Bunika - otrovno bilje koje može uzrokovati smrt

Bunika – otrovno bilje koje može uzrokovati smrt

Bunika, crna

Bunika je otrovna biljka!

Hyoscyamus niger L.

Porodica: pomoćnice, Solanaceae.

Ljekoviti dijelovi biljke: listovi a također i cijela biljka, rjeđe sjemenke.

Ljekarnički naziv: listovi bunike – Hyoscyami folium, bunika – Hyoscyami herba, sjemenke bunike – Hyoscyami semen.

OPIS: Bunika je zeljasta biljka, visoka 30 do 60 cm. Stabljika joj je obrasla mekim i ljepivim dlakama. Listovi su mutnozeleni, produženo jajasti, s nepravilno narezanim rubom. Donji stabljični listovi suženi su u peteljku, a gornji su sjedeći ili čak obuhvaćaju stabljiku. Ljevka­sto zvonasti cvjetovi mutnožuti su, s tamnolju­bičastim žilicama, gotovo su sjedeći, a razvijaju se u pazušcu listova u gornjem dijelu stabljike. Srodna je vrsta, također otrovna, bijela buni­ka, Hyoscyamus albus L.

VRIJEME CVATNJE: Od lipnja do listopada.

NALAZIŠTA: Bunika (i crna i bijela) dobro uspijeva na tlima bogatim dušikom te je nalazimo uz naselja, po smetišti­ma, uz prolaze i ceste, po nasipima.

Ova biljka srodnik je velebilja i kužnjaka. Sve su tri iz iste porodice i jako su otrovne. Stoga nije preporučljivo da ih sami, ukoliko nismo dobri poznavatelji tih biljaka, sabiremo i koristimo u ljekovite svrhe. Za razliku od velebilja, kod kojega su plodovi vrlo primamljiva izgleda, posebno za djecu, trovanja bunikom su mnogo rjeđa, vjerojatno zbog neugodnog mirisa, a i sama biljka nije posebno lijepog izgleda. Znaci trovanja isti su kao i kod velebilja. Čim uočimo prve znakove trovanja, moramo pružiti prvu pomoć.

LJEKOVITE TVARI: Biljka sadrži mnogo hiosciami­na, skopolamina i drugih alkaloida (atropin), kolin, masna i eterična ulja.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA: Čaj od bunike uglavnom se više i ne prepisuje, jer količina ljeko­vitih tvari jako varira kod biljaka s različitih staništa. Kvaliteta posušene biljke ovisi prven­stveno o kvaliteti tla, o svjetlosti i o vremenu sabiranja. Ovako nestalna kvaliteta ne garan­tira željeni učinak, ali ipak ponegdje buniku uporno koriste. Pokušavaju njome liječiti želu­čane i crijevne grčeve, staračku tresavicu i psihički nemir. Moramo naglasiti da se od bunike priređuju sredstva za mazanje i utrlja­vanje, kojima se uspješno olakšavaju različite bolesti.

BUNIKA U NARODNOJ MEDICINI Zbog otrovnosti ova se biljka i u narodnoj medicini koristi vrlo rijetko i oprezno. Mnogo se koristi ulje od bunike, kojim se olakšavaju reumatski bolovi. To masno ulje dobiva se na različite načine, a postupak za pripremu ovdje namjerno ne navo­dimo, zbog opasnosti trovanja ovom biljkom.

NUSPOJAVE: Prevelike količine lijeka od bunika mogu izazvati povraćanje, vrtoglavicu i grčeve, a u težim slučajevima čak i smrt.

 

 

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS ONLINE!

PRIRODNI PROIZVODI ZA VAŠE ZDRAVLJE!

 

UK USAAUSTRALIABELGIUM
CANADACZECHHRVATSKAIRELAND
LUXEMBOURGMALAYSIAMEXICONETHERLANDS
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDPHILIPPINESPORTUGAL
SINGAPORESLOVAK REPUBLICSOUTH AFRICASPAIN

OSTVARITE DODATAN POPUST ZA SVE POSJETITELJE BELOSA.INFO PORTALA

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.