Bunika – otrovno bilje koje može uzrokovati smrt

Bunika – otrovno bilje koje može uzrokovati smrt

Bunika, crna

Bunika je otrovna biljka!

Hyoscyamus niger L.

Porodica: pomoćnice, Solanaceae.

Ljekoviti dijelovi biljke: listovi a također i cijela biljka, rjeđe sjemenke.

Ljekarnički naziv: listovi bunike – Hyoscyami folium, bunika – Hyoscyami herba, sjemenke bunike – Hyoscyami semen.

OPIS: Bunika je zeljasta biljka, visoka 30 do 60 cm. Stabljika joj je obrasla mekim i ljepivim dlakama. Listovi su mutnozeleni, produženo jajasti, s nepravilno narezanim rubom. Donji stabljični listovi suženi su u peteljku, a gornji su sjedeći ili čak obuhvaćaju stabljiku. Ljevka­sto zvonasti cvjetovi mutnožuti su, s tamnolju­bičastim žilicama, gotovo su sjedeći, a razvijaju se u pazušcu listova u gornjem dijelu stabljike. Srodna je vrsta, također otrovna, bijela buni­ka, Hyoscyamus albus L.

VRIJEME CVATNJE: Od lipnja do listopada.

NALAZIŠTA: Bunika (i crna i bijela) dobro uspijeva na tlima bogatim dušikom te je nalazimo uz naselja, po smetišti­ma, uz prolaze i ceste, po nasipima.

Ova biljka srodnik je velebilja i kužnjaka. Sve su tri iz iste porodice i jako su otrovne. Stoga nije preporučljivo da ih sami, ukoliko nismo dobri poznavatelji tih biljaka, sabiremo i koristimo u ljekovite svrhe. Za razliku od velebilja, kod kojega su plodovi vrlo primamljiva izgleda, posebno za djecu, trovanja bunikom su mnogo rjeđa, vjerojatno zbog neugodnog mirisa, a i sama biljka nije posebno lijepog izgleda. Znaci trovanja isti su kao i kod velebilja. Čim uočimo prve znakove trovanja, moramo pružiti prvu pomoć.

LJEKOVITE TVARI: Biljka sadrži mnogo hiosciami­na, skopolamina i drugih alkaloida (atropin), kolin, masna i eterična ulja.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Čaj od bunike uglavnom se više i ne prepisuje, jer količina ljeko­vitih tvari jako varira kod biljaka s različitih staništa. Kvaliteta posušene biljke ovisi prven­stveno o kvaliteti tla, o svjetlosti i o vremenu sabiranja. Ovako nestalna kvaliteta ne garan­tira željeni učinak, ali ipak ponegdje buniku uporno koriste. Pokušavaju njome liječiti želu­čane i crijevne grčeve, staračku tresavicu i psihički nemir. Moramo naglasiti da se od bunike priređuju sredstva za mazanje i utrlja­vanje, kojima se uspješno olakšavaju različite bolesti.

BUNIKA U NARODNOJ MEDICINI Zbog otrovnosti ova se biljka i u narodnoj medicini koristi vrlo rijetko i oprezno. Mnogo se koristi ulje od bunike, kojim se olakšavaju reumatski bolovi. To masno ulje dobiva se na različite načine, a postupak za pripremu ovdje namjerno ne navo­dimo, zbog opasnosti trovanja ovom biljkom.

NUSPOJAVE: Prevelike količine lijeka od bunika mogu izazvati povraćanje, vrtoglavicu i grčeve, a u težim slučajevima čak i smrt.

 

 

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*