavanje uputa i ciljeva zadatka ili projekta.
Ako su se svi međusobno razumjeli prija početka obavljanja zadatka, kasnije neće biti potrebno stalno odgovarati na pitanja o tome kako izvršiti zadatak.
Također, na ovaj način radnik ima autonomiju nad izvršenjem zadatka jer ga nitko konstantno ne nadgleda.
Iz ovakvih primjera jasno se vidi da verbalna komunikacija štedi vrijeme.
Izuzetne verbalne komunikacijska vještine ključ su uspjeha u korporativnom svijetu. Uspješna karijera obično podrazumijeva komunikacijske vještine na kojima možete raditi i samostalno.
čitanje knjige
Preporučljivo je što više čitati.
Knjige, novinski tekstovi i publikacije poboljšavaju vokabular, umanjuju nedostatke u poznavanju jezika i olakšavaju izražavanje ideja.
Dobra priprema je više od pola posla. Ako morate održati prezentaciju ili prisustvovati sastanku na kojem ćete odgovarati na pitanja, pripremite se.
Dobro proučite materijale s kojima radite, pročitajte članke koji se bave tematikom koja je vezana za vaše područje i pripremite dodatne informacije, za svaki slučaj.
Spremno iznošenje informacija i odgovaranje na pitanja, tijekom kojeg se sugovornika gleda u oči, ostavlja dojam samouvjerenosti i profesionalizma.
Kad druga osoba govori, slušajte. Konstantno prekidanje sugovornika govori o vama kao o nestrpljivoj i nepouzdanoj osobi. Koncentrirajte se na sugovornika i na ono što on govori, a ne na ono što ste planirali sljedeće reći.
Pazite na neverbalnu komunikaciju. Imajte na umu svoje geste i izraze lica dok razgovarate.
Razmislite o drugim perspektivama. Važno je imati otvoren um umjesto stvaranja prosudbi o sugovorniku. Pokušajte se staviti u „tuđe cipele“ i razmisliti o perspektivi iz koje sugovornik govori, a ne samo o onome o čemu govori.
Oblikujte svoje odgovore u skladu s tim.
Radite na svojim komunikacijskim vještinama.
Brojni su korisni načini pomoću kojih možete poboljšati svoje komunikacijske vještine.
Umne mape, radionice i online tečajevi za komunikaciju mogu itekako doprinijeti u vašem napretku.
U koliko vas zanima verbalna komunikacija, posjetite našu stranicu za poslovnu suradnju i pokrenite besplatne edukacije sa područja verbalne komunikacije  i marketinga.
U koliko vam se svidio članak, podijelite ga s prijateljima!

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK