Što su mandale ?

Mandale  se u mnogim starim kulturama, kao što su budistička, hinduistička, indijanska ili ona australskih Aboridžina, koriste kao simbol svemira i cjelovitosti.

U njezinom doslovnom značenju, mandala je geometrijski oblik kvadrata ili kruga koji sadrži statičku ili živu sliku formiranu od objekata i/ili bića.

To je svojevrsni kozmički dijagram koji podsjeća na čovjekovu vezanost s beskonačnim.

Istočne kulture stoljećima koriste posebne mandale za vizualnu meditaciju.

Primjerice, tibetanska Kalachakra (poznata i kao Kotač vremena) možda je jedna od najpoznatijih mandala koja simbolički prikazuje cijelu strukturu svemira.

Kružni se oblici nadalje mogu pronaći i u strukturi drevnog Stonehengea u Engleskoj ili u labirintu iz 13.st. koji se nalazi na podu katedrale Chartres u Francuskoj.

Tragatelji za duhovnim oduvijek su stvarali razne mandale da bi iznijeli svetost kroz slikoviti prikaz, dok se krug općenito često prizivao u raznim obredima i umjetničkim prikazima u svrhu izražavanja transcendencije, pomnosti te dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja.

Poznati švicarski psihijatar, Carl Jung, smatra se zaslužnom osobom koja je istočnjački koncept mandala uvela u zapadnjački sustav misli jer je vjerovao da taj simbol predstavlja ukupnu ličnost osobe, odnosno jastvo.

On je, dok je studirao istočnu religiju, istraživao i psihološke učinke mandala na čovjeka.

Kod svojih je pacijenata primjećivao da oni često spontano crtaju krugove te je u svojoj „Crvenoj knjizi – Amazon“ i napisao: „

Ozbiljan obrazac nametnut kružnim prikazom ove vrste kompenzira nered i zbunjenost psihičkog stanja – točnije, kroz stvaranje središnje točke uz koju se veže sve ostalo…što je očiti pokušaj samoiscjeljenja od strane prirode, a koji ne izvire iz svjesnog promišljanja nego iz instinktivnog nagona.“


Kako se mandale koriste u meditaciji i terapiji

Mandale se često koriste u meditaciji kao sredstvo za usmjeravanje pažnje. Meditiranjem na mandalu, možemo se suzbiti od razmišljanja o svakodnevnim problemima i fokusirati se na unutarnji mir i balans. Meditiranjem na mandalu, možemo se suočiti sa svojim emocionalnim i psihičkim problemima i raditi na njima.

Kada meditiramo na mandalu, možemo se fokusirati na njene detalje i simbole, što nam pomaže da se suzdržimo od razmišljanja o svakodnevnim problemima. Meditiranjem na mandalu, možemo se osjećati opuštenije i mirnije, što nam pomaže da se bolje nosimo sa stresom i svakodnevnim izazovima.

Mandale se također koriste u terapiji kao sredstvo za rad na emocionalnim i psihičkim problemima. Kreativno iscrtavanje mandala može biti terapeutski, pomažući u radu na emocionalnim i psihičkim problemima. Terapeuti često koriste mandale kao sredstvo za rad sa svojim pacijentima, kako bi im pomogli da se suoče sa svojim problemima i raditi na njima.

Kreativno iscrtavanje mandala

Kreativno iscrtavanje mandala je tehnika koja se koristi za rad na emocionalnim i psihičkim problemima, kao i za poboljšanje koncentracije i kreativnosti. To je proces kreativnog rada sa mandalama, gdje se koriste različite boje i tehnike crtanja kako bi se izrazili emocije i razmišljanja.

Kreativno iscrtavanje mandala može biti terapeutski, pomažući u radu na emocionalnim i psihičkim problemima. To omogućuje pacijentima da izraze svoje osjećaje na kreativan način i raditi na njima. To također pomaže pacijentima da se bolje suoče sa svojim problemima i raditi na njima.

Kreativno iscrtavanje mandala također poboljšava koncentraciju, jer zahtijeva da se fokusira pažnja na detalje mandale. To također poboljšava kreativnost, jer pacijenti mogu izražavati svoje emocije i razmišljanja na kreativan način.

Postoji mnogo različitih načina na koji se mandale mogu kreativno iscrtavati. To može uključivati korištenje različitih boja i tehnika crtanja, kao što su olovka, boje, pastelne boje i akrilne boje. To također može uključivati korištenje različitih materijala, kao što su perle, kamenje, glina ili drugi materijali.

Kreativno iscrtavanje mandala je zabavna i kreativna tehnika koja može pomoći u radu na emocionalnim i psihičkim problemima, kao i u poboljšanju koncentracije i kreativnosti. To je jedinstven način da se izrazi sebe i raditi na unutarnjem rastu.

Načini kreiranja mandala

Postoji mnogo načina na koji se mandale mogu kreirati. One se mogu crtati, slikati, izrađivati od gline, perli ili drugih materijala. Mogu se kreirati digitalno, koristeći računalne programe za dizajn. Mandale se također mogu kreirati kroz praksu kolajanja, koja se sastoji od slaganja različitih materijala poput kamenja, biljaka ili kristala u simbolični oblik.

Jedan od načina kreiranja mandale je crtanjem. To se može učiniti sa različitim vrstama olovki, boja ili pastela. Crtanje mandale može se raditi u različitim stilovima, kao što su tradicionalni, suvremeni ili abstraktni.

Slikanje mandale je drugi način kreiranja mandale. To se može učiniti sa različitim vrstama boja, kao što su akrilne boje, uljane boje ili vodene boje. Slikanje mandale može se raditi u različitim stilovima, kao što su tradicionalni, suvremeni ili abstraktni.

Izrada mandale od gline ili perli je jedan od mogućih načina kreiranja mandale. To se može učiniti korištenjem različitih materijala, kao što su glina, perle, kamenje ili druge materijale. Izrada mandale od gline ili perli može se raditi u različitim stilovima, kao što su tradicionalni, suvremeni ili abstraktni.

Kolajanje mandale je još jedan način kreiranja mandale. To se sastoji od slaganja različitih materijala poput kamenja, biljaka ili kristala u simbolični oblik. Ova metoda omogućuje kreativnost i izražavanje putem slaganja različitih materijala.

Digitalno kreiranje mandale se može učiniti korištenjem računalnih programa za dizajn. Ova metoda omogućuje korištenje različitih boja i oblika, te je lakše za editiranje i korekciju.

Svaki od ovih načina kreiranja mandale omogućuje kreativnost, izražavanje i rad na unutarnjem rastu.

Zaključak

Mandale su geometrijski oblici koji se koriste u meditaciji, terapiji i umjetnosti. One predstavljaju univerzalne principove kao što su jedinstvo, harmonija i cjelovitost. One se koriste za relaksaciju i opuštanje, kao i za poboljšanje koncentracije i kreativnosti. Kreativno iscrtavanje mandala može biti terapeutski, pomažući u radu na emocionalnim i psihičkim problemima. Mandale se također koriste u arhitekturi, dizajnu i umjetnosti. Postoji mnogo načina na koji se mandale mogu kreirati, bilo da se crtaju, slikaju, izrađuju od gline ili perli, kolajaju ili kreiraju digitalno.

Mandale su snažni alat za rad na unutarnjem rastu i samospoznaji, te predstavljaju univerzalni simbol duhovnosti i duhovnih praksi. Ukratko, mandale su univerzalni simboli koji se koriste u različitim kulturama i tradicijama, te se koriste kao alat za meditaciju, terapiju, umjetnost i kreativnost. One su izvrsna metoda za rad na unutarnjem rastu i samospoznaju, te mogu pomoći u radu sa emocionalnim i psihičkim problemima.

ZADNJE OBJAVLJENI ČLANAK